Στην αξιοποίηση της τεχνολογίας αιχμής για την υποστήριξη των παραγωγών επενδύει το Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών και Επενδύσεων στην Καβάλα. Με πτήσεις drones εξοπλισμένων με πολυφασματικούς αισθητήρες, εγκατάσταση έξυπνων ηλεκτρονικών παγίδων τεχνητής νοημοσύνης στις αμπελοκαλλιέργειες του Δήμου Παγγαίου και τη δημιουργία της νέας ψηφιακής πλατφόρμας CropAlert.gr, ανοίγει ο δρόμος για πιο στοχευμένες παρεμβάσεις, μείωση του κόστους παραγωγής και καλύτερη προστασία των καλλιεργειών.
Πτήσεις drone πάνω από περισσότερα από 70.000 στρέμματα
Όπως αναφέρει ο γεωργικός σύμβουλος του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών και Επενδύσεων, Γιάννης Μητρούσης, στις αρχές Ιουλίου πραγματοποιήθηκε πτήση πάνω από 35.000 στρέμματα πολυκαλλιεργειών στην περιοχή των Ελευθερών, με τη συλλογή πολυφασματικών δεδομένων υψηλής ακρίβειας.
Ακολούθησε ακόμη μία αποστολή, με επιπλέον 35.000 στρέμματα να χαρτογραφούνται μέσω drone και πολυφασματικών αισθητήρων, δημιουργώντας ένα πολύτιμο σύνολο δεδομένων για την αγροτική παραγωγή της περιοχής.
Οι αναλύσεις θα επιτρέψουν:
- την αξιολόγηση της ανάπτυξης των καλλιεργειών,
- τον εντοπισμό περιοχών που εμφανίζουν φυτικό στρες,
- την καταγραφή των προσβολών από περονόσπορο στις αμπελοκαλλιέργειες,
- την τεκμηρίωση ζημιών και την υποστήριξη της γεωργικής συμβουλευτικής.


Η CropAlert.gr φέρνει τα δεδομένα στους παραγωγούς
Όλα τα στοιχεία που συλλέγονται θα ενσωματωθούν στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα CropAlert.gr, η οποία θα είναι διαθέσιμη δωρεάν σε όλους τους ενδιαφερόμενους.
Μέσω της πλατφόρμας, οι παραγωγοί θα μπορούν να ενημερώνονται για την κατάσταση των καλλιεργειών αξιοποιώντας δεδομένα τηλεπισκόπησης, γεωργίας ακριβείας και σύγχρονες τεχνολογίες παρακολούθησης.

Τεχνητή νοημοσύνη στις αμπελοκαλλιέργειες του Δήμου Παγγαίου
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση 10 έξυπνων ηλεκτρονικών παγίδων με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης στις αμπελοκαλλιέργειες του Δήμου Παγγαίου.
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και του προγράμματος EDIH-Digiagrifood.
Οι παγίδες καλύπτουν περίπου το 50% της αμπελουργικής έκτασης του Δήμου, από τη Νέα Πέραμο έως το Ορφάνι, επιτρέποντας την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των σημαντικότερων εντομολογικών εχθρών της αμπέλου.


Λιγότεροι ψεκασμοί – Μικρότερο κόστος παραγωγής
Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η μετάβαση από τους προληπτικούς και συχνά άσκοπους ψεκασμούς στις στοχευμένες επεμβάσεις, όταν τα πραγματικά δεδομένα το επιβάλλουν.
Η προσέγγιση αυτή αναμένεται να συμβάλει:
- στη μείωση του κόστους παραγωγής,
- στον περιορισμό της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων,
- στην προστασία του περιβάλλοντος,
- στη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων,
- στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης επιστημονικής βάσης δεδομένων για την περιοχή.

Δήλωση Γιάννη Μητρούση
Ο γεωργικός σύμβουλος του Κέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών και Επενδύσεων, Γιάννης Μητρούσης, δήλωσε:
«Αποστολή μας είναι να συμβάλουμε, από τη γεωτεχνική πλευρά, στη διασφάλιση της συνέχειας του αγροτικού επαγγέλματος. Αξιοποιούμε την τεχνολογία και τα επιστημονικά δεδομένα για την τεκμηρίωση ζημιών, την παρακολούθηση των καλλιεργειών και την έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών. Είναι μια πρωτοβουλία που πιστεύουμε ότι υπηρετεί το συμφέρον του αγροτικού κόσμου και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.»

Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο
Facebook
, για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο
Viber
, για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη
Google News
