Τέλος Οκτωβρίου προκαταβολή Βασικής και Φεβρουάριο 2025 τα Οικολογικά Σχήματα!

• Αναλυτικά όλο το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών για γεωργούς και κτηνοτρόφους

από Thessaliki Gi
1,6K views
  • Του Χρήστου Αθανασιάδη

Βαρύ είναι το κλίμα που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο, με την κατάσταση να είναι τεταμένη, αναφορικά στον τομέα των πληρωμών των διαφόρων επιδοτήσεων, ενισχύσεων και αποζημιώσεων, ενώ όλη αυτή τη ζοφερή κατάσταση επιτείνει και το απαράδεκτο γεγονός, της απόφασης του ΟΠΕΚΕΠΕ να ζητήσει πίσω επιδοτήσεις του 2022 ως αχρεωστήτως καταβληθέντες.

Παράλληλα, οι αγρότες εδώ και μια σχεδόν πενταετία, βλέπουν  να έχουν παγιωθεί οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όμως το χειρότερο όλων, αποτελεί το γεγονός, ότι πλέον, εδώ και δύο χρόνια, από τότε που ξεκίνησε η νέα ΚΑΠ 2023-2027, κανένας παραγωγός ΔΕΝ γνωρίζει τι πληρώνεται, πόσο πληρώνεται, πόσα έπρεπε να πληρωθεί και το πότε τα πληρώνεται, αφού στη νέα ΚΑΠ, ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥΠΑΑΤ, ΔΕΝ εξέδωσαν –ως όφειλαν-ατομικούς τίτλους Δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα μπάχαλο και μια άνευ προηγουμένων ανασφάλεια στον παραγωγικό κόσμο της χώρας μας.

Έτσι λοιπόν, μέσα σε αυτό το αρνητικό και ομιχλώδες πλαίσιο, η νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και προσωπικά ο υπουργός κ. Κώστας Τσιάρας, αυτό που επιθυμεί διακαώς, είναι να γίνει η επικείμενη και πολυπόθητη πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης, πάση θυσία, μέσα στον Οκτώβριο και να μην πιστωθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των δικαιούχων, ούτε 1 Νοεμβρίου, για πολλούς αλλά κυρίως, επικοινωνιακούς λόγους.  

 Ενδεικτικό των προθέσεων του υπουργού, αποτελούν και οι δηλώσεις του το προηγούμενο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα στον τηλεοπτικό σταθμό Δέλτα της Θράκης, όπου έκανε σαφές ότι έχει την δέσμευση της ηγεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ πως ο Οργανισμός θα είναι έτοιμος να πληρώσει την προκαταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων πριν το τέλος του Οκτωβρίου, πετώντας ουσιαστικά το μπαλάκι των ευθυνών, σε περίπτωση αποτυχίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ και όχι στην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

opekepe lefta • Τέλος Οκτωβρίου προκαταβολή Βασικής και Φεβρουάριο 2025 τα Οικολογικά Σχήματα! • Thessaliki Gi Τα Νέα της Θεσσαλικής Γης

Υπό αυτό το πρίσμα και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών, αναμένεται να είναι το εξής: 

Οκτώβριος 2024

  • Εκκρεμότητες Ενισχύσεων 2023: Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει η πληρωμή των διαφόρων εκκρεμοτήτων των Άμεσων Ενισχύσεων (Βασική Ενίσχυση, αναδιανεμητική Ενίσχυση, Ενίσχυση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας, Συνδεδεμένες Ενισχύσεις κτλ), ύψους 80 εκ. ευρώ αλλά και διαφόρων αγροτικών προγραμμάτων, έτους 2023. Πιθανή ημερομηνία 14 ή 15 Οκτωβρίου, δηλαδή, στο όριο που ορίζει ο νέος Κανονισμός της Ε.Ε.
  • Προκαταβολή Βασικής Ενίσχυσης 2024:  Η πληρωμή της προκαταβολής 70% της Βασικής Ενίσχυσης έτους 2024, η οποία συνήθως ανέρχεται στο 50 % της συνολικής ετήσιας ενίσχυσης,  αναμένεται να πραγματοποιηθεί –κυριολεκτικά-στην εκπνοή του μήνα και συγκεκριμένα στις 30-31 Οκτωβρίου 2024. Έτσι όπως είναι φυσικό, απομακρύνεται η πληρωμή από τις 25-28 Οκτωβρίου, όπως φημολογούνταν.

Νοέμβριος 2024

  • Γεωργο-περιβαλλοντικές δράσεις: Οι δικαιούχοι των δράσεων για τη μείωση της νιτρορύπανσης θα λάβουν συνολικά περίπου 35 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή
  • Βιολογική Γεωργία: Πληρωμές ύψους 25 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν  στους δικαιούχους του 2ου έτους και 30,5 εκατ. ευρώ για τη Βιολογική Κτηνοτροφία
  • Σπάνιες Φυλές: Επιπλέον, 5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν στους δικαιούχους της δράσης για Σπάνιες Φυλές, καθώς και προκαταβολές για άλλες δράσεις που σχετίζονται με τη βιολογική γεωργία

Δεκέμβριος 2024

  • Άμεσες Ενισχύσεις:  Προς τέλος Δεκεμβρίου 2024, αναμένεται η εξόφληση 30% της Βασικής Ενίσχυσης έτους 2024, η αναδιανεμητική Ενίσχυση, η Ενίσχυση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας, Εθνικό Απόθεμα
  • Εξισωτική Αποζημίωση: Προς το τέλος του Δεκέμβρη, σχεδιάζεται και η πληρωμή της Εξισωτικής Αποζημίωσης, εκτός και αν υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες και γίνει νωρίτερα.

Φεβρουάριος 2025

  • Οικολογικά Σχήματα: Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δυστυχώς τα Οικολογικά Σχήματα ΔΕΝ θα πληρωθούν το Δεκέμβριο του 2024 αλλά μετατίθενται-καλώς εχόντων των πραγμάτων για τον Φεβρουάριο του 2025, με ότι αυτό να σημαίνει για τη ρευστότητα των παραγωγών.     

Κ. Παλαμά 4
Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Κ. Παλαμά 4
Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Κ. Παλαμά 4 Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2413019621 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).