Ενημέρωση για τα σημαντικά προβλήματα που επικρατούν στην δενδροκαλλιέργεια και την αμπελοκαλλιέργεια της επαρχίας Τυρνάβου, πραγματοποίησαν σήμερα στον υπουργό Αγροτικής ανάπτυκης κ. Κώστα Τσιάρα, σε σχετική συνάντηση που είχαν μαζί του στο ΥΠΑΑΤ, εκπρόσωποι των συνεταιρισμών της επαρχίας, παρουσία του υφυπουργού κ. Χρήστου Κέλλα, του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Γιώργου Στρατάκου, του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Τσέτσιλα, του Γενικού Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Σταυρίδη και του Δημάρχου Τυρνάβου κ. Στέλιου Τσικριτσή
Από την πλευρά τους οι συνεταιριστές εξέφρασαν την επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης τρόπων αποζημίωσης της αχλαδιάς, για την μικροκαρπία και την κακή ποιότητα των αχλαδιών λόγω καιρικών συνθηκών.
Παράλληλα τονίστηκε η αναγκαιότητα αντιμετώπισης του προβλήματος της μη καταβολής ενισχύσεων για τον περονόσπορο στα αμπέλι αλλά και διάφορα άλλα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες όπως στα ροδάκινα, καθώς και η ανάγκη για επιπλέον ενισχύσεις στους παραγωγούς, οι οποίοι πλήττονται από τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς και των καιρικών φαινομένων.
Η μικροκαρπία και η ανομβρία συντέλεσαν στην κακή ποιότητα του καρπού του αχλαδιού με αποτέλεσμα οι τιμές πώλησης να είναι εξευτελιστικές.
Σύμφωνα με τους συνεταιριστές, μια ικανοποιητική τιμή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης είναι 500 ευρώ το στρέμμα για τα αμπέλια και 400 ευρώ το στρέμμα για τα αχλάδια.

Την ανάγκη για μια νέα προσέγγιση στον πρωτογενή τομέα, προσαρμοσμένη στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης επανέλαβε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τους προέδρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών του Δήμου Τυρνάβου. «Ο πρωτογενής τομέας δεν είναι απλώς αριθμοί, είναι άνθρωποι. Ο στόχος μας είναι να κρατήσουμε τους νέους στα χωριά τους και να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που απαιτεί επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων μας», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσιάρας ανέδειξε τη μοναδικότητα και την πρωτόγνωρη φύση των σημερινών προκλήσεων, οι οποίες επιβάλλουν την αναθεώρηση στρατηγικών για την υποστήριξη του πρωτογενή τομέα. Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, επεσήμανε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ξεπερνούν τα εθνικά όρια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η μειωμένη παραγωγή σε βασικές καλλιέργειες, όπως η ελιά, το βαμβάκι και το καλαμπόκι, επιβεβαιώνει την ανάγκη για άμεσες και συνολικές παρεμβάσεις», είπε ο Υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι πλέον το πρόβλημα έχει ξεπεράσει το εθνικό επίπεδο. Ο κ. Τσιάρας είπε ότι πρέπει ευρωπαϊκά να βρεθεί ο τρόπος που θα υποστηρίζονται οι αγρότες, θυμίζοντας ότι την πρόταση για την ίδρυση Ταμείου Αλληλοβοήθειας την έχει ο ίδιος θέσει στον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας, Κ. Χάνσεν και στηρίζεται από τους Med9. «Η πρωτοβουλία αυτή θα λειτουργήσει ως μοχλός υποστήριξης και αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα», δήλωσε.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας παρεμβαίνοντας στη σύσκεψη τόνισε ότι όντως υπήρξε πρόβλημα με μειωμένες παραγωγές λόγω ανομβρίας, προσθέτοντας ότι «πρέπει να εξαντλήσουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες που υπάρχουν, γιατί πραγματικά το κόστος καλλιέργειας και για τα αχλάδια είναι πολύ υψηλό».
