Πε19052022

Τελευταία Ενημέρωση11:10:07 πμ

peroulakis.eu

Πλέον η ενημέρωση σας θα γίνεται από το νέο ιστολόγιο ενημέρωσης:

Peroulakis.eu


Καθόλου διακοπές φέτος για πάνω από 75% των Ελλήνων

  • PDF

 

Σε είδος πολυτελείας μετατρέπονται οι καλοκαιρινές διακοπές για μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων. Με βάση πρόσφατη πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ, διαπιστώνεται ότι όχι μόνο έχει μειωθεί δραστικά η διάρκεια των διακοπών, αλλά κάποιοι δεν θα απολαύσουν ούτε ολιγοήμερες αποδράσεις, αφού το 75% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν θα κάνει φέτος καθόλου διακοπές, ούτε καν σε εξοχική κατοικία.

 

 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΙΝΚΑ, "περισσότεροι από 75 στους 100 'Έλληνες θα περάσουν το φετινό καλοκαίρι χωρίς διακοπές. Δεν θα πάνε ούτε σε εξοχικό καθώς στην ερώτηση εάν θα κάνετε διακοπές φέτος, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η κύρια απάντηση ήταν: πλάκα μας κάνετε!..".

Η πανελλαδική έρευνα του ΙΝΚΑ, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 2 Ιουνίου - 16 Ιουνίου 2014, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε 791 άτομα. Από τα 791 άτομα μόνο οι 198 απάντησαν ότι θα κάνουν διακοπές το 2014.

- Περισσότεροι από 75 στους 100 Έλληνες καταναλωτές δήλωσαν ότι δεν προγραμματίζουν ούτε πιστεύουν ότι τελικά θα πραγματοποιήσουν διακοπές το καλοκαίρι του 2014.

- Οι αιτίες για τη μη πραγματοποίηση των διακοπών είναι: οικονομικοί λόγοι 75%, επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια 15%, επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλοι λόγοι 10%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, από το 25% το 40% θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές το πολύ μίας εβδομάδας. Το μέρος καταγωγής κερδίζει έδαφος και ζωντάνια αφού εκεί θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους οι Έλληνες τουρίστες.

Οι Έλληνες διαμένουν:

- σε φιλικό ιδιόκτητο σπίτι 40%,

- σε συγγενικό-φιλικό σπίτι 30%,

- σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια το 30%.

Η διάρκεια των διακοπών όλης, οπό κοινού, της οικογένειας, φαίνεται ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο και τείνει να εξαλειφτεί. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με το ΙΝΚΑ τα έξοδα των 15 ημερών αγγίζουν τα 2.700 ευρώ για μία 4μελή οικογένεια.

Έτσι, το 2014 η διάρκεια των διακοπών διαμορφώνεται ως εξής:

- Το 40% θα κάνει 4μερες διακοπές

- το 25%, 7 ημέρες

- το 20%, 10 ήμερες

- το 13%, 15 ήμερες

- Μόλις το 2%, 20 ήμερες

Η σύντμηση της διάρκειας των διακοπών, εκτιμάται ότι οφείλεται κυρίως σε παράγοντες αποσυντονισμού του σύγχρονου Έλληνα ένταση της οικονομικής δυσπραγίας, - δυσανάλογες και αντίστροφες με τον πραγματικό πληθωρισμό μειώσεις αμοιβών της μισθωτής εργασίας, συντάξεων, δώρων ,επιδομάτων αδείας σε συνδυασμό με την παρεπόμενη ανάγκη για πρόσθετη εργασία) αλλά στην χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών τόσο μεταξύ γονέων όσο και κυρίως μεταξύ παιδιών και γονιών και η ανεργία.

Παράλληλα, εξαφανίστηκε και η γνωστή διασπορά των διακοπών σε περισσότερες εποχές (π.χ. κατά τα εορταστικά 3ήμερα, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα κλπ).

Η θάλασσα συνεχίζει να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων με 80%, των προτιμήσεων, ενώ το βουνό κερδίζει κάποιο έδαφος σε σχέση με παλαιότερες έρευνες συγκεντρώνοντας το 20%.

Τέλος, οι εκτός Ελλάδας τουριστικοί προορισμοί φέτος θα μειωθούν σε ποσοστό κοντά στο 52%.

Πηγή: ethnos.gr

Καθόλου διακοπές φέτος για πάνω από 75% των Ελλήνων