Το κλίμα βράζει στον αγροτικό κόσμο. Η πίστωση των «ελάχιστων» ενισχύσεων άναψε το φιτίλι και η οργή πλέον ξεχειλίζει. Μετά τα επεισόδια σε γραφεία βουλευτών και τις σφοδρές αντιδράσεις σε πολλές περιοχές, οι αγρότες δηλώνουν πως οι κινητοποιήσεις μπαίνουν σε επόμενο επίπεδο: μπλόκα στην εθνική οδό ήδη από αύριο Κυριακή σε Νίκαια και Ε-65, με πολλούς να προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει λύση «θα κάνουν γιορτές στους δρόμους».
Ένταση στα Γιαννιτσά – Αγρότες εισβάλλουν σε γραφεία βουλευτών
Η σπίθα άναψε στα Γιαννιτσά όταν παραγωγοί μπήκαν σε γραφεία τοπικών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, έσκισαν αφίσες και ζήτησαν εξηγήσεις για τα ψαλιδισμένα ποσά.
«Μας δίνουν 30 εκατομμύρια, πού είναι τα υπόλοιπα;» φώναζαν εξοργισμένοι, απαιτώντας διαφάνεια στα κονδύλια των ενισχύσεων.
Οι καταγγελίες από το χωράφι είναι ωμές: «Έπαιρνα 10.000 ευρώ και τώρα μου έδωσαν 150», λέει παραγωγός, ενώ άλλος δηλώνει πως «δεν είδε ούτε ένα ευρώ».
Ενίσχυση-σταγόνα στον ωκεανό: «800 ευρώ είναι δύο γεμίσματα στο τρακτέρ»
Στα Χανιά η πίεση κορυφώθηκε με αποκλεισμό του κτιρίου της Περιφέρειας από τρακτέρ και αγροτικά οχήματα. Οι παραγωγοί υπογραμμίζουν πως τα ποσά που πιστώθηκαν δεν καλύπτουν ούτε τα βασικά έξοδα παραγωγής.
«Τα 800 ευρώ είναι όσο δύο γεμίσματα στο τρακτέρ», δήλωσε χαρακτηριστικά αγρότης, δείχνοντας το μέγεθος της απόγνωσης.
Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για 1,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, η δυσπιστία είναι πλέον καθολική.
Μπλόκα σε Νίκαια και Ε65 – Ο Θεσσαλικός κάμπος δίνει τον τόνο της κλιμάκωσης
Η κλιμάκωση οργανώνεται μέσα από Αγροτικούς Συλλόγους, Ομοσπονδίες και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.
Την Κυριακή στήνονται τα πρώτα μαχητικά μπλόκα:
- Νίκαια Λάρισας – 1 μ.μ. από γεωργούς και κτηνοτρόφους Λάρισας και Μαγνησίας
- Καρδίτσα – Ε65, 1 μ.μ. από αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής
Μετά από ημέρες δράσεων, με τρακτέρ στους δρόμους και στις πλατείες των χωριών, ο αγώνας «δεν πάει άλλο» μετατρέπεται σε οργανωμένη διεκδίκηση.

Αγώνας επιβίωσης: Στα ύψη το κόστος – Στον γκρεμό οι κτηνοτρόφοι
Οι αγρότες αγωνίζονται για να κρατήσουν τα χωράφια και το βιός τους. Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί, ενώ οι αποζημιώσεις για καιρικές ζημιές και ασθένειες παραμένουν ελλιπείς.
Οι τιμές των προϊόντων παραμένουν χαμηλές, οδηγώντας χιλιάδες παραγωγούς σε οικονομικό αδιέξοδο.
Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση από την εξάπλωση της ευλογιάς: πάνω από 400.000 ζώα έχουν θανατωθεί, χωρίς καμία αποζημίωση μέχρι σήμερα.
Κοινωνικό κόστος και ακρίβεια – Ο λαός πληρώνει την κρίση της παραγωγής
Η υποβάθμιση του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα πλήττει όχι μόνο τους αγρότες αλλά και τη λαϊκή πλειοψηφία, καθώς η μειωμένη παραγωγή και οι αυξημένες τιμές κάνουν τα ελληνικά προϊόντα απλησίαστα.
Την ώρα που οι παραγωγοί μένουν χωρίς εισόδημα, επιχειρηματικοί όμιλοι διασφαλίζουν την κερδοφορία τους, με την κυβέρνηση να κατηγορείται ότι προωθεί «κοινωνικό αυτοματισμό» αντί να δίνει λύσεις.
Τα δίκαια αιτήματα των αγροτών – «Θέλουμε να ζούμε από τη δουλειά μας»
Οι αγρότες ζητούν:
- Άμεση καταβολή όλων των χρωστούμενων ενισχύσεων.
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που καλύπτουν το κόστος παραγωγής.
- Μείωση κόστους παραγωγής – αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
- Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια.
- Αλλαγή κανονισμού ΕΛΓΑ – αποζημίωση 100% της παραγωγής και του κεφαλαίου.
- Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος για το 2025.
- Σύνδεση επιδότησης με πραγματική παραγωγή και ακατάσχετες ενισχύσεις.
- Έργα υποδομής: άρδευση, αντιπλημμυρική – αντιπυρική θωράκιση, αγροτική οδοποιία.
- Πάγωμα οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΟΥ, ΔΕΗ.
- Μη μείωση πόρων της ΚΑΠ λόγω στρατιωτικών δαπανών.
Ειδικά ζητήματα που «καίνε» τον αγροτικό κόσμο:
- Ευλογιά: εμβολιασμός, πλήρης αποζημίωση, ανασύσταση κοπαδιών, στήριξη για καταρροϊκό πυρετό.
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: επιστροφή κλεμμένων χρημάτων στους δικαιούχους, απόδοση ευθυνών, δημοσιοποίηση ονομάτων.
Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο
Facebook
, για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο
Viber
, για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη
Google News
