Στις 12 Μαρτίου 2025 η Συνεργασία Παραγωγών Πιπεριάς Βόρειας Εύβοιας διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση προβολής της ευρωπαϊκής πιπεριάς συνοδεία δείπνου με εδέσματα που περιείχαν ως βασικό συστατικό το συγκεκριμένο αγροτικό προϊόν. Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η Προϊσταμένη του Γραφείου ΟΕΥ Μονάχου, κα Ρέα Τσιτσάνη, Σύμβουλος ΟΕΥ Α ́.
Τα παραπάνω αναφέρονται στο ενημερωτικό δελτίο των Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ειδήσεων Βαυαρία- Βαδή Βυρτεμβέργη, του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Μόναχο.
Συνεχίζοντας στο ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται τα εξής:
Το συγκεκριμένο τριετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα στοχεύει στην ενημέρωση του αγοραστικού κοινού για τα οφέλη της κατανάλωσης φρέσκων πιπεριών καθώς και την διανομή τους στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. με τις αγορές στόχους Γερμανία και Γαλλία. Δικαιούχος στην Ελλάδα είναι ο αγροτικός συνεταιρισμός «Συνεργασία Παραγωγών Πιπεριάς Βόρειας Εύβοιας».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν περί τα 65 άτομα, μεταξύ άλλων εισαγωγείς φρέσκων φρούτων, λαχανικών, τροφίμων και ποτών της εδώ αγοράς ενώ περιελάμβανε αναλυτική παρουσίαση για τις μεθόδους παραγωγής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής πιπεριάς. H εκδήλωση ήταν άρτια διοργανωμένη και σε καλαίσθητο ελληνικό εστιατόριο της περιοχής του Μονάχου ενώ οι προσκεκλημένοι είχαν τη δυνατότητα δικτύωσης και ανταλλαγής απόψεων με τους εκπροσώπους ανωτέρω Συνεταιρισμού.

Όσον αφορά το προϊόν της πιπεριάς η γερμανική αγορά κυριαρχείται διαχρονικά από προϊόντα ισπανικής προέλευσης ενώ οι ελλείψεις καλύπτονται από ολλανδικές, μαροκινές και τουρκικές εισαγωγές. Ειδικά για το 2024 παρά τις προσπάθειες της Γερμανίας για απεξάρτησή της από ξένα αγροτικά προϊόντα, με ανάπτυξη σύγχρονων μεθόδων έξυπνης καλλιέργειας και πρακτικών άρδευσης με εξοικονόμηση νερού, η καθυστερημένη έναρξη της εγχώριας συγκομιδής οδήγησε στην κάλυψη της εγχώριας ζήτησης από εισαγωγές από:
Ισπανία (46,7 %), Ολλανδία (36 %), Μαρόκο (10,1 %), Τουρκία (2,7 %), Ουγγαρία (1,4 %). Η Ελλάδα κατέλαβε την όγδοη θέση με ποσοστό μόλις 0,3 %. Πιο συγκεκριμένα, οι εισαγωγές ελληνικών πιπεριών στη Γερμανία ανήλθαν σε € 3.128, μειωμένες κατά 46,3 % σε σύγκριση με το 2023, οπότε και είχε καταγραφεί σημαντική αύξηση κατά 56,9 %.
Ως εκ τούτου η γερμανική αγορά κυριαρχείται από πιπεριές ισπανική προέλευσης που καθορίζουν την αγορά σε σταθερά υψηλό επίπεδο τιμών ενώ σε περιόδους χαμηλής προσφοράς από την Ισπανία ή εγχώριας αυξημένης ζήτησης (λόγω εποχής) οι εισαγωγές συμπληρώνονται από το Μαρόκο, την Ολλανδία και την Τουρκία, τελευταία από το Ισραήλ και την Καλιφόρνια, οι οποίες αποτελούν και φθηνότερες επιλογές σε σύγκριση με τα προϊόντα ισπανικής προέλευσης. Μάλιστα, προσφάτως η έλλειψη κίτρινων πιπεριών από την Ισπανία ήταν ιδιαιτέρως αισθητή στη γερμανική αγορά, με τις τιμές να ανεβαίνουν σε νέο υψηλό επίπεδο. Εξαιτίας αυτού, οι καταναλωτές στράφηκαν σε κόκκινες και πράσινες πιπεριές και προϊόντα μικτής διαλογής (τύπου mix), τα οποία έγιναν ελαφρώς ακριβότερα. Επισημαίνεται ότι εξαιτίας αυτού αυξήθηκε και η ζήτηση για πιπεριές ελληνικής προέλευσης στην αγορά του Μονάχου.
ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Απρίλιος 2025
•«bauma» (7.4.–13.4.2025), Δομικά υλικά κατασκευές (τριετής, Μόναχο)
• «AERO Friedrichshafen» (9.4.–12.4.2025), Αεροπορία, αεροναυπηγική (ετήσια, Φριντριχσχάφεν)
Μάιος 2025
• «SENSOR+TEST» (6.5.–8.5.2025), Νέες τεχνολογίες – καινοτομία (ετήσια, Νυρεμβέργη)
• «Intersolar Europe / The smarter E Europe» (7.5.–9.5.2025), Ενέργεια – ΑΠΕ – Περιβάλλον (ετήσια, Μόναχο)
Σύνταξη / Επιμέλεια
Γενικό Προξενείο Μονάχου
Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων
Ρέα Τσιτσάνη, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’
Μαρία Μουσουράκη, Γραμματέας ΟΕΥ Β’
Γεώργιος Μεχτερίδης, Επιστημονικός Συνεργάτης Γραφείου ΟΕΥ