Σε λειτουργία τίθεται από τη Δευτέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας γεωργοί και κτηνοτρόφοι θα μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις στις αιτήσεις αγροτικών ενισχύσεων. Η διαδικασία αφορά περιπτώσεις όπου έχουν εντοπιστεί λάθη, παραλείψεις ή ασυμφωνίες, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν την καταβολή ή το ύψος των ενισχύσεων.
Τι προβλέπει η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ
Όπως γνωστοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, κατόπιν απόφασης του Διοικητή της, ενεργοποιείται το σύστημα υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2024 και 2025. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης αιτήσεων στις οποίες έχουν προκύψει εκκρεμότητες ή ασυμφωνίες, έπειτα από διοικητικούς και διασταυρωτικούς ελέγχους.
Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή από τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2026 και αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες αιτήσεων, όπως αυτές ορίζονται στη σχετική απόφαση. Δεν περιλαμβάνει το σύνολο των υποβληθεισών αιτήσεων.
Ποιες διορθώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν
Μέσω της πλατφόρμας δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης στοιχείων που αφορούν, μεταξύ άλλων:
- το ιδιοκτησιακό καθεστώς αγροτεμαχίων (ΑΤΑΚ, ΚΑΕΚ, στοιχεία Ε9)
- φορολογικά παραστατικά οικολογικών σχημάτων και συνδεδεμένων ενισχύσεων, μετά από ελέγχους με τα δεδομένα της ΑΑΔΕ
- στοιχεία κτηνοτροφικής δραστηριότητας, όπως μετακινήσεις σταβλικών εγκαταστάσεων, στοιχεία γάλακτος και σφαγών
- αγροτεμάχια με ευρήματα από ελέγχους τεχνικών παρακολούθησης γης (monitoring)
- τραπεζικά στοιχεία δικαιούχων (IBAN)
- λοιπές ειδικές περιπτώσεις που προβλέπονται ρητά από τη σχετική απόφαση
Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν καμία ενέργεια
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η διαδικασία δεν αφορά γεωργούς και κτηνοτρόφους των οποίων οι αιτήσεις δεν εμφανίζουν ευρήματα ή εκκρεμότητες.
Στις περιπτώσεις αυτές, δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους.
Προθεσμία και επιπτώσεις στις ενισχύσεις
Οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι που εμφανίζουν διορθώσιμα ευρήματα ή εκκρεμότητες, σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες έως και τις 27 Φεβρουαρίου 2026. Η μη πραγματοποίηση διορθώσεων, όπου αυτό προβλέπεται, ενδέχεται να επηρεάσει την καταβολή ή το ύψος των ενισχύσεων.
Οι διορθώσεις πραγματοποιούνται μέσω του συστήματος υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, με τη διαδικασία που εφαρμόζεται κατά την υποβολή των αιτήσεων.
Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο
Facebook
, για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο
Viber
, για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη
Google News
