Ελλάδα-Αλβανία: Iσχυρή συνεργασία στη γεωργία-κτηνοτροφία για προστιθέμενη αξία

• Ο αγροτικός τομέας προσφέρει άφθονες ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, παρέχοντας τη δυνατότητα να συνδυαστεί η εμπειρία και τεχνογνωσία της Ελλάδας με τις αναπτυσσόμενες φιλοδοξίες της Αλβανίας στην αγροτική ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση!

από Thessaliki Gi
15 views

Ο αγροτικός τομέας παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, καθώς αμφότερες οι δύο χώρες επιδιώκουν τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών πρακτικών, την βελτίωση της βιωσιμότητας και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Συγκεκριμένα, η προχωρημένη τεχνογνωσία της Ελλάδας στη γεωργία σε συνδυασμό με τον αναπτυσσόμενο αγροτικό τομέα της Αλβανίας και την εστίαση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δημιουργούν ένα ισχυρό θεμέλιο για διμερή συνεργασία.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε σχετική έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων  της Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα, που εξετάζει διάφορους τομείς συνεργασίας, ήτοι από την καινοτομία και τη μεταφορά τεχνολογίας μέχρι τις εκπαιδευτικές συνεργασίες, συμφωνίες και ανταλλαγές.

Βασικοί Τομείς Συνεργασίας

  1. Καινοτομία στη Γεωργία και Μεταφορά Τεχνολογίας

Η Ελλάδα έχει αναπτύξει σημαντική εμπειρία σε τεχνολογίες γεωργίας, όπως η γεωργία ακριβείας, η στοχευμένη εφαρμογή και αποδοτική χρήση των εισροών της γεωργικής εκμετάλλευσης, οι τεχνολογίες θερμοκηπίων και η βιώσιμη διαχείριση των υδάτων. Οι ελληνικές γεωργικές επιχειρήσεις και ερευνητικά ιδρύματα θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τους Αλβανούς αγρότες και επιχειρήσεις για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και καινοτόμων πρακτικών, βοηθώντας τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα της Αλβανίας.

Κύριες Ευκαιρίες: 

  • Γεωργία Ακριβείας: Εφαρμογή τεχνολογιών καλλιέργειας με χρήση GPS για τη βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών και τη μείωση των απωλειών πόρων.
  • Τεχνολογία Θερμοκηπίων: Εισαγωγή προηγμένων συστημάτων θερμοκηπίων για βελτιωμένη παραγωγικότητα και ενεργειακή απόδοση.
  • Διαχείριση Υδάτων: Κοινοποίηση τεχνογνωσίας για βιώσιμες πρακτικές άρδευσης, ιδιαίτερα σε περιοχές της Αλβανίας με έλλειψη νερού.
  • Γεωργία Ανθεκτική στο Κλίμα: Κοινές έρευνες για ποικιλίες καλλιεργειών που είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες της περιοχής.

Δυνητικοί Συνεργάτες:

Ελληνικές εταιρείες γεωργικής τεχνολογίας, ερευνητικά ινστιτούτα, πανεπιστήμια και αγροτικοί συνεταιρισμοί της Αλβανίας.

albania 2 • Ελλάδα-Αλβανία: Iσχυρή συνεργασία στη γεωργία-κτηνοτροφία για προστιθέμενη αξία • Thessaliki Gi Τα Νέα της Θεσσαλικής Γης
  • Βιώσιμες Γεωργικές Πρακτικές

Η εμπειρία της Ελλάδας στη βιολογική καλλιέργεια, τον αγροτουρισμό και τις κινήσεις farm-to-table μπορεί να είναι πολύτιμη για την ανάπτυξη της υπαίθρου της Αλβανίας και τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Η συνεργασία σε βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, όπως η βιολογική πιστοποίηση, η διαχείριση εδαφών και η διατήρηση της βιοποικιλότητας, θα μπορούσε να βοηθήσει και τις δύο χώρες να ανταποκριθούν στα ευρωπαϊκά πρότυπα και να αξιοποιήσουν την παγκόσμια ζήτηση για βιολογικά προϊόντα.

Κύριες Ευκαιρίες: 

  • Βιολογική Πιστοποίηση: Καθιέρωση προγραμμάτων πιστοποίησης για βιολογικές καλλιέργειες στην Αλβανία με την εμπειρία της Ελλάδας. 
  • Αγροτουρισμός: Προώθηση πρωτοβουλιών αγροτουρισμού που προβάλλουν τις τοπικές γεωργικές παραδόσεις και τη βιοποικιλότητα. 
  • Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης: Συνεργασία σε χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα για την αγροτική ανάπτυξη, που ενθαρρύνουν τη βιώσιμη γεωργία στις δύο χώρες.

Δυνητικοί Συνεργάτες:

 Σύλλογοι βιοκαλλιεργητών Ελλάδας, περιβαλλοντικές ΜΚΟ, περιφέρειες και Δήμοι στην Αλβανία και κυβερνητικές υπηρεσίες.

  • Εκπαιδευτικές και Ερευνητικές Συνεργασίες

Κύριες Ευκαιρίες:

  • Προγράμματα Εκπαίδευσης: Υποτροφίες για Αλβανούς φοιτητές για σπουδές σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, με έμφαση στις σύγχρονες γεωργικές τεχνικές, τη βιωσιμότητα και τη διαχείριση αγροκτημάτων. 
  • Προγράμματα Ανταλλαγής: Δημιουργία προγραμμάτων ανταλλαγής σπουδαστών και επιμόρφωσης αγροτών μεταξύ των δύο χωρών, επιτρέποντας στους Αλβανούς αγρότες να μάθουν από τους Έλληνες ομολόγους τους.
  • Ερευνητικές Συνεργασίες: Κοινές ερευνητικές πρωτοβουλίες μεταξύ ελληνικών γεωργικών σχολών/πανεπιστημίων και αλβανικών ιδρυμάτων για την αντιμετώπιση κοινών αγροτικών προκλήσεων, όπως η διάβρωση του εδάφους, η διαχείριση παρασίτων και η προσαρμογή στο κλίμα.

Δυνητικοί Συνεργάτες:

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, γεωργικά ερευνητικά κέντρα και των δύο χωρών.

albania 3 • Ελλάδα-Αλβανία: Iσχυρή συνεργασία στη γεωργία-κτηνοτροφία για προστιθέμενη αξία • Thessaliki Gi Τα Νέα της Θεσσαλικής Γης
  • Συμφωνίες, Μνημόνια Συνεργασίας (MoUs) και Θεσμική Συνεργασία

Η επίσημη συνεργασία μέσω διμερών συμφωνιών, Μνημονίων Συνεργασίας (MoUs) και κοινών επιτροπών μπορεί να διασφαλίσει τη διαρκή εμπλοκή στον αγροτικό τομέα.

Η Ελλάδα και η Αλβανία θα μπορούσαν να διερευνήσουν συμφωνίες που εστιάζουν σε: 

  • Εμπόριο Αγροτικών Προϊόντων: Διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών με εναρμόνιση των γεωργικών προτύπων και άρση των εμποδίων στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, κυρίως στις πύλες εισόδου των προϊόντων. 
  • Κοινά Προγράμματα Χρηματοδότησης: Πρόσβαση σε χρηματοδότηση της ΕΕ για διασυνοριακά γεωργικά έργα μέσω προγραμμάτων όπως το Interreg ή το Horizon Europe. 
  • Ανάπτυξη Αγροτικών Συνεταιρισμών: Ενθάρρυνση της ανάπτυξης διασυνοριακών αγροτικών συνεταιρισμών για κοινή παραγωγή και προώθηση προϊόντων.
  • Υφιστάμενες Συμφωνίες: Επέκταση παλαιότερων Μνημονίων Συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων γεωργίας ή δημιουργία νέων που θα επικεντρώνονται στον εκσυγχρονισμό της γεωργίας, την ασφάλεια τροφίμων και την αγροτική ανάπτυξη.
  • Διμερείς Επισκέψεις και Ανταλλαγή Γνώσεων

 Οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών αξιωματούχων θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη γεωργική διπλωματία. Με την προώθηση διαλόγου και συνεργασίας, και οι δύο χώρες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών.

Κύριες Ευκαιρίες:

  • Εκπαιδευτικά Ταξίδια: Οργάνωση επισκέψεων σε ελληνικούς αγροτικούς κόμβους, όπως η Κρήτη, η Θεσσαλία και η Μακεδονία, για την προβολή βιώσιμων πρακτικών και νέων τεχνολογιών. 
  • Κοινά Αγροτικά Συνέδρια: Διοργάνωση διμερών συνεδρίων για τηγεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Αλβανών αγροτών, εκπροσώπων της βιομηχανίας και πολιτικών. 
  • Τακτική Διπλωματική Συνεργασία: Ενίσχυση της συνεργασίας μέσω τακτικών συναντήσεων μεταξύ των υπουργείων γεωργίας των δύο χωρών.
  • Συγκεκριμένοι Τομείς Συνεργασίας

Ορισμένοι αγροτικοί τομείς προσφέρουν ιδιαίτερα υψηλές δυνατότητες συνεργασίας: 

  • Γαλακτοκομική Παραγωγή: Η εμπειρία της Ελλάδας στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως η φέτα, το γιαούρτι και το κεφαλοτύρι, θα μπορούσε να μοιραστεί με την Αλβανία για τη βελτίωση της ποιότητας και της επωνυμίας των αλβανικών γαλακτοκομικών προϊόντων. 
  • Παραγωγή Ελαιόλαδου: Η Ελλάδα, παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή ελαιόλαδου, θα μπορούσε να προσφέρει στην Αλβανία πολύτιμες πληροφορίες για τη βελτίωση των τεχνικών παραγωγής ελαιόλαδου. 
  • Οινοπαραγωγή: Συνεργασία στον τομέα της αμπελουργίας, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Νότια Αλβανία και η Βόρεια Ελλάδα, για την προώθηση της υψηλής ποιότητας κρασιού για εξαγωγή. 
  • Καλλιέργεια Κάστανου και Φρούτων: Ελλάδα και Αλβανία μοιράζονται παρόμοιο κλίμα και εδαφικές συνθήκες που είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια φρούτων, ξηρών καρπών και ιδιαίτερα κάστανων. Η ελληνική τεχνογνωσία θα μπορούσε να υποστηρίξει την αλβανική έμφαση στην καλλιέργεια κάστανου, όπως τονίζεται σε συνεχιζόμενα έργα του FAO.
  • Ευκαιρίες σε Ευρωπαϊκό Πλαίσιο

Δεδομένου και αμφότερες οι δύο χώρες επιδιώκουν ευρύτερη ένταξη στις ευρωπαϊκές αγροτικές αγορές, η συνεργασία για την κάλυψη των προτύπων της ΕΕ σε τομείς όπως η ασφάλεια τροφίμων, η βιολογική πιστοποίηση και η βιωσιμότητα θα είναι ζωτικής σημασίας. Τα κοινά έργα μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από την ΕΕ μέσω προγραμμάτων όπως:

  • Horizon Europe και Interreg: Υποβολή αιτήσεων για ερευνητικές επιχορηγήσεις και διασυνοριακά έργα που βελτιώνουν την αγροτική παραγωγικότητα και βιωσιμότητα.

Ο αγροτικός τομέας προσφέρει άφθονες ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, παρέχοντας τη δυνατότητα να συνδυαστεί η εμπειρία και τεχνογνωσία της Ελλάδας με τις αναπτυσσόμενες φιλοδοξίες της Αλβανίας στην αγροτική ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η συνεργασία σε τομείς όπως η καινοτομία, οι βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, η εκπαίδευση και οι επίσημες συμφωνίες θα ωφελήσουν όχι μόνο τις αγροτικές βιομηχανίες των δύο χωρών, αλλά ταυτόχρονα θα συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής. Εκμεταλλευόμενοι τις συνέργειες και εστιάζοντας σε κοινά συμφέροντα, οι δύο χώρες μπορούν να αναπτύξουν μια ισχυρή συνεργασία στη γεωργία, η οποία θα προσδώσει προστιθέμενη αξία, διασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Κ. Παλαμά 4
Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Κ. Παλαμά 4
Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Κ. Παλαμά 4 Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2413019621 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).