Με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα ζυμαρικών, να επισημάνουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται μέσα στην πρώτη πεντάδα, σε παγκόσμιο επίπεδο, των χωρών που καταναλώνουν τα περισσότερα ζυμαρικά κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ζυμαρικών (για το 2022), ενώ την πρωτιά καταλαμβάνει η «μητέρα» των ζυμαρικών, η Ιταλία, όπου εκεί ο μέσος Ιταλός καταναλώνει περίπου 23,2 κιλά ζυμαρικών κάθε χρόνο.
Στη δεύτερη θέση βλέπουμε άλλη μία μεσογειακή χώρα, την Τυνησία, με μέση ετήσια κατανάλωση 17 κιλών, ενώ ακολουθεί η Βενεζουέλα με 13,6 κιλά, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει τη τέταρτη θέση, με 12,2 κιλά, ενώ η πεντάδα κλείνει με το Περού, οι κάτοικοι του οποίου καταναλώνουν 9,9 κιλά ζυμαρικών ετησίως.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2022 παρήχθησαν σε όλο τον κόσμο 16,9 εκατομμύρια τόνοι ζυμαρικών, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο αυτής της ποσότητας (32,8%), ενώ αν προστεθούν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης το ποσοστό ξεπερνά το 50%. Ακολουθεί η κεντρική και νότια Αμερική με 17,7%, η Αφρική με 13,8% και η βόρεια Αμερική με 12,9%.
Σημαντικότερος παραγωγός στον κόσμο είναι φυσικά η Ιταλία, που παράγει σχεδόν 4 εκατομμύρια τόνους ετησίως, με το 56% αυτών να εξάγονται σε άλλες χώρες.

Ποιες μακαρονάδες προτιμούν οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ιταλία
Στο μεταξύ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, η Ιταλική Ένωση Τροφίμων σε συνεργασία με την Touring Club Italia πραγματοποίησαν έρευνα μεταξύ 100 ιδιοκτητών εστιατορίων σε πολυσύχναστες τουριστικές πόλεις της Ιταλίας, προκειμένου να διαπιστώσουν ποια είναι τα πιο δημοφιλή πιάτα με ζυμαρικά που επιλέγουν οι τουρίστες όταν επισκέπτονται τη χώρα. Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι κάτι μάλλον αναμενόμενο: ότι στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται οι πιο «κλασικές» συνταγές, κάτι που είναι λογικό, καθώς οι τουρίστες θέλουν να δοκιμάσουν τα παραδοσιακά ιταλικά πιάτα στην «πατρίδα» τους, όπως τα έχουν φανταστεί και ονειρευτεί. Έτσι, μακράν στην πρώτη θέση βρίσκεται η κλασική καρμπονάρα, με δεύτερα τα λαζάνια μπολονέζ και τρίτα τα παραδοσιακά σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας. Από κοντά ακολουθούν τα σπαγγέτι με μύδια και τα μπουκατίνι αλά αματριτσιάνα, ενώ πιο πίσω βρίσκονται τα τυρένια σπαγγέτι cacio e pepe και τα ζυμαρικά με πέστο.