Παρατηρητήριο ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς

• Για τα περσινά πια ελαιόλαδα, όλες οι περιοχές κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα τιμών λόγω ποιοτικών διαφορών

από Thessaliki Gi
11 views

Συγγραφέας: Βασίλης Ζαμπούνης

Καλωσορίζουμε το νέο ελαιοκομικό έτος 2024/25 και αποχαιρετάμε οριστικά το 2023/24. Δυσάρεστες εκπλήξεις της τελευταίας ώρας δεν υπήρξαν, οπότε μπαίνουμε στη νέα χρονιά με το καλό, με την παγκόσμια παραγωγή να επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα  Πρώτες εκτιμήσεις της νέας παραγωγής 2024/25 από την Δήμητρα Αλιέως: έρχεται λαδιά!  ευχόμενοι ώστε να ανακάμψει και η κατανάλωση, ώστε να επέλθει η απαραίτητη ισορροπία προσφοράς-ζήτησης.

Η κατάσταση στα εμπορικά κέντρα κατά μήκος της Μεσογείου, στις 4/10/2024, χαρακτηρίζεται από τρείς κυρίως παράγοντες:

  1. Ελάχιστες αγοροπωλησίες
  2. Σταθερότητα των τιμών με οριακές υποχωρήσεις
  3. Αναμονή των επιδράσεων που θα έχουν οι σημερινές φρέσκες ανακοινώσεις για την πρόβλεψη παραγωγής 2024/25 στην Ανδαλουσία και στην Ισπανία (βλ Πάνω από 1 εκατ. τόνους η παραγωγή μόνο στην Ανδαλουσία, 1,3 εκ. η Ισπανία).

Ειδικότερα:

Ισπανία

Σχεδόν χωρίς εμπορικές πράξεις, τα έξτρα (της συνήθους/ μέτριας ποιότητας, που στην εποχή αυτή υπάρχουν) και τα παρθένα διατηρούν τις τιμές τους λίγο-πολύ σταθερές, 7,40 και 6,25 ευρώ/ κιλό αντίστοιχα, ενώ τα λαμπάντε 1ο υποχωρούν 0,05 ευρώ/κιλό στα 6,45 ευρώ/κιλό. Οι πρώτες δοκιμαστικές εκθλίψεις σε ελαιοτριβεία δεν ήταν ικανοποιητικές οπότε πολλά θα κριθούν από τις βροχοπτώσεις των επόμενων εβδομάδων.

Ιταλία

Η είδηση είναι ότι μετά από μία μακρά περίοδο ανομβρίας βρέχει καταρρακτωδώς (βλ.Έρχονται βροχές στη δυτική Ελλάδα – Ισχυρές μπόρες στους ελαιώνες της Τοσκάνης) Οι τιμές διατηρούνται σταθερές, με τα (συνήθη) έξτρα λίγο πάνω από τα 9,0 ευρώ/κιλό, ανεπηρέαστα από την έλλειψη αποθεμάτων και την κακή αναμενόμενη εσοδεία, κάτω από τους 200 χιλιάδες τόνους. Η Ιταλία ξεμένει από αποθέματα εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου

Τυνησία-Τουρκία

Πολύ περιορισμένες πωλήσεις στις ίδιες τιμές με τις προηγούμενες εβδομάδες, η Τυνησία διώχνει τα τελευταία έξτρα της (7,40 ευρώ/ κιλό) και η Τουρκία προσπαθεί να πουλήσει τα αποθέματα ραφινέ που έμειναν μετά την απαγόρευση των εξαγωγών (Οι Τούρκοι εξαγωγείς σε απόγνωση για τα συσσωρευμένα αποθέματα ελαιολάδου από την απαγόρευση εξαγωγών).

Ελλάδα

Οι προβολείς έχουν στραφεί στην προγραμματισμένη πρώτη πώληση φρέσκων ελαιολάδων από τον Α.Σ. Αποστόλων (βλέπε  Αισιοδοξία στους Αγίους Αποστόλους για την πρώιμη αθηνοελιά).  Πρόκειται για την παραδοσιακή έναρξη της ελαιοκομικής χρονιάς από την Αθηνοελιά της νότιας Λακωνίας.

Η τιμή που θα κατοχυρωθούν αυτά τα 1-2 όλα κι όλα βυτία θα πρόκειται για μία  δύσκολη εξίσωση, η οποία καλείται να ισορροπήσει μεταξύ αντιφατικών παραγόντων: Δεν μπορεί να είναι ούτε πολύ χαμηλή γιατί θα αποθαρρύνει τους παραγωγούς, δεν μπορεί όμως να είναι ούτε και πολύ υψηλή γιατί θα δημιουργήσει ψεύτικες προσδοκίες σε μία αγορά που αναμένεται να είναι πτωτική ενώ έχει αυτή τη στιγμή ένα ταβάνι τα 8,35 – 8,55 ευρώ/κιλό τα αποφορολογημένα έξτρα παρθένα της Ιταλίας μείον και τα μεταφορικά.

Κατά τα άλλα, για τα περσινά πια ελαιόλαδα όλες οι περιοχές κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα τιμών λόγω ποιοτικών διαφορών. Έξτρα παρθένα ελαιόλαδα με χημικά ή οργανοληπτικά προβλήματα είναι σχεδόν στα αζήτητα και κινδυνεύουν να καταλήξουν σε παρθένα ή λαμπάντε όταν έρθουν τα φρέσκα.

Η Λακωνία κυμαίνεται μεταξύ 6,70 και 7,50 ευρώ/ κιλό, η Μεσσηνία μεταξύ 6,80 και 7,0 ευρώ/κιλό, ενώ στη Κρήτη επικρατούν με τιμές 7,0-7,10 ευρώ/κιλό, οι οποίες δεν αποκλείουν μεμονωμένες περιπτώσεις όπως τα 7,50 ευρώ που αγόρασε ελληνική τυποποιητική επιχείρηση ή και τα 8,0 ευρώ που πούλησε ο Α.Σ. Ζάκρου δύο βυτία, επίσης σε ελληνική τυποποιητική επιχείρηση, για ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας  με εξαιρετικά φυσικοχημικά χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα βιομηχανικά δεν υπάρχει αγορά παρά μόνο όταν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη παραγγελία να εκτελεστεί με το ραφινέ ελαιόλαδο να ακούγεται περί στα 6,30 ευρώ /κιλό.

Επιτραπέζια ελιά

Τα μεγάλα τεμάχια, της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, απορροφώνται στα εργοστάσια στην αρχικά ανακοινωθείσα από τις μεγάλες μονάδες τιμή του 1,50 ευρώ το κιλό. Κάποιες μικρότερες μονάδες δίνουν οριακά υψηλότερη τιμή (κατά 5 λεπτά μόνον υψηλότερη). Προς ελαιοποίηση οδεύουν μετά τη διαλογή από 200 τεμάχια και πάνω, οι ψιλές πράσινες ελιές Χαλκιδικής. Στην κονσερβολιά, ωστόσο, κρατάνε τα εργοστάσια και ψιλές ελιές (230 ή και 260 τεμάχια στο κιλό).

Πηγή: olivenews.gr

Κ. Παλαμά 4
Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Κ. Παλαμά 4
Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Κ. Παλαμά 4 Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2413019621 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).