Τε25052022

Τελευταία Ενημέρωση11:10:07 πμ

peroulakis.eu

Πλέον η ενημέρωση σας θα γίνεται από το νέο ιστολόγιο ενημέρωσης:

Peroulakis.eu


Συσκέψεις αγροτών και στο βάθος κινητοποιήσεις

  • PDF

Μπαράζ ενημερωτικών επαφών προγραμματίζει το επόμενο διάστημα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, ενώ θα συμμετάσχει και σε σχετικές κινητοποιήσεις. Έτσι σε ενημερωτικές συσκέψεις των αγροτών και κτηνοτρόφων σε κάθε επαρχία, θα παρουσιάσει τις αρνητικές αποφάσεις για την νέα ΚΑΠ και πιο συγκεκριμένα την Τετάρτη 22 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική σύσκεψη στον Τύρναβο, στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο στις 7.30 το απόγευμα, ενώ μέσα στον Νοέμβριο θα γίνουν αντίστοιχες συσκέψεις σε Αγιά, Ελασσόνα, Πλατύκαμπο και Φάρσαλα.

Ακόμη το Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ που συνεδρίασε πρόσφατα και συζήτησε για τα οξυμένα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων, την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στο εισόδημα των αγροτών, τον σχεδιασμό πρωτοβουλιών για επόμενο διάστημα αποφάσισε να συμμετέχει στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα στην Αθήνα το Σάββατο 1 Νοέμβρη. Βασικό θέμα του συλλαλητηρίου είναι ο αγώνας ενάντια στην ανεργία. Η ΕΟΣΝΛ καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους που ανήκουν στην δύναμη της ΕΟΑΣΝΛ να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και να εξασφαλίσουν την μαζική παρουσία των μελών τους στο συλλαλητήριο. Για αυτό το σκοπό θα ναυλωθούν πούλμαν σε κάθε επαρχία του νομού Λάρισας. Επίσης το Δ.Σ της ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους να συμμετέχουν στην Πανελλαδική Σύσκεψη που πραγματοποιεί η Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων την Κυριακή 19 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο  Λάρισας που θα συζητηθούν όλα τα παραπάνω και θα υπάρχουν αποφάσεις για τον καλύτερο συντονισμό και πραγματοποίηση των αγωνιστικών διεκδικήσεων των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Η ΕΟΑΣΝΛ, σύμφωνα με ανακοίνωση της εκτιμάει ότι «η πολιτική της Ε.Ε και της συγκυβέρνησης φέρνει νέα δεινά στους μικρομεσαίους αγρότες ενώ η κατάσταση διαμορφώνεται δραματική για τους κτηνοτρόφους. Η νέα ΚΑΠ που θα ισχύσει από 1η Γενάρη 2015 μειώνει συνολικά 30% τις ενισχύσεις ως το 2020 με άμεση μείωση από αρχή της χρονιάς τουλάχιστον 19%. Αυτό θα μειώσει δραστικά το εισόδημα των αγροτών, ενώ βάζει νέα εμπόδια και προϋποθέσεις στην καλλιέργεια προϊόντων. Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης των αγροτών και κτηνοτρόφων και αυτό δεν είναι τυχαίο αφού θέλουν να αποκρύψουν τις αρνητικές συνέπειες που φέρνει η νέα ΚΑΠ.

Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που συνεχώς οξύνονται και οδηγούν τους αγρότες στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Νέα άδικα χαράτσια όπως ο ΕΝΦΙΑ σε σπίτια, χωράφια, στάνες, συνεχόμενες αυξήσεις του κόστους παραγωγής στα μέσα και εφόδια,  του αγροτικού ρεύματος, του νερού. Μεγάλη καθυστέρηση στην επιστροφή ΦΠΑ, του ειδικού φόρου καυσίμων, της εξισωτικής στους κτηνοτρόφους, της νιτρορύπανσης. Χαμηλές τιμές σε όλα σχεδόν τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, προβλήματα με ανοιχτές τιμές χωρίς να ξέρουν οι παραγωγοί πότε και πόσο θα πληρωθούν, ενώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την απόδοση του ΦΠΑ καθώς οι επιχειρήσεις προβάλουν ως πρόφαση ότι κάνουν εξαγωγές και έτσι δεν υποχρεούνται να καταβάλουν ΦΠΑ στους αγρότες ή τον ενσωματώνουν δίνοντας χαμηλότερη τιμή στους αγρότες που κρατούν βιβλία. Σε κάθε περίπτωση οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που θα φορολογηθούν με 13% από το πρώτο ευρώ και θα πρέπει να αποδώσουν τον ΦΠΑ χωρίς να τον εισπράττουν.

Ακόμη το επόμενο χρονικό διάστημα η ΕΟΑΣΝΛ θα πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες με στόχο την διεκδίκηση άμεσων λύσεων στο οξυμένα προβλήματα. Κινητοποίηση στον ΟΓΑ με αίτημα την ασφάλιση όλων των βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις ώστε να έχουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι και οι οικογένειες τους ασφαλιστική κάλυψη. Δεν θα επιτρέψουμε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς σπιτιών και χωραφιών ασφαλισμένων στον ΟΓΑ που χρωστάνε πάνω από 5000€ και προωθούνται μέσω του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών). Κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ στον οποίο μόνο πληρώνουμε υψηλότατα ασφάλιστρα χωρίς να ασφαλίζει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους και χωρίς να αποζημιώνει ή να δίνει κάποια ψίχουλα ελεημοσύνης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο καταρροϊκός πυρετός στα κοπάδια που θανατώνει ζώα, μειώνει το εισόδημα από την παραγωγή, θα έχει αντίκτυπο στην αναπαραγωγή των κοπαδιών, θα μειώσει τις ενισχύσεις μακροπρόθεσμα καθώς χάνονται ζώα άρα και δικαιώματα των κτηνοτρόφων για τα επόμενα χρόνια. Απαιτούμε αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ασφάλιση και αποζημίωση στο 100% της παραγωγής και των ζημιών. Κινητοποιήσεις σε Εφορίες και Τράπεζες ενάντια στα χαράτσια, την άδικη φορολόγηση, τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια».

Πηγή: eleftheria.gr

Συσκέψεις αγροτών και στο βάθος κινητοποιήσεις