Σα28052022

Τελευταία Ενημέρωση11:10:07 πμ

peroulakis.eu

Πλέον η ενημέρωση σας θα γίνεται από το νέο ιστολόγιο ενημέρωσης:

Peroulakis.eu


Die Welt: Οι 20 πιο σημαντικές αλλαγές στην Ελλάδα

  • PDF

Με τις παρακινήσεις των πιστωτών οι Έλληνες φέρνουν τα πάνω κάτω. Όπου κι αν γυρίσεις στην Αθήνα βλέπεις ό,τι κάτι αλλάζει στην καθημερινότητα ή το δημόσιο. Η εφημερίδα Die Welt επιλέγει 20 χαρακτηριστικές αλλαγές.

Μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, γράφει ο απεσταλμένος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt στην Αθήνα ότι στην Ελλάδα κάτι αλλάζει. Ακόμα κι αν οι 20 αλλαγές που διαπιστώνει η εφημερίδα στην Αθήνα δεν αφορούν άμεσα τις αξιολογήσεις της τρόικας, αναφέρει η Deutsche Welle.

Μια επιλογή των πιο χαρακτηριστικών αλλαγών, μέτρων ή και κυβερνητικών στόχων που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα:

1. Αποδείξεις: Δεν υπάρχει συναλλαγή σε κατάστημα χωρίς απόδειξη. Είτε αγοράζεις έναν καφέ, μια εφημερίδα, ένα νερό ή ένα ποτό. Η καθημερινότητα έχει γεμίσει αποδείξεις.

2. Φόροι: Ο Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης έχει θέσει ως στόχο να εισπράξει το 2013 περισσότερους φόρους από ότι έχει προβλεφθεί.

3. Φακελάκι: Για να αντιμετωπιστούν τα φακελάκια στις εφορίες, η κυβέρνηση επέβαλλε ένα σύστημα εκ περιτροπής στους προϊστάμενους των εφοριών.

4. Μητρώο δημοσίων υπαλλήλων: Για να περιοριστεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων όπως ζητά η τρόικα είναι καλό να γνωρίζεις πόσους υπαλλήλους έχεις. Έτσι το δημόσιο απέστειλε στους υπαλλήλους ερωτηματολόγια ζητώντας να περιγράψουν το είδος της εργασίας και την κατάρτισή τους.

5. Απολύσεις: Όσοι έπαιρναν μισθό δημοσίου χωρίς να προσέρχονται στο χώρο εργασίας τους είναι οι πρώτοι που χάνουν πλέον τη δουλειά τους.

6. Εξοικονόμηση: Η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει κατά το μέγιστο δυνατό τις δαπάνες της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ. 50 εκ. ευρώ έχουν προβλεφθεί για τη φιλοξενία των επίσημων προσκεκλημένων και τις αυξημένες μετακινήσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.

7. Με ένα υπηρεσιακό Volkswagen Passat μετακινείται πλέον ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

8. Τουρισμός: 17 εκ. τουρίστες επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα, αριθμός χωρίς προηγούμενο για τα δεδομένα του ελληνικού τουρισμού. Μόνο η αύξηση των επισκεπτών από τη Γερμανία ανήλθε στο 10%.

9. Ταξί: Βασικός κανόνας της φιλοξενίας είναι ότι δεν κλέβεις τον ξένο. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι στην Αθήνα έδειξαν ότι κανένας ταξιτζής δεν ζητά ανύπαρκτες προσαυξήσεις και ότι επιλέγει πλέον την συντομότερη και όχι τη μεγαλύτερη διαδρομή.

...αλλά και μειωμένο βιοτικό επίπεδο

10. Αγοραστική δύναμη: Η οικονομική απόδοση της χώρας βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από ότι πριν την κρίση, ενώ δραματικά έχει μειωθεί και το βιοτικό επίπεδο. «Τόσο όσο ποτέ και πουθενά σε καιρό ειρήνης», τονίζει ο υπουργός Οικονομιών απορρίπτοντας νέα μέτρα λιτότητας μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου στήριξης.

11. Ασθενής ανάπτυξη: 0,6% οικονομική ανάπτυξη αναμένονται για το 2014. «Η ανάκαμψη ξεκίνησε» δηλώνει μέλος της ελληνικής κυβέρνησης και προσθέτει ότι «τουλάχιστον δεν συνεχίζει η καθοδική πορεία».

12. Χρηματοδοτικό κενό: Στα 11 δις. ευρώ υπολογίζει ο υπουργός Οικονομικών το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2015.

13. Αντιμετώπιση της κρίσης: Η Ελλάδα δεν δανείζεται πλέον για να καταναλώνει: «Εξαλείψαμε μια από τις βασικές αιτίες της κρίσης», δηλώνει ο Γιάννης Στουρνάρας.

14. Εξαγωγές: Με την κρίση μειώθηκαν δραστικά οι εισαγωγές. Την ίδια στιγμή καταγράφεται σημαντική άνοδος των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων.

15. Πλεόνασμα: Χωρίς να συνυπολογιστεί η εξυπηρέτηση των δανείων ο προϋπολογισμός θα παρουσιάσει φέτος πλεόνασμα 1,2%, που αποτελούν προϋπόθεση για νέα βοήθεια.

16. Λογαριασμοί: Περισσότερα από 9 δις απλήρωτους λογαριασμούς είχε συγκεντρώσει το δημόσιο το 2010. 7 δις έχουν ήδη καταβληθεί, διαμηνύουν κυβερνητικοί κύκλοι.

17. Ιδιωτικοποιήσεις: 4 δις ευρώ έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ο στόχος ήταν κατά πολύ υψηλότερος.

18. Κτηματολόγιο: Για να πουλήσεις γη ή ένα σπίτι θα πρέπει να ξέρεις σε ποιόν ανήκει. Με τη βοήθεια Ολλανδών ειδικών, στην Ελλάδα προχωρά το κτηματολόγιο.

19. Εκκλησίες. Όλο και περισσότεροι έρχονται στις εκκλησίες δηλώνει ο πρωτοσύγγελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών πατέρας Μάξιμος προσθέτοντας ότι ο κόσμος είτε πιστός, είτε όχι, ζητά όχι μόνο υλική βοήθεια, αλλά και βοήθεια για την ψυχή.

20. Πολιτισμός: 12 εκ. επισκέπτες κατέγραψαν πέρυσι τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι. «Σας υπόσχομαι ότι την άνοιξη θα διευρυνθούν τα ωράρια έχει ώστε να έχουμε ακόμα περισσότερους επισκέπτες υπόσχεται ο υπουργός Πολιτισμού.

Πηγή: yahoo ειδήσεις

Die Welt: Οι 20 πιο σημαντικές αλλαγές στην Ελλάδα