ΑΑΔΕ: Προθεσμία έως 23 Φεβρουαρίου 2026 για ανωτέρα βία στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από ζωονόσους

• Καλούνται οι πληγέντες κτηνοτρόφοι του 2025 να καταθέσουν δικαιολογητικά στις Περιφερειακές Διευθύνσεις της ΓΔΕΛΕΠ – Νωρίτερα φέτος η διοικητική διαδικασία για να «τρέξουν» οι αποζημιώσεις

από Thessaliki Gi

Σε υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για την αναγνώριση ανωτέρας βίας καλεί η ΑΑΔΕ τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από ζωονόσους κατά το έτος 2025. Η προθεσμία λήγει τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2026, ενώ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για πρώτη φορά η σχετική διοικητική διαδικασία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, με στόχο την επιτάχυνση της καταβολής των προβλεπόμενων αποζημιώσεων.

Ποιοι κτηνοτρόφοι καλούνται να καταθέσουν δικαιολογητικά

Η πρόσκληση αφορά παραγωγούς που υπέστησαν απώλειες ζωικού κεφαλαίου λόγω ζωονόσων εντός του 2025 και ζητούν την αναγνώριση ανωτέρας βίας. Τα δικαιολογητικά πρέπει να προσκομιστούν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων, Ενισχύσεων και Πληρωμών (ΓΔΕΛΕΠ).

Νωρίτερα φέτος η ολοκλήρωση των ελέγχων

Για το τρέχον έτος, η ΑΑΔΕ προγραμματίζει την ολοκλήρωση της διοικητικής διαδικασίας νωρίτερα από άλλες χρονιές, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Η επιλογή αυτή στοχεύει στη μείωση των καθυστερήσεων και στη γρηγορότερη εκκίνηση της διαδικασίας καταβολής αποζημιώσεων από τους αρμόδιους φορείς, σε μια περίοδο που η κτηνοτροφία δοκιμάζεται έντονα.

Τι έδειξαν τα στοιχεία του 2024

Για το έτος αιτήσεων 2024, υποβλήθηκαν συνολικά 508 αιτήσεις αναγνώρισης ανωτέρας βίας από κτηνοτρόφους, λόγω θανάτωσης ζώων εξαιτίας ευλογιάς ή πανώλης μικρών μηρυκαστικών.
Από αυτές, 468 αιτήσεις εγκρίθηκαν, είτε ολικώς είτε μερικώς, κατόπιν ελέγχων και εξέτασης των προβλεπόμενων δικαιολογητικών.

Ισχύς της ανωτέρας βίας και για το 2025

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για τους παραγωγούς των οποίων τα αιτήματα εγκρίθηκαν το 2024, η αναγνώριση ανωτέρας βίας ισχύει και για το έτος αιτήσεων 2025, χωρίς να απαιτείται νέα διαδικασία για το ίδιο γεγονός.

Διαθέσιμος πίνακας Περιφερειακών Διευθύνσεων

Μαζί με την ανακοίνωση, επισυνάπτεται και πίνακας με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις της ΓΔΕΛΕΠ, ώστε οι ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι να γνωρίζουν πού πρέπει να απευθυνθούν για την κατάθεση των φακέλων τους.

1. per dief aade opekepe page 0001 • ΑΑΔΕ: Προθεσμία έως 23 Φεβρουαρίου 2026 για ανωτέρα βία στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από ζωονόσους • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας
2. per dief opekepe page 0002 • ΑΑΔΕ: Προθεσμία έως 23 Φεβρουαρίου 2026 για ανωτέρα βία στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από ζωονόσους • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας
3. per dief aade opekepe page 0003 • ΑΑΔΕ: Προθεσμία έως 23 Φεβρουαρίου 2026 για ανωτέρα βία στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από ζωονόσους • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, έχει ως εξής:

“Η ΑΑΔΕ καλεί τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από ζωονόσους το έτος 2025 να προσκομίσουν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων, Ενισχύσεων και Πληρωμών (ΓΔΕΛΕΠ) τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την αναγνώριση των προϋποθέσεων ανωτέρας βίας, έως και την Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2026. Για το τρέχον έτος, η ολοκλήρωση της σχετικής διοικητικής διαδικασίας προγραμματίζεται νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να επιταχυνθεί η συνολική διαδικασία καταβολής των προβλεπόμενων αποζημιώσεων από τους αρμόδιους φορείς.

Για το έτος αιτήσεων 2024, υποβλήθηκαν από κτηνοτρόφους συνολικά 508 αιτήσεις αναγνώρισης ανωτέρας βίας λόγω θανάτωσης ζώων εξαιτίας ευλογιάς ή πανώλης μικρών μηρυκαστικών. Από αυτές, 468 αιτήσεις εγκρίθηκαν, είτε ολικώς είτε μερικώς, βάσει των προβλεπόμενων ελέγχων και δικαιολογητικών. Για τους παραγωγούς των οποίων τα αιτήματα εγκρίθηκαν, η αναγνώριση ανωτέρας βίας ισχύει και για το έτος αιτήσεων 2025, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Επισυνάπτεται πίνακας με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις της ΓΔΕΛΕΠ.”

Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο Facebook , για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο Viber , για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη Google News

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Παπαναστασίου 70 Λάρισα, ΤΚ 41222

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2410539049 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).
Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.