Δέσμη μέτρων για την Ενέργεια και το Κλίμα

• Από την Ιταλική κυβέρνηση για την ανάπτυξη βιώσιμων επενδύσεων

από Thessaliki Gi

Σύμφωνα με την Ιταλική έκδοση του έγκυρου εντύπου Business Inside (Φεβρουάριος 2025), η Ιταλία ακολουθεί εδώ και καιρό μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την ανανέωση, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και τη βελτίωση των βιομηχανικών δομών, με στόχο τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των συστημάτων παραγωγής. Μέσω του «Εθνικού Ολοκληρωμένου Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα» (PNIEC -Piano Nazionale Integrato per l’Energia e il Clima), η χώρα έχει καθορίσει τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους και τις κατευθυντήριες γραμμές για την περίοδο 2021-2030, σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΕ 2018/1999 για τη διαχείριση της Ενεργειακής Ένωσης και των δράσεων για το κλίμα.

Σύμφωνα με το PNIEC καθορίζεται μια σειρά από στόχους για το 2030, μεταξύ των οποίων:

1.Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου: Συμβολή στον στόχο μείωσης των εκπομπών σε επίπεδο ΕΕ, με εθνικό στόχο την επίτευξη σημαντικής μείωσης σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

2.Αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: Επίτευξη μεριδίου χρήσης 40,5% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας έως το 2030, με συγκεκριμένους στόχους ανά τομέα:

Α)Ηλεκτρική ενέργεια: 65% της κατανάλωσης να καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές.

Β) Θέρμανση και ψύξη: 36,7% της κατανάλωσης από ανανεώσιμες πηγές.

Γ) Μεταφορές: 30,7% της κατανάλωσης από ανανεώσιμες πηγές.

3. Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης: Μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας κατά 43% έως το 2030, σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά σενάρια αναφοράς.

4. Ενεργειακή ασφάλεια: Διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού και ενίσχυση των υποδομών του εθνικού ενεργειακού συστήματος.

5. Έρευνα και Καινοτομία: Προώθηση της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και καινοτόμων λύσεων για τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης και της απαλλαγής της οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές.

 Στο πλαίσιο της προώθησης βιώσιμων πολιτικών, μια βασική πτυχή αφορά στην απλούστευση των πράσινων καινοτομιών και επενδύσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή, υιοθετήθηκε πρόσφατα ο νόμος 191/2024, ο οποίος εισήγαγε σημαντικές βελτιώσεις στο πλαίσιο της βιωσιμότητας. Στόχος της νομοθεσίας είναι η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και η ενθάρρυνση των στρατηγικών επενδύσεων στη βιωσιμότητα, την κυκλική οικονομία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, αποσκοπεί στην ενίσχυση της βιωσιμότητας μέσω επιτάγχυνσης διαδικασιών αδειοδότησης και έγκρισης στρατηγικών επενδύσεων στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης εισάγονται καινοτόμα εργαλεία για την κυκλική οικονομία και επαναπροσδιορίζεται η διαχείριση των υδάτινων πόρων, καθώς διευρύνονται οι δυνατότητες χρήσης του επεξεργασμένου νερού.

Επιπλέον, ενισχύονται οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της υδρογεωλογικής αστάθειας, ενώ στοχευμένα μέτρα για την ανάκτηση γης, τη διαχείριση αποβλήτων και την ενεργειακή ασφάλεια προωθούνται μέσω μιάς ολοκληρωμένης προσέγγισης μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, το μέτρο εισάγει μια επιταχυνόμενη διαδικασία για στρατηγικά έργα που σχετίζονται με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (PNRR-Piano Nazionale di Ripresa e Resilienza) και το Εθνικό Ολοκληρωμένο Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (PNIEC). Οι χρόνοι αξιολόγησης συντομεύονται, και η επιστροφή του 50% των διοικητικών τελών σε περίπτωση μη τήρησης των προθεσμιών από τις αρμόδιες αρχές, είναι εγγυημένη.

Προβλέπεται ακόμη η ίδρυση της Τεχνικής Επιτροπής PNRR-PNIEC, η οποία λειτουργεί παράλληλα με την υφιστάμενη Τεχνική Επιτροπή για την Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων – VIA και VAS (VIA: Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων- VAS: Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση). Η νέα επιτροπή είναι υπεύθυνη για τη διαδικασία περιβαλλοντικής εκτίμησης έργων, τα οποία περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (PNRR) και στο Εθνικό Ολοκληρωμένο Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (PNIEC) και τα οποία έχουν επιλεγεί ειδικά για να διασφαλιστεί η επιτάχυνση της διαδικασίας εγκρίσεώς τους και υλοποίησης.

Και για τις δύο επιτροπές, η σειρά προτεραιότητας για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων καθορίζεται ως εξής:

-Επενδύσεις εθνικού στρατηγικού ενδιαφέροντος, συγκεκριμένα Άμεσες Ξένες Επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στην Ιταλία, με συνολική δηλωθείσα αξία τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

-Επενδύσεις οι οποίες αφορούν στο εθνικό παραγωγικό σύστημα και υπερβαίνουν τα 25 εκατ. ευρώ ή προβλέπουν τη δημιουργία σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας.

-Επενδύσεις με αποδεδειγμένη οικονομική αξία άνω των 5 εκ. ευρώ ή προβλέπουν τη δημιουργία άνω των δεκαπέντε θέσεων εργασίας.

– Επενδύσεις οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν έντος 12 μηνών, όπως π.χ. επενδύσεις που θα εγκατασταθούν σε ήδη αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις, των οποίων όμως, η άδεια λήγει εντός δώδεκα μηνών από την ημερομηνία υποβολής.

Στο πλαίσιο συμπερίληψης της ειδικής κατηγορίας έργων που συμβάλλουν στους στόχους του Εθνικού Ολοκληρωμένου Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, απόλυτη προτεραιότητα δίδεται στις επενδύσεις προσανατολισμένες στην ενέργεια, όπως:

Α)Έργα για νέους υδροηλεκτρικούς σταθμούς αποθήκευσης που χρησιμοποιούν καθαρή άντληση, και έργα αναβάθμισης και ανακατασκευής υφιστάμενων ταμιευτήρων.

Β)Υποδομές και εγκαταστάσεις για τη αποθήκευση, δέσμευση και μεταφορά CO2, καθώς και βιομηχανικές μονάδες μετατροπής σε βιοδιυλιστήρια.

Γ)Έργα που σχετίζονται με μονάδες παραγωγής πράσινου ή ανανεώσιμου υδρογόνου και συναφείς εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας.

Δ)Έργα για νέες υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις με ισχύ έως 10 MW.

Ε)Τροποποιήσεις (ανακαίνιση, αναβάθμιση, πλήρη ανακατασκευή) εγκαταστάσεων αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

ΣΤ)Χερσαία φωτοβολταϊκά και αγροβολταϊκά έργα ονομαστικής ισχύος τουλάχιστον 50 MW και χερσαία αιολικά έργα ονομαστικής ισχύος τουλάχιστον 70 MW.

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Κ. Παλαμά 4 Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2413019621 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).