Απάντηση, μετά από ένα μήνα που κατατέθηκε ερώτηση, έδωσε το ΥΠΑΑΤ, σχετικά με την διαπιστωμένη εφετινή μείωση παραγωγής σύκου Καλαμάτας, όπου την ερώτηση έθεσε ο βουλευτής Έβρου της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΙΣ» κ. Παράσχος Παπαδάκης.
Στην ερώτηση αναφέρονταν τα εξής:
Κύριε Υπουργέ,
Όπως μας ενημέρωσαν αγρότες της Μεσσηνίας, παρατηρείται μείωση της παραγωγής εφέτος των σύκων Καλαμάτας κατά 70 – 80% μεσοσταθμικά. Εκτός των έντονων καιρικών φαινομένων και των υψηλών θερμοκρασιών, λόγοι που συνέτειναν στη εν λόγω ζοφερή κατάσταση θεωρείται και η έλλειψη βούλησης του ΥΠΑΑΤ τόσο όσον αφορά στη λήψη και εφαρμογή μέτρων στήριξης των τοπικών συκοπαραγωγών όσο και στην ενίσχυσή τους, ώστε να διαθέτουν κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για τυποποίηση επί παραδείγματι. Τα αποξηραμένα σύκα Καλαμάτας θεωρούνται μια ποικιλία από τις πιο δημοφιλείς στη χώρα μας σε τέτοιο βαθμό, ώστε και στο εξωτερικό να χαρακτηρίζονται κορυφαίας ποιότητας με υψηλή διατροφική αξία.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Πώς προτίθεστε να ενεργήσετε, προκειμένου οι παραγωγοί – τυποποιητές – εξαγωγείς σύκων Καλαμάτας να λάβουν τα αναγκαία μέτρα στήριξης, ώστε να αυξηθεί και να βελτιωθεί η παραγωγή τους;
Απάντηση ΥΠΑΑΤ
Στις 17 Οκτωβρίου 2024, το ΥΠΑΑΤ, διά του υπουργού, απαντώντας στην ερώτηση, ανέφερε τα εξής:
«Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Π. Παπαδάκης, σας πληροφορούμε τα εξής:
Όσον αφορά στην πολιτική που ασκείται στον τομέα των οπωροκηπευτικών, συμπεριλαμβανομένων και των σύκων, σημειώνεται ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηρίζει και προωθεί τον εν λόγω τομέα μέσω των Οργανώσεων Παραγωγών με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, της ελκυστικότητας των Οργανώσεων Παραγωγών και του ειδικού στόχου της διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Οι Οργανώσεις Παραγωγών, μέσα από τα επιχειρησιακά τους προγράμματα, δύνανται να υλοποιούν δράσεις που αφορούν στην προώθηση και βελτίωση εμπορίας των προϊόντων τους, στην απόσυρση προϊόντων από την αγορά μέσω της δωρεάν διανομής, σε περιβαλλοντικές δράσεις (ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιέργειας, καταπολέμηση ασθενειών με φιλοπεριβαλλοντικά μέσα κ.λπ.),καθώς και στην αναδιάρθρωση καλλιεργειών, σύμφωνα με τους Κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, 891/2017 και 892/2017, καθώς και την αριθ. 1400/395263/22-12-2023 απόφαση του Υπουργού και Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Καθορισμός των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των επιχειρησιακών προγραμμάτων στον τομέα των οπωροκηπευτικών, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027» (Β΄7430/29-12-2023), όπως ισχύει.
Επιπρόσθετα, στη νέα ΚΑΠ (2023-2027) και στο Στρατηγικό Σχέδιο που υλοποιείται, στις τομεακές παρεμβάσεις των οπωροκηπευτικών, οι Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.) μέσω των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων περιλαμβάνουν υποχρεωτικά σε ποσοστό 2%, δράσεις που έχουν στόχο την έρευνα περί των βιώσιμων μεθόδων παραγωγής και ανάπτυξή τους, συμπεριλαμβανομένων της ανθεκτικότητας έναντι των επιβλαβών οργανισμών και των ζωονόσων, και του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής σε αυτήν, των καινοτόμων πρακτικών και των τεχνικών παραγωγής που ενισχύουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα και δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη αγορών.
Ενημερωτικά, αναφέρεται ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων (ΕΜΑΣ 2023), στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας δεν υπάρχει Οργάνωση Παραγωγών αναγνωρισμένη για σύκα».