«Ακτινογραφία» στη διεθνή έκθεση Οίνων και Αποσταγμάτων ProWein 2025

• Ποιες οι μεγαλύτερες εθνικές συμμετοχές στην έκθεση

από Thessaliki Gi

Κατά το διάστημα 16-18 Μαρτίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο Ντύσσελντορφ η Διεθνής Έκθεση Οίνων και Αποσταγμάτων ProWein 2025 (https://www.prowein.de/), η οποία διοργανώνεται σε ετήσια βάση. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες διοργανώσεις, η φετινή Έκθεση περιορίστηκε σε 11 από τους συνολικά 17 χώρους του Εκθεσιακού Κέντρου του Ντύσσελντορφ (Messe Düsseldorf).

Όπως αναφέρει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Ντύσσελτνορφ, η Prowein 2025 είχε εμφανώς λιγότερους εκθέτες και επισκέπτες σε σύγκριση με τις προηγούμενες διοργανώσεις, γεγονός που επιβεβαιώνουν και τα επίσημα στοιχεία των διοργανωτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διοίκησης της Έκθεσης, στη φετινή Prowein συμμετείχαν 4.200 εκθέτες από 65 χώρες, μία μείωση της τάξης του 29% σε σχέση με τους 5.400 εκθέτες που συμμετείχαν το 2024. Οι επισκέπτες, οι οποίοι είναι αποκλειστικά επαγγελματίες, καθώς η Έκθεση δεν είναι ανοικτή στο κοινό, ανήλθαν σε 42.000 από 128 χώρες, καταγράφοντας μείωση για μία ακόμα χρονιά τόσο στο πλήθος (47.000 επισκέπτες το 2024) όσο και ως προς τις χώρες προέλευσης (135 χώρες το 2024, 141 χώρες το 2023).

Στο ακόλουθο διάγραμμα αποτυπώνεται η πορεία του αριθμού των εκθετών και επισκεπτών στην Prowein κατά τα τελευταία 9 έτη:

eik 1 1 • «Ακτινογραφία» στη διεθνή έκθεση Οίνων και Αποσταγμάτων ProWein 2025 • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

 Πηγή: www.prowein.de

 Στο πλαίσιο της Έκθεσης, δύο αίθουσες ήταν αφιερωμένες στα οινοπνευματώδη ποτά καθώς και σε χειροποίητα προϊόντα όπως μη αλκοολούχα ποτά, μπύρα, μηλίτη, κοκτέιλ και φρουτώδη απεριτίφ. Περίπου 500 εκθέτες από 53 χώρες παρουσίασαν μια μεγάλη γκάμα οινοπνευματωδών ποτών – από καθιερωμένες μάρκες ουίσκι, τζιν, ρούμι και τεκίλα μέχρι ασυνήθιστες δημιουργίες από μικρότερους παραγωγούς. Επιπλέον, συνεχίστηκε και φέτος η ειδική θεματική ProWein Zero, η οποία εγκαινιάστηκε πριν από τρία χρόνια, με 40 διεθνείς εκθέτες σε μια μεγάλη ζώνη γευσιγνωσίας να παρουσιάζουν τις δυνατότητες αυτού του ταχέως αναπτυσσόμενου τμήματος της αγοράς.

Κατά τη φετινή διοργάνωση, η ProWein εστίασε στο θέμα του Food & Wine Pairing, παρέχοντας ειδικά διαμορφωμένους χώρους και εκδηλώσεις αφιερωμένες στο θέμα με κορυφαίους εστιάτορες και σεφ να δημιουργούν συνθέσεις μενού συνδυασμένες με επιλεγμένους οίνους.

Τέλος, στο πλαίσιο της Έκθεσης έλαβε για πρώτη φορά χώρα το ProWein Business Forum, το οποίο κάλυψε βασικά θέματα όπως η βιωσιμότητα, η ψηφιοποίηση και το μέλλον της κατανάλωσης οίνων, με ειδικούς του κλάδου να συζητούν τις τρέχουσες προκλήσεις και ευκαιρίες καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών ημερών της Έκθεσης.

Εθνικές συμμετοχές

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Ιταλία είχε την πολυπληθέστερη εκπροσώπηση μεταξύ των εκθετών, έχοντας καταγράψει, ωστόσο, θεαματική μείωση κατά 32%. Πολύ σημαντική ήταν και η μείωση των Γάλλων εκθετών, οι οποίοι από τη δεύτερη θέση που καταλάμβαναν παραδοσιακά, έπεσαν στην 4η θέση. Η Ελλάδα βρέθηκε για ακόμα μια φορά στην πρώτη δεκάδα καταλαμβάνοντας την 8η θέση. Πιο συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες εθνικές συμμετοχές στην Prowein 2025 ήταν:

1. Ιταλία: 811 (1.201/2024, 1.471/2023, 1.519/2022, 1.654/2019 και 1.700/2018)

2. Γερμανία: 660 (716/2024, 726/2023, 722/2022, 978/2019 και 990/2018)

3. Ισπανία: 574 (681/2024, 693/2023, 656/2022, 661/2019)

4. Γαλλία: 500 (747/2024, 947/2023, 1.142/2022, 1.576/2019 και 1.550/2018)

5. Πορτογαλία: 264 (330/2024, 392/2023, 412/2022, 387/2019)

6. Αυστρία: 184 (205/2024, 231/2023, 275/2022, 335/2019)

7. ΗΠΑ: 115 (131/2024, 117/2023, 100/2022)

8. Ελλάδα: 96 (115/2024, 110/2023, 108/2022, 107/2019, 101/2018)

9. Ηνωμένο Βασίλειο: 88

10. Αργεντινή: 73 (111/2024, 132/2023, 125/2022)

Ελληνική συμμετοχή

Η ελληνική συμμετοχή στην Prowein 2025 ήταν σημαντική, αν και αισθητά μειωμένη σε σχέση με την παρουσία μας το 2024 που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Για λόγους σύγκρισης, αναφέρουμε τις ελληνικές συμμετοχές των προηγούμενων διοργανώσεων:

  • 2024: 115
  • 2023:110
  • 2022:108
  • 2019:107
  • 2018:101
  • 2017:105
  • 2016:82
eik 2 1 • «Ακτινογραφία» στη διεθνή έκθεση Οίνων και Αποσταγμάτων ProWein 2025 • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Συνολικά, στη φετινή έκθεση συμμετείχαν 96 ελληνικές εταιρείες/φορείς. Η πλειονότητα των ελληνικών εταιρειών βρισκόταν εντός του εθνικού περιπτέρου που επιμελήθηκε η Enterprise Greece στο Hall 17, ενώ 13 εκθέτες βρίσκονταν στο περίπτερο της εταιρείας GREAT Trade Exhibitions and Exports Consulting, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 7 εταιρείες της περιοχής. Επιπλέον, 9 εταιρείες οινοπνευματωδών και αποσταγμάτων παρουσίαζαν τα προϊόντα τους στην αίθουσα 5.

Η διοργάνωση της εθνικής μας παρουσίας εκ μέρους της Enterprise Greece ήταν όπως και πέρυσι ιδιαίτερα προσεγμένη και καλαίσθητη, με φωτεινή διακόσμηση και σωστή διαμόρφωση των περιπτέρων. Εντός του εθνικού περιπτέρου, η παρουσία των εκθετών ήταν χωρισμένη ανά Περιφέρεια, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν όλες τις οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας: Αττική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Ήπειρος, Πελοπόννησος και Κρήτη.

Η Enterprise Greece διέθεσε, επιπλέον, χώρο σεμιναρίων, καθώς και χώρο οινογευσιγνωσίας (Free Tasting Area) εντός του Εθνικού Περιπτέρου. Συνολικά διοργανώθηκαν 9 σεμινάρια κατά τη διάρκεια της Έκθεσης, τα οποία ήταν πλήρη ως προς τις συμμετοχές (μη Ελλήνων) επαγγελματιών του κλάδου. Δύο γνωστοί οινολόγοι, η Γερμανίδα Caro Mauer και ο Βρετανός Demetri Walters, διεξήγαν τα σεμινάρια, τα οποία εστίασαν τόσο σε γνωστές ποικιλίες κρασιών όπως το Ασύρτικο και Ξινόμαυρο, στη νέα γενιά της Ρετσίνας, σε παραδοσιακά γλυκά κρασιά, καθώς και σε λοιπές γηγενείς ποικιλίες.

Παράλληλα, ο χώρος γευσιγνωσίας φιλοξένησε άνω των 70 ετικετών, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα για το εύρος της ελληνικής οινοπαραγωγής. Οι Έλληνες sommelier Γρηγόρης Μιχαήλος και Μαριάννα Μακρυγιάννη καθοδήγησαν τις γευσιγνωσίες και ήταν διαθέσιμοι για να απαντήσουν σε ερωτήσεις των επισκεπτών.

Σημειώνουμε, ότι την Έκθεση επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τον κ. Γενικό Πρόξενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τη μείωση των επισκεπτών, οι Έλληνες εκθέτες πραγματοποίησαν, κατά δήλωσή τους, στοχευμένες και ποιοτικές επαφές, αν και ποσοτικά λιγότερες από άλλες χρονιές, αποδεικνύοντας ότι η Prowein παραμένει τουλάχιστον ακόμη η σημαντικότερη έκθεση στο είδος της.

Η επόμενη ProWein θα πραγματοποιηθεί στο Ντύσσελντορφ κατά το διάστημα 15-17.03.2026.

prowein 2 • «Ακτινογραφία» στη διεθνή έκθεση Οίνων και Αποσταγμάτων ProWein 2025 • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Κ. Παλαμά 4 Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2413019621 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).