Αυγά: Εκρηκτική αύξηση εισαγωγών στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες  

• Πού κατευθύνεται η ευρωπαϊκή παραγωγή και ποια η θέση της Ελλάδας

από Thessaliki Gi
  • Του Χρήστου Αθανασιάδη

Σε φάση έντονων ανακατατάξεων βρίσκεται η ευρωπαϊκή αγορά αυγών, όπως αποτυπώνεται στα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η αύξηση των εισαγωγών, οι πιέσεις στις εξαγωγές και η σταδιακή αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου συνθέτουν ένα νέο τοπίο, με σημαντικές προεκτάσεις για τους παραγωγούς και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η αγορά δεν επηρεάζεται μόνο από την προσφορά και τη ζήτηση, αλλά και από γεωπολιτικούς και εμπορικούς παράγοντες.

Εκρηκτική αύξηση εισαγωγών από τρίτες χώρες

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αύξηση των εισαγωγών αυγών στην ΕΕ από τρίτες χώρες, που καταγράφουν άνοδο κατά 54,3% το 2025 σε σχέση με το 2024 . Η Ουκρανία παραμένει ο βασικός προμηθευτής, με αύξηση 60,6%, ενώ θεαματική είναι η άνοδος και από χώρες όπως η Κίνα (+172,3%) και η Βόρεια Μακεδονία (+143,9%).
Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει την αυξανόμενη εξάρτηση της ευρωπαϊκής αγοράς από εισαγόμενα προϊόντα, αλλά και τις πιέσεις που δέχονται οι εγχώριοι παραγωγοί.

Μικρή υποχώρηση στις εξαγωγές της ΕΕ

Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές της ΕΕ εμφανίζουν οριακή μείωση κατά 3,1% , με βασικούς προορισμούς το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και την Ελβετία. Η πτώση αυτή αποδίδεται τόσο στον αυξημένο διεθνή ανταγωνισμό όσο και στις μεταβολές της ζήτησης στις βασικές αγορές.

Ποιοι κυριαρχούν στην παραγωγή αυγών

Η παραγωγή αυγών στην ΕΕ παραμένει συγκεντρωμένη σε λίγες χώρες, με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία να κατέχουν τα μεγαλύτερα μερίδια. Συνολικά, η ευρωπαϊκή παραγωγή ανέρχεται σε περίπου 6,6 εκατ. τόνους ετησίως , καλύπτοντας τόσο την κατανάλωση όσο και μέρος των εξαγωγών.

Αλλάζει το μοντέλο εκτροφής στην Ευρώπη

Ιδιαίτερη σημασία έχει η μεταβολή στον τρόπο εκτροφής των ορνίθων. Πλέον, το 62,2% των εκτροφών στην ΕΕ πραγματοποιείται εκτός κλωβών, ενώ το 37,8% παραμένει σε εμπλουτισμένους κλωβούς .
Η τάση αυτή αντικατοπτρίζει τόσο τις απαιτήσεις των καταναλωτών όσο και τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την ευζωία των ζώων.

ayga 2 • Αυγά: Εκρηκτική αύξηση εισαγωγών στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες   • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Η θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή αγορά

Η Ελλάδα συμμετέχει με σχετικά μικρό μερίδιο στην παραγωγή, διαθέτοντας περίπου 4,6 εκατ. ωοτόκες όρνιθες, που αντιστοιχούν σε περίπου 1,2% του συνόλου της ΕΕ .
Αξιοσημείωτο είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της ελληνικής παραγωγής εξακολουθεί να βασίζεται σε εκτροφή σε κλωβούς (76,5%), γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη προσαρμογής στις νέες ευρωπαϊκές τάσεις.

Τι δείχνουν οι τιμές και η διεθνής αγορά

Οι τιμές των αυγών στην ΕΕ παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες αγορές, ενώ η διεθνής εικόνα χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό μεταξύ μεγάλων παραγωγών όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία .
Η εξέλιξη των τιμών συνδέεται άμεσα με το κόστος παραγωγής, την ενέργεια και τις ζωοτροφές, αλλά και με τις εμπορικές ροές.

Προκλήσεις και προοπτικές για τον κλάδο

Η ευρωπαϊκή αγορά αυγών καλείται να ισορροπήσει μεταξύ αυξημένων εισαγωγών, μεταβαλλόμενων καταναλωτικών προτύπων και αυστηρότερων περιβαλλοντικών και ζωοτεχνικών κανόνων.
Για τους Έλληνες παραγωγούς, η πρόκληση είναι διπλή: αφενός η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και αφετέρου η προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις της αγοράς, ώστε να μην χαθεί περαιτέρω έδαφος.

Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο Facebook , για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο Viber , για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη Google News

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Παπαναστασίου 70 Λάρισα, ΤΚ 41222

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2410539049 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).
Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.