«Αν συνεχιστεί η αδιαφορία, θα γιορτάζουμε τη Γιορτή του Πικραμύγδαλου» – Ηχηρό μήνυμα Παπαχατζή από το Συκούριο

• Ο καθηγητής Δενδροκομίας Αλέξανδρος Παπαχατζής μίλησε για την αντιπαγετική προστασία, τη Φόμοψη, το κόστος παραγωγής και την ανάγκη στήριξης των αμυγδαλοπαραγωγών

από Thessaliki Gi

Ιδιαίτερα αιχμηρό ήταν το μήνυμα του καθηγητή Δενδροκομίας και πρώην προέδρου της Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  Αλέξανδρου Παπαχατζή, κατά την παρουσία του στην 23η Γιορτή Αμυγδάλου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου στο Συκούριο Λάρισας. Εκπροσωπώντας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τον πρόεδρο της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκο Βελόπουλο και υπό την ιδιότητά του ως αρμόδιου Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Παπαχατζής αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αμυγδαλοπαραγωγοί, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβερνητική αγροτική πολιτική.

«Θα γιορτάζουμε τη Γιορτή του Πικραμύγδαλου»

Ανοίγοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Παπαχατζής χρησιμοποίησε μια χαρακτηριστική φράση, προειδοποιώντας ότι η συνέχιση, όπως υποστήριξε, της αδιαφορίας απέναντι στους αμυγδαλοπαραγωγούς μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση της καλλιέργειας.

«Αν συνεχισθεί αυτή η αδιαφορία της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έναντι των Αμυγδαλοπαραγωγών, τότε τα επόμενα χρόνια, με την εξάλειψη αυτής της κερδοφόρου καλλιέργειας, θα γιορτάζουμε αναγκαστικά την Γιορτή του “Πικραμύγδαλου”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντιπαγετική προστασία αντί για εκ των υστέρων αποζημιώσεις

Βασικό σημείο της ομιλίας αποτέλεσε η προστασία των αμυγδαλεώνων από τον παγετό.

Ο καθηγητής υποστήριξε ότι απαιτούνται επενδύσεις σε ενεργητικά μέσα αντιπαγετικής προστασίας, όπως ανεμομείκτες και άλλες τεχνολογικές λύσεις, υποστηρίζοντας ότι η πρόληψη μπορεί να περιορίσει τις απώλειες παραγωγής.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην επιλογή των εκ των υστέρων αποζημιώσεων, υποστηρίζοντας ότι αυτές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την προστασία της ίδιας της παραγωγής.

Η Φόμοψη και το αίτημα για φυτοπροστατευτικά προϊόντα

Στην ομιλία του ο κ. Παπαχατζής αναφέρθηκε εκτενώς και στην ασθένεια της Φόμοψης, την οποία χαρακτήρισε σοβαρή απειλή για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς.

Όπως υποστήριξε, απαιτείται σαφής επιστημονική ενημέρωση για τα αίτια της έξαρσης της ασθένειας, ενώ έκανε αναφορά και στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι έχει ζητηθεί, μέσω κοινοβουλευτικής ερώτησης που κατατέθηκε από τον Κυριάκο Βελόπουλο, η δυνατότητα «κατά παρέκκλιση» χρήσης συγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, υποστηρίζοντας ότι η μη έγκρισή τους περιορίζει τα διαθέσιμα εργαλεία των παραγωγών.

papaxatzis 2 768x1024 1 • «Αν συνεχιστεί η αδιαφορία, θα γιορτάζουμε τη Γιορτή του Πικραμύγδαλου» – Ηχηρό μήνυμα Παπαχατζή από το Συκούριο • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Το κόστος παραγωγής και το πετρέλαιο

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο κόστος παραγωγής, με επίκεντρο το πετρέλαιο.

Ο κ. Παπαχατζής επικαλέστηκε μελέτη που, όπως ανέφερε, έχει εκπονηθεί από το Εργαστήριο Δενδροκηπευτικών του Πανεπιστημίου και σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση πετρελαίου στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς ανέρχεται σε περίπου 75 λίτρα ανά στρέμμα.

Με βάση την τιμή που ανέφερε στην ομιλία του, άνω των 2 ευρώ ανά λίτρο, υποστήριξε ότι το κόστος μπορεί να ξεπερνά τα 150 ευρώ ανά στρέμμα, θέτοντας ζήτημα επάρκειας της επιστροφής ΕΦΚ σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών.

Η θέση του Συκουρίου στην παραγωγή αμυγδάλου

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στη σημασία της περιοχής για την παραγωγή αμυγδάλου.

Όπως ανέφερε, οι περιοχές της Ελασσόνας και της Λάρισας κατέχουν σημαντική θέση στην παραγωγή, ενώ ειδική αναφορά έκανε στον Δήμο Τεμπών και στην περιοχή του Συκουρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην ομιλία του, η περιοχή διαθέτει σημαντικό μερίδιο της ελληνικής παραγωγής αμυγδάλου και, όπως υποστήριξε, η διατήρηση της παραγωγής είναι κρίσιμη και για την παρουσία του ελληνικού προϊόντος στις διεθνείς αγορές.

«Αν χαθεί η παραγωγή, θα χαθούν και οι αγορές»

Ένα ακόμη σημείο που έθεσε ο κ. Παπαχατζής αφορούσε τις επιπτώσεις των επαναλαμβανόμενων απωλειών παραγωγής.

Όπως υποστήριξε, εάν σε μια πενταετία οι παραγωγοί μένουν χωρίς παραγωγή για τρία ή τέσσερα χρόνια, υπάρχει κίνδυνος να απωλέσουν τις αγορές τους, καθώς οι αγοραστές θα στραφούν σε άλλες χώρες παραγωγής.

Με αυτό το επιχείρημα, ο καθηγητής τόνισε την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην πρόληψη και στην προστασία της παραγωγής και όχι αποκλειστικά στην καταβολή αποζημιώσεων μετά την καταστροφή.

«Δεσμευόμαστε να παλέψουμε για να αλλάξει αυτή η πολιτική»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Παπαχατζής δήλωσε ότι η «Ελληνική Λύση» και ο ίδιος, ως άνθρωπος της επιστήμης, θα συνεχίσουν, όπως είπε, να στηρίζουν τους αμυγδαλοπαραγωγούς.

«Δεσμευόμαστε να παλέψουμε για να αλλάξει αυτή η καταστροφική πολιτική, ώστε το Συκούριο να συνεχίσει να παράγει το εκλεκτό αμύγδαλό του», ανέφερε.

Η βράβευση του Γιώργου Μπαμνάρα

Σημαντική στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε και η βράβευση του παλαίμαχου γεωπόνου της περιοχής, Γιώργου Μπαμνάρα.

Ο κ. Παπαχατζής, ο οποίος τον γνώριζε από παλαιότερα, τον συνεχάρη προσωπικά για την τιμητική διάκριση.

Θερμή υποδοχή από παραγωγούς και αγροτικούς φορείς

Κατά την παρουσία του στον χώρο της γιορτής, ο κ. Παπαχατζής, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έτυχε θερμής υποδοχής από τους παρευρισκόμενους.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου πρώην Δήμου Νέσσωνος, Στέλιος Ζιώγας, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και σχολίασε θετικά, όπως αναφέρεται, την επιστημονική στήριξη που έχει προσφέρει ο καθηγητής στους αγρότες της περιοχής τα τελευταία χρόνια.

Η 23η Γιορτή Αμυγδάλου στο Συκούριο αποτέλεσε, έτσι, αφορμή για να τεθούν στο επίκεντρο τα προβλήματα μιας καλλιέργειας με ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή, αλλά και τα αιτήματα των παραγωγών για προστασία της παραγωγής, περιορισμό του κόστους και αντιμετώπιση των φυτοϋγειονομικών προβλημάτων.

papaxatzis 1 • «Αν συνεχιστεί η αδιαφορία, θα γιορτάζουμε τη Γιορτή του Πικραμύγδαλου» – Ηχηρό μήνυμα Παπαχατζή από το Συκούριο • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας
Ακολουθήστε τη Θεσσαλική Γη στη Google
Προσθέστε τη Θεσσαλική Γη στις προτιμώμενες πηγές σας για να βλέπετε πιο εύκολα τις ειδήσεις μας στη Google.

Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο Facebook , για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο Viber , για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη Google News

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Παπαναστασίου 70 Λάρισα, ΤΚ 41222

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2410539049 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).
Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.