Η πρώτη επίσημη παρέμβαση στο σκάνδαλο των εταιρειών πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων είναι γεγονός: Το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ), κατόπιν εντολής του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου, αποφάσισε την αναστολή της διαπίστευσης της εταιρείας «IRIS» (Α. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ & ΣΙΑ Ε.Ε.) για έξι μήνες, λόγω σοβαρών παραβάσεων. Η υπόθεση, που φέρει οσμή ευρύτερου κυκλώματος, παραπέμπει σε σκάνδαλα τύπου ΟΠΕΚΕΠΕ και ήδη έχει ενεργοποιήσει την Εισαγγελία και τις ευρωπαϊκές αρχές.
Έξι μήνες αναστολή για την IRIS στο Ηράκλειο
Στην 520η συνεδρίαση του ΕΣΥΔ, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Αυγούστου, ελήφθη ομόφωνη απόφαση για αναστολή της διαπίστευσης του φορέα IRIS στον τομέα των βιολογικών προϊόντων. Η απόφαση εδράζεται σε ευρήματα σοβαρών παρατυπιών που εντοπίστηκαν σε έκτακτη επιθεώρηση στις 14 και 15 Ιουλίου.
Η αναστολή αφορά συγκεκριμένο πιστοποιητικό διαπίστευσης και θα διαρκέσει για έξι μήνες, διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να αρθούν οι μη συμμορφώσεις. Στη συνέχεια θα διενεργηθεί νέα αξιολόγηση για την πιθανή επαναφορά της διαπίστευσης.
Ευρήματα για «μαϊμού» πιστοποιητικά σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης
Η εταιρεία φέρεται να εξέδιδε πιστοποιητικά για δήθεν δικαιούχους των αγροτικών προγραμμάτων χωρίς να πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις. Τα στοιχεία που καταγράφηκαν από το ΕΣΥΔ δείχνουν σοβαρές αποκλίσεις από τους κανονισμούς διαπίστευσης, γεγονός που οδήγησε στην άμεση παρέμβαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΣΥΔ, το οποίο επικύρωσε αυθημερόν την απόφαση αναστολής.
Σκιά κυκλώματος πίσω από τις παρατυπίες – Έλεγχοι σε όλες τις εταιρείες
Η έρευνα για την IRIS φαίνεται πως αποτελεί μόνο την αρχή. Ήδη από τα μέσα Ιουλίου, οι αρμόδιες αρχές είχαν εντοπίσει ενδείξεις ύπαρξης ευρύτερου κυκλώματος με εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών πιστοποίησης και ενδεχόμενη σύνδεση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Με πρωτοβουλία του Υπουργού Ανάπτυξης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΣΥΔ έχει ήδη ενημερώσει τον προϊστάμενο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας Αθηνών και τις εγχώριες εισαγγελικές αρχές, ενώ δρομολογούνται εντατικοί έλεγχοι σε όλους τους διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων.
Θεοδωρικάκος: «Διαφάνεια για τους πάντες και παντού»
Απαντώντας πρόσφατα σε επίκαιρη ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο Τάκης Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε πως «η διαφάνεια αποτελεί θεμελιώδη αρχή για την Κυβέρνηση» και ότι η Πολιτεία οφείλει να θωρακίσει τα δημόσια χρήματα από κάθε μορφή κατάχρησης.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη θεσπίσει νέο ειδικό σώμα δημοσίων υπαλλήλων για την παρακολούθηση των δημόσιων συμβάσεων, ενώ έχει εισαχθεί και υποχρέωση πόθεν έσχες για όλους τους εμπλεκόμενους. Στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι να επιστραφούν στα δημόσια ταμεία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από ανενεργά επενδυτικά σχέδια του παρελθόντος.
Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο
Facebook
, για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο
Viber
, για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη
Google News
