Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου του ΥπΑΑΤ εξέδωσε δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για τους εχθρούς και τις ασθένειες της Κερασιάς.
Αναλυτικά στο δελτίο αναφέρονται τα εξής:
ΒΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ

Η περίοδος μεταξύ έναρξης βλάστησης και σχισίματος/πτώσης του κάλυκα αποτελεί μία περίοδο ιδιαίτερης ευαισθησίας όσον αφορά σοβαρές ασθένειες, τόσο για την καλλιέργεια της κερασιάς αλλά και γενικότερα για τις καλλιέργειες των πυρηνοκάρπων.
Την εποχή αυτή στις πεδινές περιοχές οι περισσότερες ποικιλίες κερασιάς βρίσκονται στο φούσκωμα των ματιών και ορισμένες πρώιμες ποικιλίες στο στάδιο της λευκής κορυφής.
ΦΑΙΑ ΣΗΨΗ (ΜΟΝΙΛΙΑ)
Αποτελεί μεγάλης οικονομικής σημασίας μυκητολογική ασθένεια της κερασιάς και των πυρηνοκάρπων γενικότερα. Η έναρξη της προσβολής του παθογόνου μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε μέρος του άνθους και η περίοδος ευαισθησίας των καλλιεργειών διαρκεί από την έκπτυξη των ματιών, μέχρι και την πτώση των πετάλων. Με υγρό και βροχερό καιρό η μόλυνση των ανθέων είναι δυνατό να προκληθεί μέσα σε λίγες ώρες.
Για την προστασία των καλλιεργειών από τον μύκητα συνιστώνται αυτή την εποχή δύο ψεκασμοί με κατάλληλα και εγκεκριμένα για την καλλιέργεια μυκητοκτόνα.
Ο πρώτος στο βλαστικό στάδιο του λευκού μπουμπουκιού και ο δεύτερος στην πλήρη άνθηση.
Στην περίπτωση παρατεταμένης και βροχερής περιόδου άνθησης και ανάλογα με το ιστορικό προσβολών του μύκητα στην περιοχή, συνιστάται και τρίτος ψεκασμός έτσι, ώστε τα άνθη να είναι προστατευμένα από μολύνσεις μέχρι και λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της πτώσης των πετάλων.
τατευμένα από μολύνσεις μέχρι και λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της πτώσης των πετάλων. Η χημική καταπολέμηση του μύκητα για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να εφαρμόζεται από το σύνολο των παραγωγών, διότι τα σπόρια του μύκητα μεταφέρονται με τον αέρα σε μακρινές αποστάσεις.
Για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας του μύκητα, συνιστάται η συνεχής εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές χημικές ομάδες.

Προσβολή άγουρου και ώριμου καρπού από μονίλια
ΚΥΛΙΝΔΡΟΣΠΟΡΙΩΣΗ
Είναι μυκητολογική ασθένεια που προσβάλει την κερασιά και τη βυσσινιά. Προκαλεί στιγμάτωση και χλώρωση των φύλλων. Σοβαρή προσβολή από την ασθένεια μπορεί να προκαλέσει σημαντική αποφύλλωση των δένδρων.
Για την προστασία των καλλιεργειών από τον μύκητα, συνιστάται ψεκασμός κατά την πτώση των πετάλων.
Ο ψεκασμός αυτός θα μπορούσε να συνδυαστεί με εκείνο για τη φαιά σήψη (Μονίλια)

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Να αποφεύγονται ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της άνθησης και όπου αυτό είναι αναγκαίο να γίνονται οι ψεκασμοί κατά τις απογευματινές ώρες.
Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.
Οι εικόνες που δίνονται και παρουσιάζουν συμπτώματα προσβολής ασθενειών και εχθρών είναι απλώς ενδεικτικές και σκοπό έχουν την καλλίτερη κατανόηση των φυτοπαθολογικών προβλημάτων από τους καλλιεργητές. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν εργαλείο διάγνωσης από μέρους των παραγωγών. Για θέματα διάγνωσης πάσης φύσεως προσβολών των φυτών, οι καλλιεργητές σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα σε εξειδικευμένους γεωπόνους.