Χρήστος Κέλλας: «Αυστηροποίηση των μέτρων για ζωονόσους και ενίσχυση de minimis για ζωοτροφές»

• Απάντηση ΥφΑΑΤ σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλειου Κόκκαλη

από Thessaliki Gi

Τη συντονισμένη προσπάθεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και τη στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χρήστος Κέλλας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βασιλείου Κόκκαλη, στη Βουλή.

Ο κ. Κέλλας τόνισε ότι η ευλογιά, όπως κάθε ζωονόσος, απαιτεί χρόνο και πειθαρχία για να εξαλειφθεί, καθώς πρόκειται για ένα νόσημα υψηλής μεταδοτικότητας και θνησιμότητας. Η εξάλειψη της ζωονόσου καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς ο ιός επιβιώνει επί έξι μήνες.

«Από την πρώτη στιγμή τηρήσαμε απαρέγκλιτα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την εξάλειψη των ζωονόσων, εφαρμόζοντας πλήρως το ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο», σημείωσε ο ΥφΑΑΤ και αναφέρθηκε σε σειρά ενεργειών, όπως:

  • Θανάτωση και υγειονομική ταφή ζώων σε μολυσμένες εκτροφές,
  • Καθαρισμός και απολύμανση εγκαταστάσεων,
  • Οριοθέτηση ζωνών προστασίας και επιτήρησης,
  • Συστηματικοί έλεγχοι και επιδημιολογική διερεύνηση,
  • Επαλήθευση εφαρμογής μέρων βιοασφάλειας και απαγόρευση μετακινήσεων.

Ο κ. Κέλλας παρουσίασε, καταθέτοντας ταυτόχρονα στα πρακτικά της Βουλής, τον ακριβή αριθμό κρουσμάτων ευλογιάς ανά Περιφερειακή Ενότητα από τις αρχές του 2025 έως και σήμερα και την πορεία της επιζωοτίας με τη μορφή επιδημιολογικής καμπύλης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε ο ΥφΑΑΤ και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, τα κρούσματα από την 1η Ιανουαρίου έως σήμερα είναι 163 συνολικά σε ολόκληρη τη χώρα.

Οικονομική στήριξη – Αποζημιώσεις 33,4 εκατ. ευρώ

Ο κ. Κέλλας υπογράμμισε ότι έχουν ήδη διατεθεί 30 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις και λειτουργικές δαπάνες περιφερειών, ενώ τις επόμενες ημέρες θα καταβληθούν επιπλέον 3,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 970.220,90 ευρώ στη Θεσσαλία. «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους – η στήριξη είναι διαρκής, δίκαιη και στοχευμένη. Βρισκόμαστε διαρκώς δίπλα στους ανθρώπους της κτηνοτροφίας, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άμεση προκήρυξη του Μέτρου 5.2 για την ανασύσταση ζωικού κεφαλαίου

Αναφορικά με το Μέτρο 5.2 για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, ο Υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει 100% χρηματοδότηση, μόλις οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν. «Ό,τι ζώα είχε ο καθένας, θα τα ξαναπάρει», διαβεβαίωσε ο κ. Κέλλας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είναι δυνατόν κ. Κόκκαλη να ανασυστήσουμε το ζωικό κεφάλαιο τη στιγμή που υπάρχουν αυξημένα κρούσματα στις περιοχές; Απλή λογική χρειάζεται».  

63 εκατ. ευρώ για ζωοτροφές – Εντός ημερών η ΚΥΑ

Τέλος, ο Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι έχει εγκριθεί ενίσχυση de minimis ύψους 63 εκατ. ευρώ για την κάλυψη μέρους του κόστους ζωοτροφών, λόγω εγκλεισμού των ζώων. Η σχετική ΚΥΑ θα υπογραφεί άμεσα και η ενίσχυση θα κυμανθεί ανάλογα με τον χρόνο περιορισμού. Η καθυστέρηση της έκδοσης της ΚΥΑ οφείλεται στην απαγόρευση μετακίνησης κτηνοτρόφων σε θερινούς βοσκοτόπους, τους οποίους το Υπουργείο θέλει να συμπεριλάβει στις ενισχύσεις.

Κλείνοντας, ο κ. Κέλλας τόνισε ότι το Υπουργείο παρακολουθεί στενά την κατάσταση και παρεμβαίνει διαρκώς με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, τη βιωσιμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας και τη στήριξη των παραγωγών σε κάθε γωνιά της χώρας σε απόλυτη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χρήστου Κέλλα, εδώ

Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο Facebook , για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο Viber , για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη Google News

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Παπαναστασίου 70 Λάρισα, ΤΚ 41222

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2410539049 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).
Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.