Σα21042018

Τελευταία Ενημέρωση11:10:07 πμ

Λογαριασμό σε ένα μήνα για το «πακέτο Χατζηγάκη» ζητά η Commission

  • PDF


Απολογισμό πεπραγμένων εντός ενός μηνός για τις επιστροφές των ενισχύσεων που δόθηκαν σε αγρότες μέσω του «πακέτου Χατζηγάκη» ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Μέγκα».

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην εκπομπή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου επισήμανε την ανάγκη να διευθετηθεί το θέμα των ανακτήσεων των αγροτών, που μένει σε εκκρεμότητα εδώ και μία δεκαετία, με προτεραιότητα στην απλοποίηση των διαδικασιών.

Όπως σημείωσε, κάποια χρήματα δόθηκαν χωρίς την έγκριση της ΕΕ και πλέον τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστραφούν. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση το 2011 έφερε νόμο που προβλέπει αναγκαστικού χαρακτήρα διαδικασίες «και από εκεί και πέρα δεν έκανε τίποτα».

Όταν παρέλαβε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, βρήκε είπε 1,3 δισ. πρόστιμα δημοσιονομικών διορθώσεων και άλλο 1,1 δισ. ανακτήσεων. Ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν ήταν δυνατή η εφαρμογή του προηγούμενου νόμου που ήταν πολύ σκληρός και επειδή η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια διαπραγμάτευση με τους εταίρους, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξαιρεθεί όπως είπε ένα μεγάλο μέρος των αγροτών από τη διευθέτηση.

«Πάνω από 1.000 αγρότες έχουν πάρει πάνω από 15.000 ενίσχυση, αυτά θα δούμε σε μια διαδικασία πως θα τα ανακτήσουμε», διευκρίνισε.

Ωστόσο πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως τόνισε, ξεκαθάρισε πως εάν σε ένα μήνα δεν προχωρήσει η Ελλάδα σε ανακτήσεις τότε θα την παραπέμψει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. «Η δική μας τροπολογία δεν μιλάει για απόφαση ανακτήσεων αλλά για απλοποίηση διαδικασιών και για το πως θα γίνουν αυτές οι ανακτήσεις. Θα υπάρξει κοινή απόφαση υπουργών, αυτό τον τρόπο μήπως μπορούμε να τον συνδέσουμε με τις διάφορες ενισχύσεις, επιδοτήσεις και να τον πάμε σε μια δεκαετία;», αναρωτήθηκε με νόημα.

Πρόσθεσε ότι το θέμα θα έρθει στη Βουλή και θα έρθει το κοινοβούλιο στο δίλημμα: «Θα προχωρήσουμε σε ανακτήσεις ή θα μεταφέρουμε το πρόβλημα στον Έλληνα πολίτη που θα είναι μπροστά σε ένα πρόστιμο σε ημερήσια βάση που θα πληρώνει η χώρα μας; Μόνος μου σαν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσω σε αυτή τη διαδικασία. Μαζί όλοι».

Έκανε μάλιστα λόγο για ανάγκη «να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του» καθώς «δεν υπάρχουν μόνο παραλείψεις αλλά και ευθύνες», παραδεχόμενος πως «έρχεται ένα καυτό ποτήρι, κάνω μεγάλες προσπάθειες για να μειωθούν αυτά».

Αποκάλυψε παράλληλα ότι οι αγρότες θα πρέπει να ξέρουν ότι σήμερα Δευτέρα πληρώνονται ενισχύσεις από τις οποίες «ούτε ένα ευρώ δεν θα παρακρατηθεί» και ότι η επόμενη μαζική πληρωμή ενισχύσεων είναι για του χρόνου.

Επίσης, μιλώντας για τον ΟΓΑ είπε ότι θα παραμείνει ταμείο για τις κοινωνικές παροχές στους αγρότες.

paseges.gr

Λογαριασμό σε ένα μήνα για το «πακέτο Χατζηγάκη» ζητά η Commission