Καλλιεργητικά μέτρα για εχθρούς και ασθένειες του Αμπελιού

• Από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού & Φυτουγειονομικού Ελέγχου Βόλου, του ΥΠΑΑΤ

από Thessaliki Gi

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου του ΥΠΑΑΤ, εξέδωσε δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για τους εχθρούς και τις ασθένειες του Αμπελιού.

Αναλυτικά στο δελτίο αναφέρονται τα εξής:

ΒΛΑΣΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΘΗΣΗ

minagric1 4 • Καλλιεργητικά μέτρα για εχθρούς και ασθένειες του Αμπελιού • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Η καιρική αστάθεια με συχνές κατά τόπους βροχοπτώσεις, υψηλή υγρασία και χαμηλότερες θερμοκρασίες κατά τις βραδινές ώρες, δημιουργεί συνθήκες ευνοϊκές για την εξάπλωση της ασθένειας.

Ειδικά στην ευρύτερη αμπελοκομική περιοχή του Τυρνάβου η εξάπλωση της ασθένειας, κυρίως στις ανθοταξίες, είναι σημαντική, με τάση περεταίρω εξάπλωσης.

 Δεδομένου ότι το παρόν βλαστικό στάδιο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε προσβολές από τον μύκητα, συνιστάται άμεσα η εφαρμογή ενός ψεκασμού με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στις περιοχές ή στους αμπελώνες που η ασθένεια έχει ήδη εμφανιστεί ή εμφανίζεται συχνά, στις ευαίσθητες ποικιλίες και σε όλο το διάστημα που επικρατούν βροχερές και υγρές καιρικές συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται στους αμπελουργούς να επισκοπούν την καλλιέργεια δύο φορές την εβδομάδα (ιδιαίτερα τις ευαίσθητες ποικιλίες) για την ύπαρξη προσβολών του μύκητα, προκειμένου να επεμβαίνουν άμεσα.

Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συμβάλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας της ασθένειας. Συστήνεται η ορθολογική εναλλαγή μυκητοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα.

Η καταπολέμηση του περονοσπόρου είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του ωιδίου.

minagric2 2 • Καλλιεργητικά μέτρα για εχθρούς και ασθένειες του Αμπελιού • Θεσσαλική Γη Τα Αγροτικά Νέα της Θεσσαλίας

ΩΙΔΙΟ

Ο κίνδυνος προσβολής των ανθοταξιών από τον μύκητα κατά την περίοδο της άνθησης είναι μεγάλος, με σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή.

Συστήνεται η συνέχιση της προστασίας της καλλιέργειας από τον μύκητα, με έμφαση στις περιοχές όπου η ασθένεια ενδημεί καθώς και στις ευαίσθητες ποικιλίες.

Η ένταση της ασθένειας μειώνεται με μία σειρά καλλιεργητικών μέτρων, μεταξύ των οποίων και τα θερινά κλαδέματα, τα οποία διευκολύνουν τον αερισμό και την έκθεση στο φως των ανθοταξιών και της τρυφερής βλάστησης.

Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται στους αμπελουργούς να επισκοπούν τον αμπελώνα δύο φορές την εβδομάδα, προκειμένου να συλλέγουν και να καταστρέφουν τούς προσβεβλημένους βλαστούς.

Συνιστάται να δοθεί μεγάλη σημασία στην ορθολογική εναλλαγή ωιδιοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα.

Η καταπολέμηση του ωιδίου μπορεί να συνδυαστεί με αυτή του περονοσπόρου.

ΒΟΤΡΥΤΗΣ

Ο βροχερός, υγρός και ανεμώδης καιρός είναι ιδιαίτερα ευνοϊκός για την προσβολή των ανθοταξιών και γενικότερα της νεαρής βλάστησης από τον μύκητα.. Ο κίνδυνος προσβολής είναι ιδιαίτερα υψηλός σε αμπελώνες όπου η ασθένεια ενδημεί, καθώς και στις ευαίσθητες ποικιλίες.

Για την προστασία των αμπελώνων από τον μύκητα συστήνεται άμεσα ψεκασμός με τη χρήση ενός κατάλληλου και εγκεκριμένου μυκητοκτόνου.

Επίσης, επέμβαση συνιστάται άμεσα μετά από χαλαζόπτωση ή επικράτηση ισχυρών ανέμων που προκαλούν τραυματισμούς στην τρυφερή βλάστηση.

Τα καλλιεργητικά μέτρα που περιορίζουν τη σοβαρότητα της ασθένειας, έχουν να κάνουν κυρίως με τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αέρα μέσα στον αμπελώνα και το ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά. Τέτοια μέτρα είναι τα κατάλληλα θερινά κλαδέματα, η καταστροφή των ζιζανίων, η αποστράγγιση του εδάφους και ο περιορισμός της αζωτούχου λίπανσης που οδηγεί σε υπερβολική και ευπρόσβλητη βλάστηση.

ΕΥΔΕΜΙΔΑ

Η πρώτη πτήση του εντόμου συνεχίζεται με μέτριους ως μικρούς αριθμούς συλλήψεων ακμαίων στις φερομονικές παγίδες. Οι προνύμφες της πρώτης γενιάς προσβάλλουν τα άνθη, αλλά κατά κανόνα δεν προκαλούν οικονομικής σημασίας ζημιές στην παραγωγή.

Οι ανθοταξίες έχουν μεγάλο αριθμό ανθέων, σε σχέση με τον αριθμό των ραγών. Η καρπόδεση, αφορά συνήθως ένα ποσοστό από 30% έως 50%. Φαίνεται, ότι η όποια ζημιά στα άνθη από τις προνύμφες, προκαλεί μία εξισορροπητική μείωση της φυσικής ανθόρροιας. Ανάλογα με την ποικιλία, το πρέμνο μπορεί να αναπληρώνει σε ορισμένες περιπτώσεις, έως και το 50% των ανθέων της ανθοταξίας. Επίσης την εποχή αυτή δραστηριοποιείται πληθώρα φυσικών εχθρών (αρπακτικά και παρασιτοειδή), που ελέγχουν σε σημαντικό ποσοστό τους πληθυσμούς του εντόμου.

 Για τους λόγους αυτούς δεν συνιστάται η καταπολέμηση του εντόμου σε αυτό το βλαστικό στάδιο.

ΘΡΙΠΕΣ

Η περίοδος της άνθησης μέχρι και την καρπόδεση, είναι η κρισιμότερη περίοδος για την πρόκληση ζημιών μεγάλης οικονομικής σημασίας από τη δραστηριότητα των θριπών. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε αμπελώνες που δέχονται συχνά επιδρομές των εντόμων, καθώς και στις ευαίσθητες ποικιλίες.

 Συστήνεται στους παραγωγούς να επισκοπούν τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα τον αμπελώνα, για την παρουσία των εντόμων στις ανθοταξίες. Ο έλεγχος μπορεί να γίνει είτε με ελαφρά τινάγματα ανθοταξιών σε λευκό φόντο (λευκό χαρτί), είτε με τοποθέτηση χρωματικών παγίδων.

Σε περίπτωση υψηλού πληθυσμού, συνιστάται άμεσα επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο και κατά προτίμηση με ένα περισσότερο εξειδικευμένο και φιλικό στο περιβάλλον.

ΣΥΣΤΑΣΗ: Καλούνται οι καλλιεργητές, ιδίως αυτήν την εποχή, να επισκέπτονται όσο το δυνατό συχνότερα τις καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν προσβολές από φυτοπαράσιτα έτσι, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

Όλα τα δελτία υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο www.minagric.gr .

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2413 019621

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Κ. Παλαμά 4 Φαλάνη Λάρισας, ΤΚ 40011

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2413019621 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).