Σα28052022

Τελευταία Ενημέρωση11:10:07 πμ

peroulakis.eu

Πλέον η ενημέρωση σας θα γίνεται από το νέο ιστολόγιο ενημέρωσης:

Peroulakis.eu


«Παγωμένη» η αγορά καυσόξυλων- Οδηγίες αγοράς

  • PDF

Η εξαγγελία της κυβέρνησης για μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και οι δύο ήπιοι χειμώνες που προηγήθηκαν, θέτουν σε στάση αναμονής το καταναλωτικό κοινό και «παγώνουν» προς το παρόν τη ζήτηση σε καυσόξυλα.

Η κίνηση στις μάντρες μέχρι σήμερα είναι υποτονική, μειωμένη σε ποσοστά από 30% ως και 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, γεγονός που παρασέρνει προς τα κάτω και τις τιμές πώλησης του ξύλου, μετά το «ράλι» που προηγήθηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Οι έμποροι προχωρούν σε ειδικές προσφορές προς τους καταναλωτές, οι οποίοι ωστόσο προς το παρόν περιμένουν να μάθουν την τελική τιμή διάθεσης του πετρελαίου, ενώ πολλοί έχουν επενδύσει σε άλλες πηγές θέρμανσης, κυρίως με τη χρήση φυσικού αερίου.

Παράγοντες της αγοράς δεν κρύβουν την ανησυχία τους για πιθανή «έκρηξη» της ζήτησης στη διάρκεια του χειμώνα, σε περίπτωση που οι προσδοκίες διαψευστούν (μικρή μείωση τιμής πετρελαίου, βαρύς χειμώνας, πιθανά προβλήματα στην αγορά φυσικού αερίου). Σε αυτήν την περίπτωση, μεγάλος αριθμός καταναλωτών θα αγοράζει στην καρδιά του χειμώνα, ξύλα με μεγάλη υγρασία, μικρή θερμική αξία και μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, αλλά και σε πολύ αυξημένες τιμές.

Χαμηλότερες οι τιμές

Η μέση τιμή πώλησης ελληνικού ξύλου δρυός για τζάκια και ξυλόσομπες αυτό το διάστημα κυμαίνεται από 62,4 ως 67,5 ευρώ/κυβικό χύδην (120 ως 135 ευρώ/τόνο) ανάλογα με την επιχείρηση και το ύψος της παραγγελίας. Αντίστοιχα η ελληνική οξιά πωλείται προς 57,5 ως 62,5 ευρώ/κυβικό (100 ? 120 ευρώ/τόνο), το ανάμεικτο των δύο ειδών από 55 ως 60 ευρώ/κυβικό (100 ως 115/τόνο), το άγριο πουρνάρι από 65 ως 70 ευρώ/κυβικό (120 ? 140 ευρώ/τόνο) και το πεύκο από 40 ως 42,5 ευρώ/κυβικό (75 ως 85 ευρώ/τόνο).

Σημειώνεται πως από τον περσινό χειμώνα, με βάση ειδική αγορανομική διάταξη, η λιανική πώληση των καυσόξυλων γίνεται κατ' όγκο (με μονάδα μέτρησης το χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτό ή χύδην) και όχι με τον τόνο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των επιτήδειων που κατέβρεχαν την ξυλεία με νερό, αυξάνοντας σημαντικά το βάρος τους για να κερδοσκοπήσουν.

Οι παραπάνω τιμές είναι μειωμένες σε ποσοστό τουλάχιστον 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, και πολύ περισσότερο σε σχέση με τα μέσα του περσινού χειμώνα, όταν προκλήθηκε τεχνητή έλλειψη στην αγορά, «εκτοξεύοντας» τις τιμές των καυσόξυλων ως και 180-200 ευρώ τον τόνο στην περιοχή της Αθήνας. Μεγάλη επιχείρηση της Χαλκιδικής που εμπορεύεται ξυλεία από τον νομό, προσφέρει ειδικές τιμές για παραγγελίες άνω των 5 τόνων, ενώ παρέχει τη δυνατότητα πληρωμής σε δόσεις με πιστωτική κάρτα.

Οι αντίστοιχες τιμές της εισαγόμενης ξυλείας (κυρίως από τη Βουλγαρία) είναι κατά μέσο όρο 20% χαμηλότερες. Τα βουλγάρικα καυσόξυλα έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά τα τελευταία δύο χρόνια, με φορτηγά από τη γειτονική χώρα να «οργώνουν» την Ελλάδα, φτάνοντας μέχρι και την Πελοπόννησο, παραδίδοντας το προϊόν σε τιμές συνήθως κάτω από 100 ευρώ τον τόνο. Εμποροι που πωλούν μόνο ελληνικό ξύλο υποστηρίζουν πως η πραγματική τιμή της βουλγάρικης ξυλείας είναι τελικά υψηλότερη από αυτή των ελληνικών, αν συνυπολογίσει κανείς την απώλεια θερμότητας. «Στα βουλγαρικά βουνά υπάρχουν πολλά μέρη ανήλια. Το ξύλο που δεν το έχει δει ήλιος δεν ανάβει ακόμα κι αν το βουτήξεις σε πετρέλαιο», υποστηρίζει ο Δημήτρης Μυλωνίδης, ο οποίος εμπορεύεται αποκλειστικά ελληνικά καυσόξυλα από τις περιοχές Σοχού, Βερτίσκου, Στεφανινών, Κρυονερίου, καθώς και πουρνάρι από το Αγιον Ορος. «Εδώ έχουμε αυστηρούς κανόνες από το δασαρχείο για το ποια δένδρα θα κοπούν και πότε. Εκεί κόβουν και πουλούν από παντού», προσθέτει.

«Το βουλγάρικο είναι αξιόπιστο και το προτιμάει ο κόσμος γιατί είναι πολύ φθηνότερο» αντιτείνει ο Αβραάμ Συμεωνίδης, ο οποίος πουλάει μόνο εισαγόμενο καυσόξυλα στη μάντρα του στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Η ζήτηση είναι πεσμένη παντού και οι έμποροι έχουν διαφορετικές ερμηνείες. «Ο κόσμος δεν αγοράζει γιατί δεν έχει λεφτά. Η μείωση της τιμής του πετρελαίου παίζει κάποιο ρόλο, αλλά δεν νομίζω πως είναι ο κυρίαρχος», λέει ο Ανδρέας Κοσμάς, ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους καυσόξυλων στη Λάρισα.

Οδηγίες
Tι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου στο ΤΕΙ Λάρισας, Δρ Γεώργιο Νταλό, οι ιδιαιτερότητες της φετινής σεζόν ?εξαγγελία για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, ήπιοι χειμώνες, συνεχιζόμενη ύφεση? εμπεριέχουν έναν κίνδυνο.

«Πολύ φοβάμαι ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν θα συντελέσουν θετικά και θα βρεθεί μεγάλος αριθμός καταναλωτών να αγοράζει στη μέση του χειμώνα ξύλα με μεγάλη υγρασία και φυσικά πολύ μεγαλύτερες τιμές», τονίζει στο «Εθνος».

Ο ίδιος δίνει τέσσερις βασικές οδηγίες στους καταναλωτές που θα επιλέξουν και φέτος την καύση ξύλου για τη θέρμανσή τους
.

  • Επειδή και φέτος θα πουληθούν καυσόξυλα με το κυβικό, πρέπει να εστιάσουν στον τρόπο στοίβαξης, προσέχοντας να είναι πυκνός.
  • Να ζητούν παραστατικά διακίνησης, αφού η λαθροϋλοτόμηση δεν αποτελεί εγκληματική ενέργεια μόνο για τον κάτοχο, αλλά παραπέμπεται με συνυπαιτιότητα κι αυτός που τα προμηθεύεται.
  • Καλό είναι να προμηθεύονται οξιά, δρυ και γενικότερα πλατύφυλλα. Να προσέχουν τα κωνοφόρα δέντρα και ειδικά το πεύκο, αφού η καύση τους μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά στο σπίτι.
  • Για τα πέλετ, το χρώμα του ξύλου πρέπει να είναι ανοιχτό αν είναι από κωνοφόρα δέντρα και λίγο σκούρο από πλατύφυλλα, ενώ η μυρωδιά τους πρέπει να παραπέμπει σε φρέσκο ξύλο.


Κρούσματα
«Πληγή» για τα ελληνικά δάση η παράνομη υλοτόμηση

Ηδη από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν εντοπιστεί τα πρώτα κρούσματα λαθροϋλοτόμησης στα ελληνικά δάση. Στις 18 Αυγούστου υπάλληλοι του Δασαρχείου Λαγκαδά εντόπισαν άνδρα να κόβει παράνομα δρυς στην περιοχή της Χρυσαυγής και κατέσχεσαν 7 κυβικά ξυλείας.

Δέκα μέρες μετά, στο δημόσιο δάσος Σοχού, βρέθηκαν 40 μεγάλα δέντρα οξιάς, χαραγμένα περιμετρικά με αλυσοπρίονο σε βάθος 10 εκατοστών, με αποτέλεσμα την τεχνητή ξήρανση των δέντρων. Στο Καστράκι Αγρινίου υπάλληλοι του δασαρχείου ακινητοποίησαν φορτηγό φορτωμένο με τέσσερις τόνους χλωρά καυσόξυλα δρυός, που είχαν κοπεί παράνομα από την περιοχή του Βάλτου.

Στον Πύργο Ηλείας εντοπίστηκε φορτηγό γνωστού εμπόρου καυσόξυλων, φορτωμένο με 30 τόνους ξύλα δρυός που είχαν κοπεί από το δάσος της Φολόης.

Βάσει του ειδικού προγράμματος «Πρόληψη Λαθροϋλοτομιών» του υπουργείου Ανάπτυξης, οι υπάλληλοι των δασαρχείων και δασικών υπηρεσιών της χώρας πραγματοποιούν περιπολίες σε απογευματινές βάρδιες (2-10 μ.μ.), καθώς και σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και των αργιών, ημέρες που συνήθως «χτυπούν» οι λαθροϋλοτόμοι.

Σε βάρος των παραβατών υποβάλλεται μήνυση, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το πενταπλάσιο της αγοραίας τιμής της ποσότητας που έχουν υλοτομήσει, η οποία κατάσχεται και δημοπρατείται, ενώ αφαιρούνται οι άδειες, αν πρόκειται για εμπόρους. Πρόσφατα το Δασαρχείο Κιλκίς προχώρησε σε πλειστηριασμό για την πώληση 55 (!) αλυσοπρίονων που είχαν κατασχεθεί και βρίσκονταν στις αποθήκες του.

Σε ό,τι αφορά την «εισαγόμενη» λαθροϋλοτομία λαμβάνονται ειδικά μέτρα σε περιοχές της ελληνοαλβανικής μεθορίου (Νεστόριο Καστοριάς, Φλώρινα, Κόνιτσα κ.α.), που τα προηγούμενα χρόνια είχαν «λεηλατηθεί» από επιδρομές Αλβανών λαθροϋλοτόμων. «Πέρυσι είχαμε πολλά περιστατικά. Μέχρι σήμερα δεν μας έχει αναφερθεί κάποιο κρούσμα. Θα λάβουμε τα μέτρα που πρέπει για την αντιμετώπιση του φαινομένου», είπε στο «Εθνος» ο γενικός διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Ζήκος.

Σήμα κινδύνου από τους επιστήμονες
Η αιθαλομίχλη πιο επικίνδυνη από τα καυσαέρια των ΙΧ

Ολα τα παραπάνω συμβαίνουν με φόντο την περσινή «κρίση της αιθαλομίχλης» στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, εξαιτίας της αυξημένης καύσης ξύλου σε τζάκια και ξυλόσομπες, που υποχρέωσαν την πολιτεία να λάβει ειδικά μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου.

Επιστημονική μελέτη του ΑΠΘ έχει ανιχνεύσει 19 καρκινογόνες ουσίες (πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες) στα αιωρούμενα σωματίδια που εκλύονται από την καύση βιομάζας και έχει τεκμηριώσει το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ρύπανση είναι περισσότερο επικίνδυνη ακόμη και από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.

Μάλιστα τα παιδιά είναι περισσότερο εκτεθειμένα, με τον κίνδυνο καρκινογένεσης να φτάνει σε αυτά τις έξι περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι δύο περιπτώσεων ανά εκατομμύριο στους ενηλίκους.

Πηγή: ethnos.gr

«Παγωμένη» η αγορά καυσόξυλων- Οδηγίες αγοράς