Ως εκτενής και ιδιαίτερα παραγωγική, μπορεί να χαρακτηριστεί η συμμετοχή του οργανισμού “Νέα Γεωργία Νέα Γενιά” στην έκθεση Food & Drinks International Expo, η οποία πραγματοποιήθηκε από 1 έως 3 Νοεμβρίου, 2024 στην HELEXPO της Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, οοργανισμός, στηρίζοντας σταθερά τον αγροδιατροφικό κλάδο από την ίδρυση του, χάρη στην πρωτοβουλία και ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), συμμετείχε με εκθεσιακό περίπτερο και με μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.
Πιο αναλυτικά, σε συνεργασία με την Food&Drinks και με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ),η Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, διοργάνωσε ειδική ημερίδα με θέμα «Η επόμενη μέρα στον κλάδο των τροφίμων: Καινοτομία – Βιωσιμότητα – Εξωστρέφεια», η οποία πραγματοποιήθηκε την πρώτη μέρα της έκθεσης, την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου και παρακολούθησε πλήθος κόσμου.
Στην έναρξη της ημερίδας απεύθυνε χαιρετισμό η διευθύνουσα σύμβουλος του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά κα Έφη Λαζαρίδουη οποία δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να υπογραμμίσω για ακόμη μία φορά τη δέσμευση του οργανισμού μας να υποστηρίζει με συνέπεια την αλυσίδα αξίας του τροφίμου, συμβάλλοντας έτσι ενεργά στην περιφερειακή ανάπτυξη, την ευημερία των κοινοτήτων της υπαίθρου και την επισιτιστική επάρκεια της χώρας. Δεσμευόμαστε, επίσης, να συνεχίσουμε το εξειδικευμένο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης ΑΓΡΟΑΝΕΛΙΞΗ, μέσω του οποίου δεκάδες μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και οικοτεχνίες έχουν αναπτύξει τα προϊόντα τους και έχουν καταστεί οικονομικά βιώσιμες».
Το πρώτο πάνελ της ημερίδας αφορούσε στη «Βιωσιμότητα στον κλάδο των τροφίμων», με τον Σταύρο Παπαδόπουλο, EntrepreneurshipDevelopmentManager του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά,και συμμετείχαν οι: Νίκος Γούσιος, εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού Ενιπέας, και Περικλής Χατζηνάκος, υπεύθυνος του Γραφείου Περιβάλλοντος του ΠΑ.ΜΑΚ.
Το δεύτερο πάνελ είχε τίτλο“Καινοτομία στον κλάδο των Τροφίμων” με συντονιστή τον Αντώνη Παπαδόπουλο, Entrepreneurship Development Director, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά,και με τη συμμετοχή της κυρίας Ιωάννας Μελετίου, R&D Manager της ΚΟΝΒΑ, του κυρίου Γιάννη Σμαρνάκη, προέδρου της ΠΕΤΕΤ, και του κ. Ιωάννη Μουρτζίνου, καθηγητή του Α.Π.Θ..
Ακολούθησε Firesidechat στην ίδια θεματική, με τον κύριο Γιώργο Μελενεκλή, Εκπρόσωπο της ΜΕΝΟΙΚΙΟ, και τον κύριο Ζήση Τζήκα, Επίκουρο Καθηγητή ΔΙ.ΠΑ.Ε.
Στο τρίτο πάνελ της ημερίδας, με τίτλο «Εξωστρέφεια στον κλάδο των τροφίμων»,συντονιστής ήταν ο κύριος Σταύρος Παπαδόπουλος, και παρευρέθηκαν οι κύριοι Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (Α.Π.Θ.), Τηλέμαχος Πέντζος, CEOτης ZANAE A.E. και Συμεών Διαμαντίδη, Πρόεδρος Σ.Ε.Β.Ε.
Επιπλέον, στο ίδιο θέμα ακολούθησε Fireside Chat με τον κύριο Αντώνη Παπαδόπουλο, τον κύριο Αντώνη Αμανιό, εκπρόσωπο της JoiceFoods και τον κύριο Βασίλη Πορτοκαλλίδη, Εκπρόσωπο της Οικοτεχνίας Πορτοκαλλίδη.
Η εκδήλωση έκλεισε με τηδιαδικτυακή παρουσίαση του πρωτοποριακούFoodInnovationCenter, του RutgersUniversityτου NewJersey των ΗΠΑ, από τον κύριο NolanLewin, ExecutiveDirectorF.I.C. RutgersUniversity.
Η ημερίδα στο σύνολό της προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον, με περισσότερους από 200 επιχειρηματίες, φοιτητές και στελέχη του αγροδιατροφικού κλάδου να την παρακολουθούν.
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου της έκθεσης εκπρόσωποι του οργανισμού συμμετείχαν και σε άλλες παράλληλες εκδηλώσεις:
- Ο κ. Άκης Καραμαύρος, EntrepreneurshipDevelopmentAssociate, από τη Νέα Γεωργία Νέα Γενιά συντόνισε Shorttalk για την Βασιλοτροφία, τα Υγιή Μελίσσια και τη Βελτιστοποίηση Παραγωγής Μελιούμε τον Ιωάννη Σενκό, Βασιλοτρόφο και τον Σταύρο Κοκκιάδη, Μελισσοκόμο.
- ο κ. Σταύρος Παπαδόπουλος Entrepreneurship Development Manager, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά συμμετείχε σε πάνελ εκδήλωσης με θέμα«Σύγχρονες διατροφικές τάσεις και καινοτομία στον κλάδο των τροφίμων».
- Η κ. Δωροθέα Τακαλιού, Community BuildingAssociate, Νέα Γεωργία Νέα Γενιά συντόνισε το πάνελ «Ισχυρισμοί υγείας και εμπορική αξιοποίησή τους στον κλάδο του τροφίμου», το οποίο προσέλκυσε αρκετούς παρευρισκόμενους επισκέπτες.
- κ. Σταύρος Παπαδόπουλος, πραγματοποίησε FiresideChatμε την κ, Κατερίνα Χατζηαγγελάκη, από τηνRhoeco.με το εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα «Διαφοροποιημένα προϊόντα και εξωστρέφεια», στο οποίο προσεγγίστηκαν αρκετά ζητήματα που αντιμετωπίζουν νέες και νέοι παραγωγοί στον κλάδο της αγροδιατροφής.
Το εκθεσιακό περίπτερομε το οποίο συμμετείχε ο οργανισμός παρείχε πληροφορίες για τα προγράμματα και το έργο του και επίσης φιλοξενούσε σε “booths” επιχειρήσεις και οικοτεχνίες που περιλαμβάνονται στους ωφελούμενους του επιχειρηματικού επιταχυντή του οργανισμού ΑΓΡΟΑΝΕΛΙΞΗ. Οι ωφελούμενοι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα που είχαν αναπτύξει και να έρθουν σε επαφή με πιθανούς συνεργάτες σε B2Bσυναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης.
Οι επιχειρήσεις των ωφελούμενων ήταν οι: Varecon, Οικοτεχνία Τσομπανούδη, Μέγας Καρπός, FiliaRose,Kokkiadis Farm, Αγρόκτημα Σαρκατζή, Silvergreen LP, Αμύγδαλα Σεραφείμ, ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΚΡΟΔΡΥΩΝ ΠΛΑΤΑΝΟΡΡΕΥΜΑΤΟΣ “ΚΑΡΥΕΣ”.
Το περίπτεροτου οργανισμού επισκέφτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Τσιάραςο οποίος συνομίλησε με εκπροσώπους και ωφελούμενους του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά.
Η συμμετοχή του οργανισμού “Νέα Γεωργία Νέα Γενιά” στη Food&Drinks International Expo ανέδειξε την αδιάλειπτη στήριξή του στον αγροδιατροφικό κλάδο και τη δέσμευσή του για καινοτομία και εξωστρέφεια, προωθώντας ένα βιώσιμο μέλλον για την ελληνική αγροδιατροφή.