Τα εναπομείναντα όρια φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη, για όλη την Ελλάδα

• Σε ποιες περιοχές εξαντλήθηκαν τα όρια, ποιες βρίσκονται προ των πυλών της συμπλήρωσης των ορίων και ποιες έχουν ακόμα μεγάλο περιθώριο

από Thessaliki Gi
36 views
  • Του Χρήστου Αθανασιάδη

Αναφορικά με τα όρια ισχύος Φωτοβολταϊκών σταθμών ≤ 1MW, σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας σε MW ανά Περιφερειακή Ενότητα, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσαν από κοινού  τον προηγούμενο μήνα (11-9-2024), ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και ΑΔΜΗΕ Α.Ε., ας δούμε σήμερα αναλυτικά, ανά Περιφέρεια και Περιφερική Ενότητα, ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί.

Προς διευκόλυνση των αναγνωστών, κατατάξαμε με χρώματα της περιοχές, όπου με το κόκκινο χρώμα βρίσκονται οι Π.Ε. που είτε έχουν μηδενικά όρια ισχύος, είτε βρίσκονται δραματικά προ των πυλών της εξάντλησης του ορίου, με κίτρινο χρώμα είναι οι Π.Ε. που βρίσκονται πολύ κοντά με το όριο αλλά έχουν ακόμα περιθώρια και με το πράσινο χρώμα, είναι οι Π.Ε. που έχουν ακόμα σχετικά μεγάλο περιθώριο μέχρι να φτάσουν στο ανώτατο όριο ισχύος.

Στο σημείο αυτό, να επαναλάβουμε, ότι στις Περιφερειακές Ενότητες, στις οποίες έχει καλυφθεί το μέγιστο αναγραφόμενο όριο συνολικής ισχύος από φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε αγροτική γη που δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο στο Σύστημα ή στο Δίκτυο, οι Διαχειριστές προβαίνουν στα παρακάτω:

  • Παύουν να εξετάζουν νέες αιτήσεις χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος ≤ 1MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας στις υπόψη περιοχές.
  • Απορρίπτουν τις εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος ≤ 1MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας στις υπόψη περιοχές καθώς και τις αιτήσεις για τις οποίες έχει χορηγηθεί Αδυναμία Σύνδεσης και έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για διατήρηση σε εκκρεμότητα της αίτησης για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης.
  • Σε περίπτωση κοινών αιτημάτων απαλλασσόμενων σταθμών του άρθρου 14 του ν. 4951/2022, απορρίπτουν το αίτημα κατά το μέρος που αφορά σταθμούς, οι οποίοι προορίζονται για εγκατάσταση σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας. O αρμόδιος Διαχειριστής ενημερώνει τον αιτούντα ότι το αίτημα πρόκειται να εξεταστεί μόνο για το εναπομείναν μέρος του αιτήματος. Αιτήματα που έχουν κατατεθεί στον Διαχειριστή του Συστήματος, θα εξεταστούν μόνο εφόσον η συνολική ισχύς του αιτήματος με τους εναπομείναντες σταθμούς είναι άνω των 8 MW.
  • Εξακολουθούν να εξετάζουν εκκρεμή ή νέα κοινά αιτήματα ή αυτοτελείς αιτήσεις που αφορούν στις εν λόγω Περιφερειακές Ενότητες, εφόσον οι σταθμοί που απαρτίζουν αυτά τα αιτήματα εδράζουν σε γήπεδα/αγροτεμάχια που δεν έχουν χαρακτηριστεί ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας ή εξαιρούνται κατά νόμο από τους σχετικούς περιορισμούς εγκατάστασης.

Η εικόνα ανά Περιφέρεια

Ας δούμε λοιπόν, ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί ανά Περιφέρεια και Π.Ε.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ:

ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ 1 • Τα εναπομείναντα όρια φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη, για όλη την Ελλάδα • Thessaliki Gi Τα Νέα της Θεσσαλικής Γης

Εδώ βλέπουμε ότι στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης, στο κόκκινο βρίσκεται η Π.Ε. Καβάλας, η οποία κάλυψε το μέγιστο αναγραφόμενο όριο συνολικής ισχύος, έχοντας μηδενικό περιθώριο, ακολούθως βλέπουμε την Π.Ε Θάσου να βρίσκεται στο πορτοκαλί, σχετικά κοντά στο όριο, ενώ οι  Π.Ε. που βρίσκονται στο πράσινο και συγκεκριμένα η Δράμα, ο Έβρος, η Ξάνθη και η Ροδόπη έχουν ακόμα σχετικά υψηλό περιθώριο ισχύος.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΑΤΤΙΚΗΣ 1 • Τα εναπομείναντα όρια φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη, για όλη την Ελλάδα • Thessaliki Gi Τα Νέα της Θεσσαλικής Γης

Στην περιφέρεια Αττικής βλέπουμε να βρίσκονται στο κόκκινο χρώμα οι Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, Βόρειου τομέα Αθηνών, Δυτικού τομέα Αθηνών, Νοτίου τομέα Αθηνών και Πειραιώς, ενώ σχετικά κοντά στο όριο βρίσκονται οι Π.Ε. Δυτικής Αττικής και Νήσων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1 • Τα εναπομείναντα όρια φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη, για όλη την Ελλάδα • Thessaliki Gi Τα Νέα της Θεσσαλικής Γης

Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, βλέπουμε από τις 3 Π.Ε. οι δύο να βρίσκονται με πράσινο χρώμα, δηλαδή έχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια ισχύος, ενώ κοντά στο όριο, με πορτοκαλί χρώμα, βρίσκεται η Π.Ε Αχαΐα, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να έχει και κόκκινο χρώμα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 1 • Τα εναπομείναντα όρια φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη, για όλη την Ελλάδα • Thessaliki Gi Τα Νέα της Θεσσαλικής Γης

Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο κόκκινο βρίσκεται η Π.Ε Κοζάνης, με μηδενικό περιθώριο, στο πορτοκαλί χρώμα, πολύ κοντά στο όριο ισχύος βρίσκεται η Π.Ε Καστοριάς, ενώ δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, μέχρι τώρα οι Π.Ε. Γρεβενών και Φλώρινας, οι οποίες έχουν αρκετό περιθώριο ισχύος.     

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΗΠΕΙΡΟΥ 1 • Τα εναπομείναντα όρια φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη, για όλη την Ελλάδα • Thessaliki Gi Τα Νέα της Θεσσαλικής Γης

Στην περιφέρεια Ηπείρου, από τις 4 Π.Ε. οι δύο βρίσκονται στο κόκκινο με μηδενικά περιθώρια, δηλαδή σε Άρτα και Πρέβεζα, ενώ οι άλλες δύο Π.Ε. Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων, βρίσκονται στο πράσινο, έχοντας πολύ μεγάλα περιθώρια.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 1 • Τα εναπομείναντα όρια φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη, για όλη την Ελλάδα • Thessaliki Gi Τα Νέα της Θεσσαλικής Γης

Στην περιφέρεια Θεσσαλίας, έχουμε 1 Περιφερειακή Ενότητες με κίτρινο χρώμα (Σποράδες), δηλαδή πολύ κοντά στο όριο  και 4  Π.Ε. (Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων) με πράσινο χρώμα, δηλαδή με μεγάλο περιθώριο.   

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ • Τα εναπομείναντα όρια φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη, για όλη την Ελλάδα • Thessaliki Gi Τα Νέα της Θεσσαλικής Γης

Στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων, βρίσκεται στο κόκκινο η Π.Ε. Ιθάκης, μια ανάσα από το ανώτατο όριο, στο πορτοκαλί βρίσκεται η Π.Ε. Ζακύνθου, έχοντας λίγο ακόμα περιθώρια, ενώ στο πράσινο χρώμα, με μεγάλα περιθώρια, βρίσκονται οι Π.Ε. Κέρκυρας, Κεφαλληνίας και Λευκάδας.

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ • Τα εναπομείναντα όρια φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη, για όλη την Ελλάδα • Thessaliki Gi Τα Νέα της Θεσσαλικής Γης

Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από τις 7 Π.Ε. η μία βρίσκεται στο κόκκινο και συγκεκριμένα η Π.Ε. Κιλκίς, δύο βρίσκονται στο πορτοκαλί, αρκετά κοντά στο όριο Ημαθίας και Σερρών, ενώ 3 βρίσκονται στο πράσινο χρώμα, Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Πιερίας, με μεγάλα περιθώρια.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΑΙΓΑΙΟΥ • Τα εναπομείναντα όρια φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη, για όλη την Ελλάδα • Thessaliki Gi Τα Νέα της Θεσσαλικής Γης

Στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Π.Ε. Σύρου βρίσκεται στο κόκκινο, με μηδενικά περιθώρια, ενώ όλες οι άλλες Π.Ε. Άνδρου, Κέας-Κύθνου, Μυκόνου, Νάξου. Πάρου και Τήνου, βρίσκονται στο πορτοκαλί, πάρα πολύ κοντά στο ανώτατο όριο.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ • Τα εναπομείναντα όρια φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη, για όλη την Ελλάδα • Thessaliki Gi Τα Νέα της Θεσσαλικής Γης

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, όλες οι Π.Ε., Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, βρίσκονται στο πορτοκαλί χρώμα, πάρα πολύ κοντά στο ανώτατο όριο. 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ • Τα εναπομείναντα όρια φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη, για όλη την Ελλάδα • Thessaliki Gi Τα Νέα της Θεσσαλικής Γης

Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, από τις 5 Π.Ε. οι 3 βρίσκονται στο κόκκινο με μηδενικά περιθώρια και συγκεκριμένα οι Π.Ε. Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, ενώ με πράσινο χρώμα, έχοντας μεγάλα περιθώρια ορίων, βρίσκονται οι Π.Ε. Βοιωτίας και Ευβοίας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΚΡΗΤΗΣ • Τα εναπομείναντα όρια φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη, για όλη την Ελλάδα • Thessaliki Gi Τα Νέα της Θεσσαλικής Γης

Τέλος, στην περιφέρεια Κρήτης και οι 4 Π.Ε., Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων, βρίσκονται στο κόκκινο, αφού ουσιαστικά έχουν σχεδόν μηδενικά περιθώρια, φτάνοντας το ανώτατο όριο.  

Κ. Παλαμά 4
Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Κ. Παλαμά 4
Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Κ. Παλαμά 4 Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2413019621 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).