Σα28052022

Τελευταία Ενημέρωση11:10:07 πμ

peroulakis.eu

Πλέον η ενημέρωση σας θα γίνεται από το νέο ιστολόγιο ενημέρωσης:

Peroulakis.eu


Εξευτελιστικά προγράμματα απασχόλησης για νέους

  • PDF

Ενα από τα εκφυλιστικά φαινόμενα εργασίας, που στην ουσία είναι ένα εμπόριο ελπίδας, μια εξευτελιστική «προσφορά εργασίας», είναι τα περίφημα βάουτσερ (voucher), που σημαίνει κάτι σαν Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας και απευθύνονται στους άνεργους νέους. Πάνω από 30.000 άνεργοι έκαναν αίτηση για voucher, ηλικίας 18-24 ετών, ενώ στις ηλικίες 25-29 ετών οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 60.000, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του υπουργείου Εργασίας. Το πρόγραμμα voucher επιδοτεί συνολικά 12.000 ανέργους να παρακολουθήσουν σε πιστοποιημένα ΚΕΚ μαθήματα απασχόλησης και στη συνέχεια πρακτική άσκηση σε ιδιωτική επιχείρηση. Ο μισθός τους ανέρχεται σε λιγότερα από 400 ευρώ τον μήνα.

Οπως καταγγέλλουν οι συμμετέχοντες, πρόκειται για καθαρό εμπαιγμό των ανέργων, αφού κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης στερούνται τα βασικά εργασιακά δικαιώματά τους και αναγκάζονται να διεκδικούν μηνιαία πληρωμή, αύξηση του μισθού στο ύψος του βασικού, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, αναρρωτικές άδειες, δικαίωμα στην απεργία, δικαίωμα να καταφεύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας. Κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, εξ ου και δεν τους αποκαλούν εργαζόμενους, αλλά ωφελούμενους. Πρόκειται σαφώς για μεσαιωνικές, τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας που απλώς ρίχνουν στάχτη στα μάτια σε όσους διαμαρτύρονται για τον καλπασμό της ανεργίας. Στην ουσία η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την αγωνία χιλιάδων νέων που δεν βρίσκουν εργασία, εφαρμόζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την εργασία του μέλλοντος, σε θεσμοποιημένη μάλιστα μορφή… Καλούνται οι εργαζόμενοι του μέλλοντος να εργάζονται περιστασιακά για λίγους μήνες χωρίς ένσημα, χωρίς δικαιώματα. Καλούνται επίσης να ξεχάσουν εφάπαξ και σύνταξη, αφού θα είναι αδύνατο να θεμελιώσουν αυτά τα δικαιώματα λόγω της αποσπασματικής εργασίας.

Επιπροσθέτως, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ, χρησιμοποιείται αθέμιτη πρακτική από τα ΚΕΚ για προσέλκυση ανέργων, τονίζοντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο θεσμός της μεσιτείας γεννά τη διαφθορά. Ασφαλώς πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στα προγράμματα voucher. Εάν αφεθούν να λειτουργούν χωρίς κανένα έλεγχο είναι βέβαιο ότι θα επεκταθούν στην ευρύτερη αγορά εργασίας, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για τους εργαζόμενους αλλά και για τις συνθήκες εργασίας που θα επικρατήσουν στο μέλλον.

Οι μεσάζοντες είναι μεγάλη πληγή στην ελληνική οικονομία και θα όφειλε η κυβέρνηση να τους απομονώσει ή να τους καταργήσει. Αντ' αυτού ακόμη και στα προγράμματα καταπολέμησης δήθεν της ανεργίας μεσολαβούν τα ΚΕΚ, τα οποία καρπώνονται 1.080 ευρώ για τον κάθε εργαζόμενο. Δεν είναι απλή κοροϊδία των νέων, αφού ουδεμία κατάρτιση λαμβάνουν και ταυτόχρονα δεν δημιουργούνται σταθερές θέσεις απασχόλησης, όπως λέει το διαφημιστικό σλόγκαν των προγραμμάτων voucher.

Εάν αυτή είναι η εργασία του μέλλοντος, η Ελλάδα θα ξεμείνει από εργατικό δυναμικό, αφού όλοι οι νέοι θα αναζητήσουν αλλού να απασχοληθούν. Μια γερασμένη Ελλάδα είναι, όμως, καταδικασμένη στον γενικότερο μαρασμό.

Πηγή: efsyn.gr

Εξευτελιστικά προγράμματα απασχόλησης για νέους