Διεθνές συνέδριο για κεράσι και Workshop συμπύρηνου ροδάκινου

• Θα πραγματοποιηθούν στην έκθεση Freskon ση Θεσσαλονίκη

από Thessaliki Gi

Σε φάση εντατικής προετοιμασίας βρίσκεται το 2ο Διεθνές Συνέδριο Κερασιού της Freskon, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου 2026 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 10ης διεθνούς έκθεσης Freskon. Το συνέδριο φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την παγκόσμια αλυσίδα αξίας του κερασιού, φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι επιστήμονες, παραγωγούς και εκπροσώπους της αγοράς. Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και το workshop για το βιομηχανικό ροδάκινο, που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της διοργάνωσης.

Δέκα χρόνια μετά: επανεξέταση και νέες προκλήσεις

CHERRY congress 2025 LOGO • Διεθνές συνέδριο για κεράσι και Workshop συμπύρηνου ροδάκινου • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Δέκα χρόνια μετά το πρώτο συνέδριο, το νέο αυτό ραντεβού θα επανεξετάσει τις αναλύσεις και τα συμπεράσματα της πρώτης διοργάνωσης, παρουσιάζοντας παράλληλα τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα της καλλιέργειας, της τυποποίησης, της συντήρησης και της εμπορίας του προϊόντος. Ειδικοί επιστήμονες, παραγωγοί, εξαγωγείς και εκπρόσωποι διεθνών αγορών θα αναδείξουν τις προοπτικές ανάπτυξης του κερασιού σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου ανταγωνισμού και συνεχών προκλήσεων.

Το ελληνικό κεράσι στο διεθνές περιβάλλον

Αξιολογώντας παρελθόν, παρόν και τάσεων για το μέλλον, το 2ο Διεθνές Συνέδριο Κερασιού έρχεται να χαράξει νέους ορίζοντες για ένα προϊόν-σύμβολο της ελληνικής δενδροκομίας, που ξεχωρίζει για την ποιότητα, τη γεύση και τη δυναμική του στις διεθνείς αγορές.

Ομιλίες και ανοιχτός διάλογος

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις από σημαντικούς επιστήμονες και πανεπιστημιακούς, καθώς και ανοιχτή συζήτηση (Q&A) με τη συμμετοχή του κοινού. Η θεματολογία καλύπτει την ποιότητα παραγωγής, τις τεχνικές καλλιέργειας και τις διεθνείς εμπορικές απαιτήσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα, έχει ως εξής:

Πέμπτη 23 Απριλίου 2026

10.30-11.00

Προσέλευση – Εγγραφές

11.00-11.15

Έναρξη συνεδρίου – Χαιρετισμός από τον Kevin Cavazzini Project Sales Manager, Unitec (ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ)

11.15-11.45

«Το ελληνικό κεράσι στον διεθνή ανταγωνισμό: προκλήσεις και στρατηγικές ανάπτυξης»

Ομιλητής: Αθανάσιος Μολασιώτης, Καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ- Διευθυντής Εργαστηρίου Δενδροκομίας ΑΠΘ

11:45 – 12:45

«Πως να επιτύχουμε την καλλιέργεια κερασιών υψηλής ποιότητας»

Ομιλητής: Gregory Lang, Καθηγητής στο Michigan State University

12:45 – 13:30

Συζήτηση – Ερωτήσεις (Q&A) Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό και τους ομιλητές

Στο πάνελ θα παραβρεθούν οι ομιλητές του συνεδρίου, στους οποίους θα θέσουν επίκαιρες ερωτήσεις ο Φώτης Καραμπέτσος, δημοσιογράφος του περιοδικού Φρουτονέα και ο Χρήστος Κατσάνος, Food Chain Entrepreneur και Διευθυντής της Tropos Branding. Στη συζήτηση μπορεί να συμμετάσχει το κοινό με ερωτήσεις!

Workshop για το βιομηχανικό ροδάκινο

PEACH WORKSHOP LOGO • Διεθνές συνέδριο για κεράσι και Workshop συμπύρηνου ροδάκινου • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

Στο πλαίσιο της Freskon θα πραγματοποιηθεί και workshop για το βιομηχανικό ροδάκινο στις 25 Απριλίου και ώρα 10:30, με στόχο την αποτύπωση της κατάστασης σε μεταποίηση και παραγωγή, καθώς και την αναζήτηση λύσεων για την ενίσχυση του κλάδου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διασφάλιση της βιωσιμότητας της ελληνικής κονσερβοποιίας στις διεθνείς αγορές.

Στο επίκεντρο οι τιμές και η συνεργασία κλάδου

Ένα από τα βασικά ζητήματα που θα τεθούν είναι η σταθερότητα στις τιμές παραγωγού και η απορρόφηση της παραγωγής, που αποτελούν χρόνια σημεία τριβής μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών. Στόχος του διαλόγου είναι η εξεύρεση ενός κοινού πλαισίου συνεργασίας.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστεί και να αναλυθεί η υφιστάμενη κατάσταση τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο και στον παραγωγικό τομέα, ενώ παράλληλα θα αναζητηθούν οι ενέργειες εκείνες που μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την παραγωγική βάση  του βιομηχανικού ροδάκινου. Η ενδυνάμωση της παραγωγής αποτελεί βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει   η ελληνική κονσέρβα ροδάκινου την πρωτοκαθεδρία  στις διεθνείς αγορές.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι τόσο της μεταποίησης όσο και των παραγωγών. Από την πλευρά της μεταποίησης θα συμμετάσχει ο κ. Αποστόλου, ενώ από την πλευρά των παραγωγών ο κ. Νεστορόπουλος, πρόεδρος Νέος Απόλλων ενός συνεταιρισμού τα μέλη του οποίου παράγουν σημαντικές ποσότητες βιομηχανικού ροδάκινου.

Όλα τα ζητήματα στο τραπέζι

Εδώ και χρόνια, σε κάθε καλλιεργητική περίοδο, η απορρόφηση του βιομηχανικού ροδάκινου και κυρίως οι τιμές παραγωγού αποτελούν σημείο έντονης τριβής μεταξύ της μεταποιητικής βιομηχανίας και των παραγωγών. Η κατάσταση αυτή δυσκολεύει την ανάπτυξη ενός σταθερού πλαισίου συνεργασίας και την επίτευξη ενός κοινού τόπου που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την προοπτική και των δύο πλευρών.

Τη συζήτηση θα συντονίσουν ο εκδότης του περιοδικού ΦΡΟΥΤΟΝΕΑ, Τάκης Ορφανός, και ο συντάκτης Φώτης Καραμπέτσος, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα παρεμβάσεων και από το κοινό.

Οι διοργανωτές καλούν όλους τους εμπλεκόμενους στον κλάδο του βιομηχανικού ροδάκινου να παραβρεθούν και να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους .

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ WORKSHOP ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

Σάββατο, 25 Απριλίου 2026

10.00-10.30

Προσέλευση – Εγγραφές

10.30-11.00

«Η ενδυνάμωση της παραγωγής ως βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει η ελληνική κονσέρβα ροδάκινου την πρωτοκαθεδρία στις διεθνείς αγορές»

Ομιλητής: Κωνσταντίνος Αποστόλου, Πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (Ε.Κ.Ε.)

11:00-11:30

«Ποιες ενέργειες θα ενισχύσουν περαιτέρω την παραγωγική βάση του βιομηχανικού ροδάκινου;»

Ομιλητής: Γεώργιος Νεστορόπουλος, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέος Απόλλων

11.30-12.00

Συζήτηση – Ερωτήσεις (Q&A) Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό και τους ομιλητές

Στο πάνελ θα παραβρεθούν οι ομιλητές του συνεδρίου, στους οποίους θα θέσουν επίκαιρες ερωτήσεις ο Τάκης Ορφανός, Εκδότης του Περιοδικού Φρουτονέα και ο Φώτης Καραμπέτσος, δημοσιογράφος του περιοδικού Φρουτονέα.

Στη συζήτηση μπορεί να συμμετάσχει το κοινό με ερωτήσεις!

Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο Facebook , για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο Viber , για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη Google News

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Παπαναστασίου 70 Λάρισα, ΤΚ 41222

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2410539049 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).
Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.