Τε18052022

Τελευταία Ενημέρωση11:10:07 πμ

peroulakis.eu

Πλέον η ενημέρωση σας θα γίνεται από το νέο ιστολόγιο ενημέρωσης:

Peroulakis.eu


Τα παράξενα του κοινωνικού μερίσματος

  • PDF

Οικονομικά αδύναμοι, εν δυνάμει απατεώνες, φοροφυγάδες και απελπισμένοι βρίσκονται στις λίστες του υπουργείου Οικονομικών με τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.

Τα στοιχεία που αποκρυπτογραφεί σε καθημερινή βάση το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν σε συντριπτικό βαθμό το μέγεθος της οικονομικής ανέχειας η οποία παρουσιάζεται με διάφορες μορφές νόμιμες ή παράνομες.

Τα στοιχεία που αποκρυπτογραφεί σε καθημερινή βάση το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν σε συντριπτικό βαθμό το μέγεθος της οικονομικής ανέχειας η οποία παρουσιάζεται με διάφορες μορφές νόμιμες ή παράνομες.

Την ίδια στιγμή έρχονται προς γνώση της φορολογικής διοίκησης στοιχεία φορολογούμενων που δεν ήταν γνωστά μέχρι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επικείμενους ελέγχους εκτός και αν αυτά δηλωθούν και στη φορολογική τους δήλωση.

Για παράδειγμα εντοπίστηκαν 8.000 νέες περιπτώσεις αναπήρων που ζητούν το κοινωνικό μέρισμα. Ωστόσο, στις φορολογικές δηλώσεις του 2013 δεν συμπεριλαμβάνονται στοιχεία αναπηρίας, δηλαδή δεν έχουν δηλωθεί οι οικείοι κωδικοί. Το υπουργείο Οικονομικών απλά απορρίπτει τις δηλώσεις αυτές και εφόσον επαναξιολογηθούν μετά το τέλος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2014 και δηλωθούν στους σχετικούς κωδικούς θα αποφασισθεί εάν θα τους χορηγηθεί το επίδομα.

Αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων που «τρέχει» το πρόγραμμα είναι να εντοπιστούν οι πραγματικοί δικαιούχοι και εφόσον περισσέψουν χρήματα να χορηγηθεί το επίδομα και σε άλλα νοικοκυριά που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Πάντως, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δημιουργούν προβληματισμό στην κυβέρνηση όχι μόνο για τις αιτήσεις που απορρίπτονται επειδή δεν πληρούνται τα κριτήρια αλλά κυρίως για το γεγονός ότι ορισμένοι αιτούντες αναγκάζονται εξαιτίας της οικονομικής τους κατάστασης να δηλώσουν ψεύτικα στοιχεία για να λάβουν το βοήθημα. Το πρόβλημα αυτό θα επιλυθεί μερικώς με την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από το 2015 αναφέρει στέλεχος της κυβέρνησης.

Φυσικά υπάρχουν και οι εν δυνάμει απατεώνες όπως τους αποκαλούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι επιχειρούν να επωφεληθούν εξαπατώντας το ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να λάβουν τα σχετικά πόσα ανάλογα με τα μέλη της οικογενείας που δηλώνουν στην αίτηση.

Στις λίστες εμφανίζονται πλούσιοι με τεράστια ακίνητη περιουσία των οποίων οι αιτήσεις φυσικά απορρίπτονται, φυσικά πρόσωπα με μεγάλους καταθετικούς λογαριασμούς αλλά με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα που οι αιτήσεις τους γίνονται αποδεκτές.

Από τα στοιχεία που συνέλεξε η «Κ» ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παρακάτω αιτήσεις εκ των οποίων ορισμένες απορρίφθηκαν και άλλες έγιναν δεκτές από το σύστημα.

Ειδικότερα:

1. Διμελής οικογένεια στην Κηφισιά, με ακίνητη περιουσία ύψους 3,9 εκατ. σε περιοχές της Αθήνας -25 κτίσματα και οικόπεδα-, ιδιοκατοικούμενη κατοικία 200 τ.μ. και εισόδημα 65.000 ευρώ. Η αίτηση απορρίφθηκε.

2. Αίτηση περιλαμβάνει 6 άτομα που κατοικούν στην περιοχή του Ιλίου, τα οποία έχουν δηλώσει (και τα έξι) αναπηρία 67% και άνω. Η δήλωση εξετάζεται.

3. Τετραμελής οικογένεια στη Μυτιλήνη με κατοικία 200 τ.μ. κύριοι χώροι και 70 τ.μ. βοηθητικοί χώροι και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ύψους 20.000 ευρώ από κατοικίες και 35.000 ευρώ αυτοκινήτου. Ακίνητη περιουσία που ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ. Η αίτηση απορρίφθηκε

4. Τριμελής οικογένεια στα Μελίσσια με ετήσιο εισόδημα 155.000 ευρώ και πισίνα. Η αίτηση απορρίφθηκε.

5. Τετραμελής οικογένεια στην Καλαμαριά με ακίνητη περιουσία 800.000 ευρώ (περίπου 200.000 κάθε μέλος) και εισόδημα 135.000 ευρώ ετησίως. Η αίτηση απορρίφθηκε.

6. 26χρονος άγαμος στη Σαλαμίνα με χαμηλό εισόδημα και περιουσία υπέβαλε αίτηση η οποία έγινε αποδεκτή. Μαζί με τον 26χρονο κατοικούν - φιλοξενούνται 25 υπόχρεοι δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος 2013.

7. 70χρονος εν διαστάσει με χαμηλό εισόδημα και περιουσία υπέβαλε αίτηση η οποία έγινε αποδεκτή. Σημειώνεται ότι 22 υπόχρεοι δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος 2013 έχουν δηλώσει ότι τους φιλοξενεί.

8. Από 32.000 δηλωθείσες αναπηρίες μελών στις αιτήσεις για κοινωνικό μέρισμα, που αφορούν σε υπόχρεους δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος 2013, οι 24.000 έχουν δηλωθεί στη δήλωση, οι υπόλοιπες 8.000 είναι νέες. Οι δηλώσεις θα απορριφθούν.

Πηγή: Καθημερινή

Τα παράξενα του κοινωνικού μερίσματος