Σα28052022

Τελευταία Ενημέρωση11:10:07 πμ

peroulakis.eu

Πλέον η ενημέρωση σας θα γίνεται από το νέο ιστολόγιο ενημέρωσης:

Peroulakis.eu


Το πιο παγωμένο κατοικημένο μέρος του κόσμου!

  • PDF

Στο χωριό που βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα από τον Αρκτικό κύκλο, έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες που πέφτουν και κάτω από τους 55 βαθμοί Κελσίου υπό το μηδέν. Επίσης, εκεί έχει καταγραφεί η χαμηλότερη θερμοκρασία σε μέρος που κατοικείται μόνιμα, καθώς ο υδράργυρος έχει αγγίξει μέχρι και τους -71,2 C. Το χειμώνα η μέρα δεν διαρκεί πάνω από τρεις ώρες, ενώ αντίστοιχα  το καλοκαίρι ο Ήλιος δεν δύει παρά για τρεις ώρες, δηλαδή δεν προλαβαίνει καν να βραδιάσει.

Και μπορεί στη διάλεκτο των κατοίκων, το όνομα Oϊμιάκον να σημαίνει «νερό που δεν παγώνει ποτέ», όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική: τα πάντα στο χωριό είναι παγωμένα, γι’ αυτό και ο Ιωσήφ Στάλιν είχε χρησιμοποιήσει το μέρος αυτό στο παρελθόν ως τόπο εξορίας αντιφρονούντων.

Ο νεοζηλανδός φωτογράφος Εϊμος Τσαπλ βρέθηκε στο χωριό αυτό, στις εσχατιές της Σιβηρίας, και κατέγραψε με την κάμερα του μερικές συγκλονιστικές εικόνες.

«Θυμάμαι να βγαίνω στο κρύο για να φωτογραφήσω και το σάλιο μου να παγώνει μέσα στο στόμα μου και να μετατρέπεται σε μικρές, παγωμένες βελόνες που μου τρυπούσαν τη γλώσσα», λέει ο Τσαπλ που απαθανάτισε τους Ρώσους κατοίκους του να παλεύουν με τον κρύο χειμώνα.

Το πιο δύσκολο κομμάτι της καθημερινότητας τους, εκτός από το κρύο, είναι το θέμα της σίτισης: επειδή δεν μπορούν να καλλιεργήσουν καμία σοδειά, η διατροφή τους συνίσταται κυρίως σε κρέας αλόγου και ταράνδου καθώς και ζεστές σούπες.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν όταν πεθάνει κάποιος: εξαιτίας του παγωμένου εδάφους, απαιτούνται αρκετές μέρες και πολλά εργατικά χέρια για να σκάψουν έναν τάφο, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου προηγουμένως χρειάζεται ξεπάγωμα του εδάφους με αναμμένα κάρβουνα. Το καλό βέβαια είναι πως η σορός διατηρείται στην απαιτούμενη θερμοκρασία για την… κατάσταση του.

Και να ήταν μόνο αυτά: τα αεροπλάνα δεν μπορούν καν να προσεγγίσουν το χωριό το χειμώνα, ενώ τα αυτοκίνητα είναι όλη μέρα με τη μηχανή ανοικτή, καίγοντας βενζίνη, καθώς οι κάτοχοι τους φοβούνται πως αν σβήσουν τη μηχανή, τότε δύσκολα το αμάξι θα ξαναπάρει μπρος επειδή η μηχανή του παγώνει σε χρόνο… dt. Tο μοναδικό σχολείο του χωριού κλείνει μόνο όταν η θερμοκρασία πέσει στους -52 βαθμούς Kελσίου.

Το αξιοπερίεργο είναι πως μια από τις κύριες πηγές εσόδων για τους κατοίκους είναι ο… εξτρίμ τουρισμός καθώς κάθε χρόνο επισκέπτονται το μέρος χιλιάδες λάτρεις της (ακραίας) περιπέτειας για να κυνηγήσουν ταράνδους, να ψαρέψουν στις παγωμένες λίμνες και να κάνουν μπάνιο στις θερμές πηγές του νησιού.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΔΟΛ

πηγή: www.in.gr

Το πιο παγωμένο κατοικημένο μέρος του κόσμου!