Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ένωσης Βέλγων Ζυθοποιών, έχει αυξηθεί σημαντικά η κατανάλωση μπύρας χωρία αλκοόλ στο Βέλγιο. Έρευνες φέρουν την αύξηση να κυμαίνεται περί το 24% τη τελευταία διετία και να αποδίδουν στην μπύρα χωρίς αλκοόλ μερίδιο αγοράς περί το 5,1% έναντι 3,8% προ διετίας. Σε επίπεδο ΕΕ το συγκεκριμένο είδος μπύρας έχει μερίδιο 4,9%. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται από στοιχεία πωλήσεων των μεγάλων σουπερμάρκετ της χώρας. Για παράδειγμα η αλυσίδα Delhaise φέρεται να έχει καταγράψει αύξηση των εν λόγω πωλήσεων κατά 40% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και περί το 15% το 2022.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι νέοι τρόποι παραγωγής μπύρας χωρίς αλκοόλ, που δεν περιλαμβάνουν πρακτικές εξάτμισης, καθιστούν το συγκεκριμένο είδος πιο εύγευστο. Η παραγωγή μπύρας στο Βέλγιο ανήλθε το 2023 σε 2,047 δις λίτρα, έναντι 2,146 δις λίτρων το 2022, και η χώρα κατατάσσεται ως η 5η παραγωγός μπύρας στην ΕΕ μετά τη Γερμανία (7,2 δις λίτρα), Ισπανία (4 δις λίτρα), Πολωνία (3,5 δις λίτρα) και Ολλανδία (2,4 δις λίτρα). Το 70% της παραγωγής (1,4 δις λίτρα) εξάγεται καθιστώντας τη χώρα, μαζί με τη Γερμανία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα στην ΕΕ μετά την Ολλανδία (1,8 δις λίτρα).
Η κατανάλωση μπύρας στο Βέλγιο μειώθηκε το 2023 σε 6,5 δις λίτρα από 6,9 δις λίτρα το 2022. Ο κλάδος ζυθοποιίας απασχολεί άμεσα 7.000 άτομα και έμμεσα περί τα 50.000. Στη χώρα λειτουργούν 417 ζυθοποιεία, εκ των οποίων τα 21 είναι οικογενειακά, τα οποία παράγουν περίπου το 15% της συνολικής παραγωγής του Βελγίου.