Με σημαντικά μειωμένη παραγωγή σε σχέση με την περυσινή χρονιά και τις κανονικές δυνατότητες της περιοχής ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα η συγκομιδή των αχλαδιών στον Τύρναβο. Η χαλαζόπτωση στα τέλη Ιουλίου προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, με την ποικιλία SantaMaria να δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφονται και στην Krystalli.
Καταστροφικές ζημιές στη SantaMaria
Όπως αναφέρει ο Χρήστος Τασιούλας, πρόεδρος του συνεταιρισμού GAIA FRUIT – Α. Σ. Δένδρων του δήμου Τυρνάβου, η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στα τέλη Ιουλίου στις περιοχές Τυρνάβου, Δαμασίου, Μπουγαζίου και Πλατανουλίων προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής όπου χτύπησε.
Η χαλαζόπτωση σημειώθηκε σε ιδιαίτερα κρίσιμο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας. Η συγκομιδή της Coscia είχε ήδη ολοκληρωθεί, όμως η συγκομιδή της SantaMaria είχε μόλις ξεκινήσει.
Για τον λόγο αυτό, οι παραγωγοί ζητούν εξατομικευμένη εκτίμηση των ζημιών σε κάθε αγροτεμάχιο, καθώς και 100% αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, όπως είχε συμβεί μετά τον «Daniel».
Η Coscia διασώθηκε – Μεγάλες απώλειες στη SantaMaria

Η συνολική παραγωγή Coscia που συγκομίστηκε εκτιμάται μεταξύ 700.000 και 1 εκατ. κιλών και το σύνολό της οδηγήθηκε με επιτυχία σε ψυκτικούς θαλάμους.
Διαφορετική είναι η εικόνα στη SantaMaria. Από συνολική παραγωγή περίπου 4 εκατ. κιλών, εκτιμάται ότι περίπου 2,5 εκατ. κιλά, δηλαδή το 60%-70%, κατέστησαν μη εμπορεύσιμα εξαιτίας της χαλαζόπτωσης.
Το χαλάζι ήταν τόσο έντονο, ώστε σε πολλές περιπτώσεις προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή των καρπών και τους έριξε ακόμη και στο έδαφος. Ως αποτέλεσμα, η εμπορεύσιμη παραγωγή περιορίστηκε περίπου στους 1,5-2 εκατ. κιλά.
Παρά τις απώλειες, τα αχλάδια από τις περιοχές που δεν επλήγησαν χαρακτηρίζονται καλής ποιότητας και ικανοποιητικού μεγέθους.
Σημαντικές απώλειες και στην Krystalli

Στην ποικιλία Krystalli, η οποία αποτελεί την κυριότερη και πιο όψιμη ποικιλία αχλαδιού της περιοχής, η κανονική παραγωγή θα έφτανε περίπου τους 20 εκατ. κιλά.
Σύμφωνα με τον κ. Τασιούλα, εκτιμάται ότι 7-8 εκατ. κιλά επηρεάστηκαν από τη χαλαζόπτωση.
Η συγκομιδή ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15 Αυγούστου, με τα μεγέθη των καρπών να χαρακτηρίζονται καλά. Τα αχλάδια κυμαίνονται περίπου από 120 έως 250 γραμμάρια, ενώ η εμπορική τους αξία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική εμφάνιση.
Όσο μεγαλύτερο και καθαρότερο είναι το αχλάδι Krystalli, τόσο υψηλότερη είναι και η τιμή του. Οι τιμές παραγωγού διαμορφώθηκαν περίπου στα 0,85-1,00 ευρώ/κιλό, ανάλογα με την ποιότητα.
Εξαγωγές σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και Κύπρο
Η εμπορική δραστηριότητα για την Coscia επικεντρώνεται κυρίως σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία, ενώ η Krystalli κατευθύνεται κυρίως προς Ισραήλ, αραβικές αγορές και Κύπρο.
Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, ο κ. Τασιούλας σημειώνει ότι οι εξαγωγές συνεχίζονται κυρίως για τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις που είχαν οργανώσει εγκαίρως τις πωλήσεις τους, έχοντας εξασφαλίσει αγοραστές και συμβόλαια.
Οι τιμές ανάλογα με τη συσκευασία
Οι τιμές διαφοροποιούνται ανάλογα με τον τρόπο συσκευασίας. Τα αχλάδια Coscia σε τελάρα διακινούνται περίπου στα 1,30-1,50 ευρώ/κιλό, ενώ η SantaMaria σε συσκευασίες μονής στρώσης μπορεί να φτάσει τα 2-2,50 ευρώ/κιλό.
Η φετινή χρονιά, πάντως, αφήνει έντονο αποτύπωμα στους παραγωγούς του Τυρνάβου, με τις ζημιές από το χαλάζι να περιορίζουν σημαντικά την εμπορεύσιμη παραγωγή και να εντείνουν το αίτημα για άμεση και πλήρη αποζημίωση.
- Με πληροφορίες από freshplaza.com
Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο
Facebook
, για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο
Viber
, για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη
Google News
