Τα πρώτα μέτρα στήριξης για τους κτηνοτρόφους και τους τυροκόμους της Λέσβου ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, μετά από πολύωρη σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς, στον απόηχο της κρίσης που προκάλεσε η εμφάνιση Αφθώδης Πυρετός στο νησί. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι αποζημιώσεις, η διαχείριση της παραγωγής και η αποτροπή εξάπλωσης της νόσου.
Αποζημιώσεις για ζημιές και γάλα
Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι θα διατεθούν τα αναγκαία κονδύλια για την κάλυψη των ζημιών που έχουν προκύψει, ενώ ανακοίνωσε ότι το γάλα που παραλαμβάνεται από τις 15 Μαρτίου θα αποζημιώνεται κανονικά, βάσει τιμολογίων, έως την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι ισχύουν οι αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώνονται στο πλαίσιο των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Αυστηρά μέτρα για να μην εξαπλωθεί η νόσος
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας, όπως προβλέπονται από τον Κανονισμός (ΕΕ) 2020/687.
Μεταξύ των βασικών περιορισμών:
- Απαγόρευση μετακινήσεων ζώων
- Μπλόκο στην έξοδο τυροκομικών προϊόντων από το νησί
- Συνεχής επιδημιολογική παρακολούθηση
Ο Υπουργός προειδοποίησε ότι αν δεν περιοριστεί η νόσος, οι συνέπειες θα είναι ευρύτερες για το σύνολο της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσαρμογών
Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσαρμογών στα μέτρα, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διακίνηση ώριμων τυροκομικών προϊόντων, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ιχνηλάτησης.
Η εξειδίκευση των παρεμβάσεων θα γίνει σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασης.
Πιέσεις από τους παραγωγούς
Κατά τη σύσκεψη, οι κτηνοτρόφοι και οι τυροκόμοι ανέδειξαν:
- Τη δυσκολία διάθεσης προϊόντων
- Τη διαχείριση του γάλακτος
- Την αναστολή λειτουργίας τυροκομείων
- Τις σημαντικές οικονομικές απώλειες
Οι παραγωγοί μίλησαν για ασφυκτική κατάσταση, με μεγάλες ποσότητες γάλακτος και οικονομικές υποχρεώσεις που «τρέχουν».
«Θα καλυφθεί κάθε ζημιά»
Ο Κώστας Τσιάρας μετέφερε την εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβεβαιώνοντας ότι κάθε ζημιά που θα προκύψει από την κρίση θα αποζημιωθεί.
Όπως σημείωσε, στόχος είναι η προστασία της κτηνοτροφίας και της τοπικής οικονομίας της Λέσβου, που αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης για το νησί.
Συγκρατημένη αισιοδοξία από την τοπική πλευρά
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι, κάνοντας λόγο για μια πρώτη «ανάσα» μετά από ημέρες αβεβαιότητας.
Τόνισαν, ωστόσο, ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και απαιτείται:
- Συνέχιση των ελέγχων
- Υπευθυνότητα από όλους τους κτηνοτρόφους
- Πιστή εφαρμογή των οδηγιών

Πιο αναλυτικά οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη δήλωσαν μεταξύ άλλων:
Γεώργιος Δερεδίνης – Κτηνοτρόφος
«Σήμερα νομίζω ότι κερδήθηκε μια μάχη, μια μάχη. Δείξαμε μια δυναμικότητα. Δεν πρέπει να επαγρυπνεί κανένας μας. Πρέπει να συνεχίσουμε όλοι έτσι. Η κυβέρνηση έδειξε ότι αντεπεξέρχεται στις συνθήκες άμεσα και ευελπιστούμε πως όλοι θα πάμε προς το καλύτερο».
Μανώλης Κωνσταντιδέλλης- Συνεταιρισμός Μεσοτόπου Λέσβου
«Μετά από το ραντεβού με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οφείλω να πω ότι η κυβέρνηση έδειξε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά. Μας άκουσε και, κάνοντας μια παρένθεση εδώ, θα ήθελα να ευχαριστήσω και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τον Δήμαρχο Μυτιλήνης και τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, καθώς και τους ιδιώτες συναδέλφους που έχουν τυροκομία, αλλά και τα τρία συνεταιριστικά τυροκομεία.
Μετά από πολύωρη σύσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας ανταλλάξαμε απόψεις, βρέθηκε μια λύση. Νομίζω ότι καλύπτει στο σύνολο τα θέματα που θέσαμε όλες αυτές τις ημέρες και επανέρχεται η φυσιολογικότητα και η καθημερινότητα των κτηνοτρόφων του νησιού μας, που αγωνιούσαν τόσες ημέρες για αυτό το ζήτημα.
Η λύση είναι ότι, από τις 15 του μήνα που εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα και έως να αρθούν τα μέτρα, θα αποζημιώνεται το γάλα κανονικά στις τυροκομικές επιχειρήσεις και στα συνεταιριστικά τυροκομεία. Τις επόμενες ημέρες ευχόμαστε όλα να πάνε καλά, ώστε να ανοίξει και το κομμάτι των ελέγχων, για να μπορούν να βγαίνουν τα ώριμα τυριά εκτός Λέσβου.
Αυτό θεωρώ ότι είναι ό,τι καλύτερο. Αυτά τα δύο σημεία είναι πάρα πολύ σημαντικά και μας εξυπηρετούν και εμάς και τον κτηνοτροφικό κόσμο.
Από εκεί και πέρα, στη ζώνη των τριών χιλιομέτρων, οι υπηρεσίες έχουν τρέξει πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, είναι και ζήτημα ατομικής ευθύνης των κτηνοτρόφων. Πρέπει να προστατευτούν τα κοπάδια, με βάση τις οδηγίες που δίνει το Υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες, και όλοι να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια.
Άρα, στόχος είναι να σταματήσει εδώ αυτή η αρρώστια και να μπορέσουμε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία».
Χαράλαμπος Δερεδίνης – Αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου
«Ανακουφιστήκαμε λίγο γιατί εδώ και μια βδομάδα υπάρχει μια αβεβαιότητα στο νησί. Οι ποσότητες γάλακτος είναι τεράστιες. Οι κτηνοτρόφοι δυστυχώς ακόμα δεν έχουν καταφέρει να ξεχρεώσουν τις ζωοτροφές που έχουν αγοράσει, οπότε υπήρχε μια μεγάλη αβεβαιότητα. Υπήρχε και το θέμα πού θα πάει το γάλα που θα πεταχτεί και τι θα γίνει. Οπότε τώρα με τις αποφάσεις που πήραμε πιστεύω ότι θα έχουμε ένα καλύτερο αύριο».
Στη σύσκεψη μετείχαν: Ο υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας, ο ΓΓ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, οι βουλευτές, Χαράλαμπος Αθανασίου και Παναγιώτης Παρασκευαϊδης, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουντζούρης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, ο αντιδήμαρχος Δ.Λέσβου, Χαράλαμπος Δερεδίνης, και οι κ.κ.:Αντώνης, Καλδέλης, Γραμματέας Συλλόγου Τυροπαραγωγών Λέσβου, Μιχάλης Βελούτσος Αγροτικός Συνεταιρισμός Πέτρας, Μανώλης ΚωνσταντιδέληςΣυνεταιρισμόςΜεσοτόπου Λέσβου, Γρηγόρης Ρόδος Μέλος Δ.ΣΛΕΣΒΙΓΑΛ ΑΒΕΕ (τυροκόμος), Λάμπρος Ρόδος, Γαλακτοκομική Λέσβου ΑΒΕΕ (τυροκόμος), Χρήστος Χουλουδής Πρόεδρος Βιομηχανίας ΑΓΡΟΖΩΗΑ.Ε(Βιομηχανία ζωοτροφών και εμπορίας γάλακτος),ΑγγελοςΣαντζηλιώτης, Εταιρεία ΣΑΝΤΖΗΛΙΩΤΗΣ ΑΒΕΕ, Ιγνάτιος Θυμέλης, Εταιρεία ΘΥΜΕΛΗΣΑ.Ε, Γεώργιος Δερεδίνης, Εμπορία Κρεάτων ΣΑΡΑΝΤΟΣ (κτηνοτρόφος), Δημήτρης Κοτσιόπουλος Εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΟΣ Α.Ε, Δημήτρης Μπασαγιάννης Εταιρεία ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ.
Στόχος η επόμενη μέρα της κτηνοτροφίας
Η Λέσβος αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές κτηνοτροφικές περιοχές της χώρας, με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Το στοίχημα πλέον είναι διπλό:
- Να περιοριστεί άμεσα η νόσος
- Να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα στο νησί
Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο
Facebook
, για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο
Viber
, για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη
Google News
