Σα28052022

Τελευταία Ενημέρωση11:10:07 πμ

peroulakis.eu

Πλέον η ενημέρωση σας θα γίνεται από το νέο ιστολόγιο ενημέρωσης:

Peroulakis.eu


Τεράστια σπατάλη φαγητού στη χρεωκοπημένη Ελλάδα

  • PDF

Παρότι η Ελλάδα διέρχεται μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας της έρευνα της Public Issue δείχνει ότι είμαστε αδιόρθωτοι.

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το στατιστικό εύρημα ότι σχεδόν δύο στους δέκα Έλληνες πετούν το φαγητό τους στα σκουπίδια;

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1006 ατόμων στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλύτερη ζωή» του WWF Ελλάς, καταγράφει την τεράστια σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα.

Το 59% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον μια με δύο φορές τον μήνα με τους νέους ηλικίας 18 έως 34 ετών να “πρωταγωνιστούν”.

Τα είδη τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια, κατά κύριο λόγο είναι τα μαγειρεμένα φαγητά, τα φρούτα, τα λαχανικά και οι σαλάτες.

Από την έρευνα της Public Issue προκύπτει ακόμη ότι ένας στους πέντε Έλληνες πηγαίνει για ψώνια χωρίς να έχει σημειώσει από πριν αυτά που χρειάζεται, ενώ το 17% των πολιτών δεν καταναλώνει τις επόμενες μέρες το φαγητό που περίσσεψε. Επιπλέον, μόλις το 8% των πολιτών κάνει κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων.

Έρευνες στις ΗΠΑ και στη Βρετανία έχει καταδείξει το τεράστιο πρόβλημα σπατάλης τροφίμων στο δυτικό κόσμο, τη στιγμή που δισεκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από επισιτιστική κρίση.

Παγκοσμίως, 1,3 δισ. τόνοι τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια την ίδια στιγμή που 868 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από υποσιτισμό. Κάθε χρόνο, ο μέσος Ευρωπαίος σπαταλά 179 κιλά τροφής, δηλαδή ουσιαστικά πετά στα σκουπίδια 590 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος απαιτεί 10.000 λίτρα νερού. Τα τρόφιμα που πετιούνται κάθε χρόνο στην Ε. Ε. έχουν τον δικό τους κύκλο ζωής και ευθύνονται για την κατανάλωση του 50% του νερού άρδευσης. Γι΄ αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 50% έως το 2020.

Πηγή: econews.gr

Τεράστια σπατάλη φαγητού στη χρεωκοπημένη Ελλάδα