Ανησυχία αγροτών με τις καθυστερήσεις στα αντιχαλαζικά του ΕΛΓΑ

• Ακόμα και μικρά περιστατικά χαλαζόπτωσης θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές στα ανθισμένα οπωροφόρα δέντρα, καταστρέφοντας τη δυνητική απόδοση για ολόκληρη τη χρονιά

από Thessaliki Gi

Την ανησυχία τους εκφράζουν αναγνώστες του site Thessalikigi.gr,, μέσω σχετικής επιστολής που  μας απέστειλαν, αναφορικά με τις, όπως αναφέρουν, «εμφανείς καθυστερήσεις στην επίσημη δημοσίευση του αναθεωρημένου διαγωνισμού του αντιχαλαζικού προγράμματος με εναέρια μέσα, ο οποίος ανησυχητικά παραμένει αδημοσίευτος παρά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων στις 13 Φεβρουαρίου 2025.»

Αναλυτικά στην επιστολή, αναφέρονται τα εξής:

«Απευθυνόμαστε και πάλι σε εσάς εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τις εμφανείς καθυστερήσεις στην επίσημη δημοσίευση του αναθεωρημένου διαγωνισμού του αντιχαλαζικού προγράμματος με εναέρια μέσα, ο οποίος ανησυχητικά παραμένει αδημοσίευτος παρά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων στις 13 Φεβρουαρίου 2025. Η καθυστέρηση αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική δεδομένης της επικείμενης έναρξης της περιόδου χαλαζιού στα μέσα Μαρτίου, μια κρίσιμη εποχή κατά την οποία τα οπωροφόρα δέντρα ανθίζουν και είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε καιρικές διαταραχές. 

Προηγουμένως, είχαμε εκφράσει βαθιά ανησυχία σχετικά με την ακύρωση των προτάσεων για την επέκταση της προστασίας από το χαλάζι σε πρόσθετες περιοχές της χώρας. Τώρα, με το διαγωνισμό να περιορίζεται μόνο στις περιοχές που καλύπτονται ιστορικά, η έλλειψη έγκαιρης δράσης εγκυμονεί σημαντικό κίνδυνο. Η απουσία επίσημου παρόχου για την επερχόμενη περίοδο χαλαζόπτωσης σημαίνει ότι είμαστε απροετοίμαστοι να προστατεύσουμε τις καλλιέργειές μας από πιθανές ζημιές από χαλάζι, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές απώλειες για τον γεωργικό μας τομέα. 

Η ευαισθησία αυτής της περιόδου δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Ακόμα και μικρά περιστατικά χαλαζόπτωσης θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές στα ανθισμένα οπωροφόρα δέντρα, καταστρέφοντας τη δυνητική απόδοση για ολόκληρη τη χρονιά. Η κατάσταση αυτή απαιτεί άμεση προσοχή και δράση τόσο από τις κυβερνητικές αρχές όσο και από τους γεωργικούς φορείς για την αποτροπή μιας πιθανής κρίσης. 

Παρότι παροτρύνουμε να χρησιμοποιηθεί το περιεχόμενο της παρούσας επιστολής για να σημάνει συναγερμός και να κινητοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες, είναι ζωτικής σημασίας η ευρεία και άμεση διάδοση των πληροφοριών. Ο βιοπορισμός της κοινότητάς μας εξαρτάται από αποτελεσματικά και έγκαιρα μέτρα για την προστασία από αυτές τις φυσικές απειλές. 

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Ελπίζουμε ότι με την ευαισθητοποίηση μέσω της πλατφόρμας σας, θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις ενέργειες και να διασφαλίσουμε ότι οι γεωργικές μας πρακτικές δεν θα μείνουν ευάλωτες στις ιδιοτροπίες των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών. 

Με τους καλύτερους χαιρετισμούς, 

Πολλοί Ανήσυχοι Αγρότες» 

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Κ. Παλαμά 4 Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2413019621 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).