Ανησυχία για τις εξαγωγές ακτινιδίων – Προειδοποιεί ο Incofruit Hellas για παρατυπίες και αυξημένο κόστος

• Ο Γιώργος Πολυχρονάκης επισημαίνει παραβάσεις στη διακίνηση ακτινιδίων και ζητά την επιβολή κυρώσεων σε όσους τα διακινούν εκτός προδιαγραφών – Σταθερές οι εξαγωγές τομάτας και μικρή κάμψη στα επιτραπέζια σταφύλια

από Thessaliki Gi
  • Του Χρήστου Αθανασιάδη

Στην εβδομαδιαία του ενημέρωση, ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης, παρουσιάζει τα τελευταία στοιχεία για τις εξαγωγές και εισαγωγές φρούτων και λαχανικών. Ενώ οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών και ακτινιδίων εμφανίζουν ελαφρά μείωση, οι εξαγωγές τομάτας παραμένουν σταθερές, με μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, ο κ. Πολυχρονάκης απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση για φαινόμενα παράνομης διακίνησης ακτινιδίων εκτός προδιαγραφών, ζητώντας εντατικοποίηση των ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σταθερές οι εξαγωγές τομάτας – Μειωμένα τα σταφύλια

Οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών συνεχίστηκαν με μικρότερους ρυθμούς, φτάνοντας τους 33.630 τόνους, μειωμένες κατά -5,1% σε σχέση με το 2024. Αντίθετα, οι εξαγωγές τομάτας από 1/1 έως 17/10/2025 υπολογίζονται σε 37.000 τόνους, έναντι 36.500 τόνων την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Από την 1η Σεπτεμβρίου έως τις 17 Οκτωβρίου, οι εισαγωγές τομάτας ανήλθαν σε περίπου 800 τόνους, εκ των οποίων οι 600 τόνοι προήλθαν από την Τουρκία.

Ακτινίδια: Ανάγκη για τήρηση προδιαγραφών και προστασία της φήμης των ελληνικών προϊόντων

Από 1/9 έως 17/10/2025, η εξαγωγή–διακίνηση ακτινιδίων ανήλθε σε 9.177 τόνους, έναντι 10.791 τόνων το 2024. Οι κυριότεροι προορισμοί ήταν η Βραζιλία (1.778 t), οι ΗΠΑ (610 t), ο Καναδάς (304 t), η Αίγυπτος (523 t), η Ισπανία (799 t) και η Ολλανδία (278 t).
Η συγκομιδή της κύριας ποικιλίας Hayward έχει ξεκινήσει, ωστόσο οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος, έλλειψη εργατών γης και πιέσεις στις τιμές, που δυσκολεύουν τη βιωσιμότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Πολυχρονάκης τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών, μέσω στήριξης του κόστους παραγωγής, συσκευασίας και αποθήκευσης (ενέργεια – ψυκτικοί θάλαμοι). Παράλληλα, ζητά να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους διακινούν ακτινίδια εκτός προδιαγραφών, χωρίς αναγγελία στο ΜΕΝΟ ή χωρίς τήρηση των διμερών φυτουγειονομικών συμφωνιών, γεγονός που απειλεί τη φήμη των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

             Πιο αναλυτικά, ο κ. Πολυχρονάκης, αναφορικά με τα ακτινίδια, επισήμανε τα εξής:

«Η παραγωγή της κύριας ποικιλίας Hayward είναι έτοιμη τη νέα εμπορική περίοδο 2025/26 για τη συγκομιδή και τη διαλογή και συσκευασίας από 15/10/25, (εφ όσον ελέγχονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους)  και ήδη συγκομίζεται,  έχοντας υποστεί τις καλλιεργητικές φροντίδες τους όλο το χρόνο, με αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων (καύσωνα, ξηρασία κ.α) , το υψηλό καλλιεργητικό κόστος και με προβλήματα εξεύρεσης των απαιτούμενων εργατών γης, 

Αυτά τα αυξημένα στοιχεία κόστους είναι δύσκολο να ενσωματωθούν στις τιμές πώλησης-εξαγωγής για τις εταιρείες που παράγουν και συσκευάζουν-εξάγουν ακτινίδια και αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος και χρειάζεται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους τόσο του κόστους παραγωγής όσο και των υλικών συσκευασίας και κυρίως της απαιτούμενης ενέργειας για την αποθήκευσή τους . 

Αναμένεται  η ανακοίνωση της επιβολής των προβλεπομένων κυρώσεων σε βάρος των παραβατών που είχαν διακινήσει τις προηγούμενες εβδομάδες προϊόντα που δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές της σχετικής ΚΥΑ για τα εξαγόμενα ακτινίδια και είχαν διακινηθεί χωρίς να αναγγελθούν στο ΜΕΝΟ, 

Εφιστάται η προσοχή και ευθύνη των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων, για την αποφυγή των φαινομένων διακίνησης από «Έλληνες, Ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων ακτινιδίων (κατ ευθεία από τον αγρό) κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα εμπορική περίοδο (χωρίς να πληρούν ακόμη τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix η μέσης περιεκτικότητας ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) ή ακόμη για εξαγωγή ακτινιδίων ποικ. Hayward,χωρίς την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διμερείς φυτουγειονομικές συμφωνίες της Χώρας μας με τρίτες Χώρες (χωρίς πραγματοποίηση Cold treatment 14 ημερών π.χ Ινδία) ή ακόμη και για «βιομηχανική χρήση» με κίνδυνο την διάθεση ακατάλληλων προς νωπή κατανάλωση προϊόντων που υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας κινδυνεύοντας  να μείνει αδιάθετο μέρος από την παραγωγή ακτινιδίων από το πλήγμα της φήμης των προϊόντων της σε συνδυασμό με την υποκατανάλωση στις αγορές.»

Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο Facebook , για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο Viber , για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη Google News

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Παπαναστασίου 70 Λάρισα, ΤΚ 41222

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2410539049 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).
Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.