Ελαιόλαδο: Η ισπανική υπερ-σοδειά ρίχνει τις τιμές

• Μετά από δύο δύσκολες χρονιές και ιστορικές ανατιμήσεις, η Deoleo βλέπει σταθεροποίηση της αγοράς, πτώση έως 50% στις τιμές και αύξηση της ζήτησης παγκοσμίως

από Thessaliki Gi

Ανακάμπτει σταδιακά ο κλάδος του ελαιολάδου, ξεπερνώντας μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του, σύμφωνα με τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, την ισπανική Deoleo. Όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Cristóbal Valdés, μια σημαντική συγκομιδή ελιάς, ιδίως στην Ισπανία, συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τομέα και οδήγησε σε έντονη πτώση των τιμών τόσο για το εξαιρετικό παρθένο όσο και για το παρθένο ελαιόλαδο στα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό έρχεται μετά από δύο συνεχόμενες περιόδους χαμηλών αποδόσεων που οδήγησαν σε μια περίοδο εξαιρετικής αναταραχής σε όλη την αλυσίδα αξίας του ελαιολάδου. Μια τέλεια καταιγίδα ακραίων καιρικών φαινομένων που τροφοδοτήθηκαν από την κλιματική αλλαγή, υψηλών επιτοκίων και ισχυρού πληθωρισμού κορυφώθηκε με μια ιλιγγιώδη άνοδο των τιμών του προϊόντος πέρυσι, μια άνοδο που άφησε άφωνους τόσο τους καταναλωτές όσο και τους βετεράνους του κλάδου.

Ομαλοποιείται η αγορά

Σύμφωνα με το CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος Deoleo, λέει ότι έχει ξεκινήσει μια σημαντική αλλαγή: «Αυτό που κάποτε ήταν μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία μας — που χαρακτηρίστηκε από έλλειψη πρώτων υλών, υψηλή αστάθεια τιμών και μείωση της κατανάλωσης — τώρα δίνει τη θέση του σε ένα πιο ομαλοποιημένο και πολλά υποσχόμενο τοπίο της αγοράς».

Η Deoleo, η εταιρεία παρασκευής εμπορικών σημάτων ελαιολάδου όπως Bertolli και Carbonell, αναμένει ότι ένα περιβάλλον πιο συγκρατημένων τιμών πρώτων υλών θα συνεχιστεί καθ’ ολη τη διάρκεια του δευτερου εξαμήνου του 2025.

«Η σημαντική ανάκαμψη της συγκομιδής ελαιολάδου — ιδιαίτερα στην Ισπανία — μεταφράζεται ήδη σε πιο σταθερές συνθήκες εφοδιασμού και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στις τιμές», δήλωσε ο Valdés και προσέθσε πως «ενώ κάποια αστάθεια μπορεί να επιμείνει, πιστεύουμε ότι η τάση προς την ομαλοποίηση θα διατηρηθεί».

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς ελαιολάδου προέρχεται από τη Μεσόγειο, με χώρες της νότιας Ευρώπης όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα να συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών ελαιολάδου.

Μείωση τιμών στο ράφι

Η Ισπανία, ειδικότερα, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τις τιμές. Το υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας αναφέρει ότι η χώρα παρήγαγε 1,41 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ελαιολάδου κατά το καλλιεργητικό έτος 2024/2025.

Μιλώντας στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της Deoleo είπε ότι η εξαιρετική ισπανική συγκομιδή προκάλεσε πτώση 50% στις τιμές των πρώτων υλών, τόνωσε τη ζήτηση και επέτρεψε στην εταιρεία να μειώσει τις τιμές του ελαιολάδου στο ράφι.

«Επομένως, οι προοπτικές μας είναι συγκρατημένα αισιόδοξες: αναμένουμε μια πιο ισορροπημένη αγορά, όπου η υπεύθυνη τιμολόγηση και η έμφαση στην αξία θα είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ανάπτυξης και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης υγείας της κατηγορίας» συμπλήρωσε και σημείωσε πως  οι ευνοϊκότερες συνθήκες της αγοράς επέτρεψαν στην εταιρεία να διπλασιάσει τις επενδύσεις της σε διαφήμιση και προώθηση στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ot.gr

Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο Facebook , για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο Viber , για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη Google News

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Παπαναστασίου 70 Λάρισα, ΤΚ 41222

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2410539049 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).
Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.