6 πρακτικές για μια καλή εκκίνηση της καλλιέργειας του αραβόσιτου

• Γράφει η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon

από Thessaliki Gi

Κατά την εγκατάσταση μιας καλλιέργειας μπορεί να γίνουν πολλά λάθη τα οποία τις περισσότερες φορές είναι μη αναστρέψιμα. Παρακάτω θα συζητήσουμε την περίπτωση της καλλιέργειας του αραβόσιτου και προτεινόμενες πρακτικές για μια καλή εκκίνηση της καλλιέργειας.

1. Κατεργασία εδάφους πριν τη σπορά

Η κατεργασία του εδάφους πριν τη σπορά θα πρέπει να πραγματοποιείται μόνο όταν είναι απαραίτητο και μόνο όταν οι εδαφικές συνθήκες είναι οι κατάλληλες. Η κατεργασία του εδάφους θα πρέπει να αποφεύγεται στην περίπτωση που το έδαφος είναι υγρό καθώς επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται το δεύτερο πέρασμα του εδάφους. Εξαίρεση αποτελεί η επιπλέον κατεργασία για τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών σποροκλινής.

Η ρηχή συνεκτικότητα του εδάφους ως αποτέλεσμα της επιπλέον κατεργασίας του μπορεί να μειώσει την απόδοση της καλλιέργειας. Το βαθύ όργωμα θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο όταν όντως υπάρχει μια συμπαγής ζώνη και το έδαφος είναι σχετικά ξηρό.

Το τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο είναι οι καλύτερες περίοδοι για μια βαθιά κατεργασία του εδάφους. 

kalampoki2 • 6 πρακτικές για μια καλή εκκίνηση της καλλιέργειας του αραβόσιτου • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας
Optimized by JPEGmini 3.13.3.15 0x8a93bc88

2. Σπορά

Ολοκλήρωση σποράς την κατάλληλη χρονική περίοδο. Συνήθως, για κάθε περιοχή υπάρχει μια βέλτιστη περίοδος σποράς. Ωστόσο, εάν το έδαφος είναι ξηρό και οι εδαφικές θερμοκρασίες ανέρχονται συνεχώς, τότε θα πρέπει η σπορά να πραγματοποιηθεί πριν τις βέλτιστες ημερομηνίες σποράς.

Θα πρέπει να αποφεύγονται οι πρώιμες φυτεύσεις σε κακώς αποστραγγιζόμενα εδάφη. Είναι πολλές οι περιπτώσεις που οι αποδόσεις μειώνονται ραγδαία λόγω υπερβολικής υγρασίας στο περιβάλλον του σπόρου.

Έχει παρατηρηθεί πως μια όψιμη σπορά έχει δώσει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με μία πρώιμη λόγω των ασυνήθιστα ευνοϊκών βροχοπτώσεων και θερμοκρασιών που προκύπτουν αργότερα.

kalampoki3 • 6 πρακτικές για μια καλή εκκίνηση της καλλιέργειας του αραβόσιτου • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

3. Βάθος σποράς

Το βάθος σποράς θα πρέπει να οριστεί βάσει των επικρατουσών συνθηκών του εδάφους. Το βάθος σποράς θα πρέπει να είναι μεταξύ 2,5 – 5 εκατοστά για να εξασφαλισθεί έτσι προστασία των σπόρων από τον παγετό καθώς να επιτευχθεί και η ικανοποιητική ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.

Τα ακανόνιστα, ειδικά ρηχά βάθη σποράς συμβάλλουν στην άνιση εμφάνιση των φυτών, γεγονός που μπορεί να μειώσει τις αποδόσεις.

4. Αριθμός σπόρων

Ο αριθμός των σπόρων σε κάθε χωράφι θα πρέπει να ορίζεται κατά περίπτωση. Τα ποσοστά φύτευσης θα πρέπει να προσαρμόζονται χρησιμοποιώντας το δυναμικό απόδοσης μιας περιοχής ως κύριο κριτήριο για τον προσδιορισμό του κατάλληλου πληθυσμού φυτών.

Υψηλότερα ποσοστά σποράς συνιστώνται σε τοποθεσίες με δυνατότητες υψηλής απόδοσης, με υψηλά επίπεδα γονιμότητας του εδάφους και χωρητικότητα αποθήκευσης νερού.

Χαμηλότερα ποσοστά σποράς είναι συνήθως προτιμότερα όταν τα εδάφη είναι ξηρά ή όταν η σπορά είναι όψιμη.

Τα μειωμένα ποσοστά σποράς μπορεί να συνεπάγεται και χαμηλότερο κόστος αγοράς σπόρων αλλά συνήθως το τελικό αποτέλεσμα δε δικαιώνει αυτήν την επιλογή.

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η σπορά ενός υβριδίου σε υποβέλτιστα ποσοστά σποράς είναι πιο πιθανό να προκαλέσει απώλεια απόδοσης σε σχέση με τη σπορά πάνω από τα συνιστώμενα ποσοστά.

5. Σπορά μίγματος υβριδίων διαφορετικής ωρίμανσης

Μια καλή πρακτική είναι αυτή της σποράς ενός μίγματος υβριδίων διαφορετικής ωρίμανσης. Η σπορά ενός τέτοιου μίγματος μειώνει τις απώλειες από ασθένειες, από περιβαλλοντικό στρες στα διάφορα στάδια ανάπτυξης του αραβόσιτου και διευρύνει το χρόνο συγκομιδής. Ένα παράδειγμα τέτοιας σποράς είναι μια σπορά με ωριμότητες 25-50-25, δηλαδή με 25% στις αρχές της μέσης σεζόν, 50% στη μέση έως την πλήρη σεζόν και 25% στην πλήρη σεζόν.

Ίσως ο παραπάνω τρόπος σποράς είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος διαφοροποίησης και διεύρυνσης των υβριδικών γενετικών δεδομένων.

kalampoki4 • 6 πρακτικές για μια καλή εκκίνηση της καλλιέργειας του αραβόσιτου • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

6. Σπορά υβριδίων πρώιμης, μεσαίας και πλήρους περιόδου 

Πρώτα θα πρέπει να σπέρνονται τα υβρίδια πλήρους σεζόν. Η σπορά υβριδίων πλήρους σεζόν για πρώτη φορά και στη συνέχεια η εναλλαγή των υβριδίων πρώιμης και μεσαίας περιόδου επιτρέπουν στον καλλιεργητή να επωφεληθεί πλήρως από τις κλίμακες ωριμότητας και να δώσει στα υβρίδια της τελευταίας εποχής το πλεονέκτημα της μέγιστης συσσώρευσης θερμικών μονάδων.

Τα υβρίδια πλήρους περιόδου παρουσιάζουν γενικά μεγαλύτερη μείωση της απόδοσης όταν καθυστερεί η σπορά σε σύγκριση με τα υβρίδια μικρής και μεσαίας περιόδου.

kalampoki5 • 6 πρακτικές για μια καλή εκκίνηση της καλλιέργειας του αραβόσιτου • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΠΟΡΑΣ

► Η σπορά του αραβόσιτου μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον ο κίνδυνος παγετού έχει παρέλθει με θερμοκρασία εδάφους στους 16 οC με βέλτιστη αυτή των 18-24 οC. Οι σπόροι δε βλαστάνουν σε θερμοκρασίες μικρότερες των 10 οC.

► Οι σπόροι βλαστάνουν σε περίπου 4-10 ημέρες.

► Το έδαφος θα πρέπει να διατηρείται υγρό. Διαφορετικά, στην περίπτωση ενός ξηρού εδάφους, η βλάστηση θα σταματήσει.

► Ο αραβόσιτος προτιμάει ένα έδαφος με τιμές pH 6-7.

► Η καλλιέργεια του αραβόσιτου θα πρέπει να γίνεται υπό το πλήρες ηλιακό φως για καλύτερες αποδόσεις.

Πηγή: FARMABLOG

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Κ. Παλαμά 4 Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2413019621 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).