Εκ νέου λειτουργία των κέντρων γενετικής βελτίωσης ζώων προτείνει προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Τομέα Κρέατος και Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ), Ιωάννης Φασουλάς, ώστε να καταπολεμηθεί το ζήτημα της έλλειψης προσφοράς ως προς το κεφάλαιο αιγοπροβάτων. Ο κ. Φασουλάς θεωρεί ότι το πλάνο μπορεί να λειτουργήσει με παροχή ζωικού κεφαλαίου, εριφίων και αρσενικών αιγών -αντί χρημάτων- σε νέους κτηνοτρόφους, μετά το πέρας της σχετικής εκπαίδευσής τους.
Ο πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ τόνισε ότι η αγορά προβάτων λακόν εξυπηρετεί την αυξημένη ζήτηση γάλακτος, καθώς μπορούν να εγγυηθούν καλύτερη απόδοση, επειδή πρόκειται για φυλή υψηλής γαλουχίας, ωστόσο χάνεται η ταυτότητα των ντόπιων κοπαδιών, έστω κι αν το ζήτημα δεν είναι τόσο έντονο στην Κρήτη.

Ο κ. Φασουλάς επισήμανε ότι είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ντόπιων κρητικών κοπαδιών που δίνουν επιπλέον αξία στο προϊόν: «Η μετατρεψιμότητα της τροφής που παράγει η χλωρίδα η πανίδα κάθε περιοχής, κάνει πιο αρωματικά τα προϊόντα και τα υποπροϊόντα, τόσο το γάλα, όσο και το κρέας του ζώου», σημείωσε. «Το άρωμα και η γεύση στα προϊόντα που προέρχονται από ντόπιες φυλές είναι ανώτερα και προσδίδουν αξία. Από εκεί και πέρα, το γάλα πρέπει να τυροκομηθεί αμέσως: Όσο πιο κοντά βρίσκεται ο χώρος επεξεργασίας, τόσο καλύτερα για την ποιότητα του προϊόντος. Το ίδιο ισχύει και για την τυποποίηση κρέατος, χρειάζεται να έχει ζωή μέσα στη vacuum ή άλλες συσκευασίες», εξήγησε πιο αναλυτικά.
Η Krivek, όπου ο κ. Φασουλάς έχει το ρόλο του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, ακολουθεί ολοκληρωμένη διαδικασία εκτροφής από τη φάρμα προς την παραγωγή προϊόντων και κρεατοσκευασμάτων από αμνοερίφια. Η συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος στα προϊόντα κρέατος γίνεται με βάση σταθερές προδιαγραφές, διαδικασίες και ευρωπαϊκά πρότυπα ως προς την επεξεργασία του κρέατος. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται η βέλτιστη συντηρησιμότητα, από τη διατροφή του ζώου έως τη σφαγή του σε σταθερά συνεργαζόμενα σφαγεία και με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζουν δίκαιη σχέση τιμής και ποιότητας προϊόντος στο ράφι του σούπερ μάρκετ.