Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου του ΥΠΑΑΤ εξέδωσε Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων για τις ασθένειες και τους εχθρούς του αμπελιού.
Αναλυτικά στο δελτίο αναφέρονται τα εξής:
Φαινολογικά στάδια του αμπελιού
• Η έκπτυξη της βλάστησης έχει ξεκινήσει. Στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, τα βλαστικά στάδια διαφέρουν σημαντικά από αμπέλι σε αμπέλι. Γενικά, στην ποικιλία σουλτανίνα και στην ΠΕ Ηρακλείου τα στάδια που επικρατούν είναι :
▪ στην πρώιμη – παραλιακή ζώνη το φούσκωμα των οφθαλμών – αρχή έκπτυξης (στάδια Β-C-D)
▪ στη μεσοπρώιμη έχει ξεκινήσει το φούσκωμα (στάδια Α-Β-C) και
▪ στην ορεινή – όψιμη ζώνη οι οφθαλμοί είναι κλειστοί και ξεκινά το φούσκωμα (στάδια Α-Β).
• Στην παραλιακή – πρώιμη ζώνη και στις πρωιμότερες ποικιλίες όπως στη superior η βλάστηση έχει προχωρήσει στα στάδια D-E-F.
Οι πρώτες επεμβάσεις σχετίζονται με συγκεκριμένα βλαστικά στάδια και με τις καιρικές συνθήκες.
Για το λόγο αυτό συνιστάται να παρακολουθούνται τα βλαστικά στάδια της καλλιέργειας και τα
δελτία καιρού ΕΜΥ.

ΩΊΔΙΟ (Erysiphe necator)
Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :
– Η σημαντικότερη ασθένεια του κρητικού αμπελώνα. Το ωίδιο, με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση, προσβάλλει κάθε χρόνο τα αμπέλια του νησιού και είναι απαραίτητη η προληπτική αντιμετώπιση.
– Τα μολύσματα βρίσκονται μέσα σε οφθαλμούς (μάτια) και προσβάλλουν τη νέα βλάστηση με το ξεκίνημά της.
– Οι πρώτες μολύνσεις είναι περιορισμένες σε έκταση και εκδηλώνονται συνήθως σε ελάχιστους βλαστούς (από 2 – 3 ‰ στο σύνολο των βλαστών του αμπελιού), όμως διατηρούν και παράγουν μολύσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα που με αλλεπάλληλους κύκλους διασκορπίζουν τον μύκητα σε όλο το αμπέλι.
Οδηγίες – Συστάσεις :
➢ Η προληπτική αντιμετώπιση πρέπει να ξεκινά όταν η βλάστηση έχει μήκος 5 – 6 εκ. (πρώτα φύλλα, στάδιο Ε).
Καλλιεργητικά μέτρα:
H αφαίρεση και καταστροφή των πρώτων μολυσμένων βλαστών που συνήθως γίνονται αντιληπτοί μετά την εμφάνιση της ταξιανθίας (στάδιο F) είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διαχείριση της ασθένειας.
ΦΌΜΟΨΗ (Phomopsis viticola)
Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :
– Ο μύκητας είχε ευνοηθεί τις τελευταίες χρονιές με ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις και είχαν αυξηθεί τα συμπτώματα (γκριζόλευκες «κούφιες» κληματίδες με μικρά μαύρα στίγματα) ωστόσο δεν έχει δώσει τις έντονες προσβολές του παρελθόντος.
– Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να γίνουν νέες μολύνσεις είναι τρεις :
1. παρουσία μολυσμάτων μέσα στο αμπέλι (ιστορικό με συμπτώματα) και
2. επιδεκτικό βλαστικό στάδιο : έξοδος φύλλων έως πρώτα φύλλα (D-E) και
3. βροχή για διασπορά του μολύσματος.
Οδηγίες – Συστάσεις :
➢ Παρακολουθείτε τα δελτία βροχόπτωσης επόμενων ημερών της ΕΜΥ. Απουσία βροχοπτώσεων κοντά στο ευαίσθητο βλαστικό στάδιο D δεν υπάρχει κίνδυνος. ➢Μόνο σε αμπέλια με ιστορικό προσβολών, εφόσον προβλέπονται βροχές και βρίσκονται κοντά στο στάδιο D, συνιστάται προστασία πριν από τη βροχή.
ΑΚΆΡΕΑ (Colomerus vitis)
Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις :
– Τα ακάρεα της φυλής των οφθαλμών του είδους Colomerus vitis, ανάλογα με τον πληθυσμό που αναπτύσσουν στα μάτια, είτε τα καταστρέφουν ολοκληρωτικά οπότε αυτά δεν ανοίγουν την επόμενη άνοιξη είτε τα ζημιώνουν μερικώς με αποτέλεσμα ανοίγοντας να δίνουν ασθενική βλάστηση.
Οδηγίες – Συστάσεις :
– Στα αμπέλια με ιστορικό προσβολών, συνιστάται ψεκασμός με καλή διαβροχή :
➢ Όταν η βλάστηση έχει μήκος 5 – 10 εκ. (πρώτα φύλλα, στάδιο Ε).
Παρατήρηση : Σε περίπτωση που κοντά στο ευαίσθητο για φόμοψη βλαστικό στάδιο D δεν προβλέπονται βροχές συνιστάται η ανοιξιάτικη φυτοπροστασία να ξεκινά με μια συνδυασμένη προληπτική εφαρμογή στο επόμενο βλαστικό στάδιο, στα πρώτα φύλλα (στάδιο E, μήκος 5 – 6 εκ.) για ταυτόχρονη αντιμετώπιση ωιδίου, ακάρεων.