Αγροδιατροφή
Πριν από ένα χρόνο περίπου, η Κοινή Διακήρυξη για τη Βιώσιμη Γεωργία και τα Ανθεκτικά Συστήματα Τροφίμων της COP28, που προσυπέγραψαν 159 κράτη, αναγνώρισε την σπουδαιότητα της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού στην προσπάθεια ανάσχεσης της κλιματικής κρίσης. Οι αγρότες είναι οι ουσιαστικοί διαχειριστές (σσ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ) του φυσικού περιβάλλοντος και χρειάζονται εργαλεία και τις κατάλληλες δεξιότητες για να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή την πράσινη μετάβαση. Σήμερα στην Ελλάδα μόλις το 2,9% των νέων αγροτών (<35 ετών) έχουν πλήρη γεωργική εκπαίδευση, έναντι 21,7% μο στην ΕΕ. Ως χώρα έχουμε το πιο κατακερματοσμένο, ασθενές και αναποτελεσματικό σύστημα μεταφοράς τεχνογνωσίας στον πρωτογενή τομέα. Χρειαζόμαστε άμεση αναμόρφωση (σσ υπάρχει?) του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης στον γεωργικό τομέα. Ε. Λαζαρίδου. ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 19/10/2024
«Νέο μοντέλο»
Το νέο µοντέλο ενίσχυσης της παραγωγικότητας, αφορά την Αµυντική βιοµηχανία και ροµποτική, µέταλλα, δοµικά υλικά και εξοπλισµός κτιρίων για τις πράσινες πόλεις του µέλλοντος, ναυπηγοεπισκευή, φαρµακοβιοµηχανία και βιοτεχνολογία αιχµής, παραγωγή εξοπλισµού για ΑΠΕ και ενεργειακή εξοικονόµηση, αγροδιατροφικός τοµέας που παράγει τελικά προϊόντα, εφαρµογές λογισµικού, Τεχνητής Νοηµοσύνης και ψηφιακής οικονοµίας και µονάδες έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων πολυεθνικών εταιρειών είναι µερικοί από τους κρίσιµους τοµείς που επηρεάζουν το νέο παραγωγικό μοντέλο. Τ. Θεοδωρικάκος υπουργός Ανάπτυξης & Κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός. Απογευματινή της Κυριακής. ka-business.gr, 20/10/2024.Σσ Το «πάρτυ» της μεταποίησης και των υπηρεσιών δεν είναι επαρκής βάση για μια αναπτυξιακή προοπτική. Χωρίς να παράγονται τοπικά επαρκείς τροφές για επισιτιστική ασφάλεια, όλα, ανεξαιρέτως όλα, είναι κερδοσκοπικά παιχνίδια χωρίς να περιλαμβάνεται πουθενά η ευημερία των κατοίκων του τόπου. Πρόκειται για λάθος μοντέλο.
Μέλι, νοθεία …
H COPA-COGECA τονίζει: απέχουμε ακόμη πολύ από την επίτευξη του στόχου που προτείναμε για 0% νοθεία στο μέλι της ΕΕ έως το 2030. «Η νοθεία μελιού ευημερεί καθώς κάποιοι επιτήδειοι έμποροι κυκλοφορούν κινέζικα και ουκρανικά μέλια, τα οποία επέτρεψε η Ευρώπη να εισάγονται χωρίς δασμούς μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο. Αυτά τα μέλια είναι πάμφθηνα και μηδαμινής θρεπτικής αξίας. Τα μέλια αυτά είναι επικίνδυνα, καθώς φιλτράρονται για να μπορούν εύκολα να περνούν τους ελέγχους ως γλυκαντικές ουσίες. Στη συνέχεια οι ουσίες αυτές αναμειγνύονται με μικρές ποσότητες μελιού, παίρνοντας τη θέση στην αγορά από τα ελληνικά ντόπια και καθαρά μέλια», Κ. Λεονταράκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος. Το κινεζικό και το ουκρανικό μέλι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% των εισαγωγών μελιού, με συγκλονιστικά χαμηλές τιμές 1,28€/κιλό και 1,75€/κιλό, αντίστοιχα. OT.GR. agrocretanews.gr, 21/10/2024.
Καταγγελίες
Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και ιδιαίτερα των αγροτών, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής καταγγελιών για θέματα αρμοδιότητας του ΥπΑΑΤ και των εποπτευόμενων φορέων του. Οι καταγγελίες υποβάλλονται στο gov.gr με τους εξής τρόπους, όπως διατυπώνονται στο άρθρο 4 της Υ.Α.5030/2021: (1) Ψηφιακά, στον ιστότοπο του ΥπΑΑΤ (www.minagric.gr), στη θέση «Καταγγελίες», (2) Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση kataggelies@minagric.gr, (3) Μέσω της εφαρμογής του ΥΠΑΑΤ για κινητές συσκευές iAGRIC, στην επιλογή Υποβολή Αιτήματος/Κατηγορία «Καταγγελίες», (4) Ταχυδρομικά, προς το ΥΠΑΑΤ, στην ταχυδρομική διεύθυνση Αχαρνών 2, 10432, Αθήνα, (5) Στη
Γραμματεία, με αυτοπρόσωπη παρουσία ή μέσω εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου, στη διεύθυνση Αχαρνών 2, 10432 ΑΘΗΝΑ & (6) Τηλεφωνικά, στην τηλεφωνική γραμμή 1540. Σσ Με προβλήματα στην ΚΓΠ-CAP, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να σέρνεται, χωρίς αγροτικά σχολεία μαθητείας, χωρίς σταθερές χρήσεις γης και χωρίς Επιμελητήρια αλλά με καταγγελίες.
Δημήτρης Μιχαηλίδης
Τηλ 2310 282 682 Κιν 6998 282 382 michaeld@otenet.gr