Σα28052022

Τελευταία Ενημέρωση11:10:07 πμ

peroulakis.eu

Πλέον η ενημέρωση σας θα γίνεται από το νέο ιστολόγιο ενημέρωσης:

Peroulakis.eu


ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ: Απαντήσεις για τα προβλήματα στα δικαιώματα!

  • PDF


Η «Αγροτική έκφραση» στο πλαίσιο της έγκυρης ενημέρωσης των αναγνωστών της, κωδικοποίησε τα κυριότερα ερωτήματα που της απηύθυναν οι αναγνώστες της, και συμβουλευόμενη έμπειρα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τις κατάλληλες απαντήσεις, ώστε και μετά το ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΑΑΤ, να υπάρχει μία πιο ολοκληρωμένη άποψη για το νέο τοπίο των πληρωμών και κυρίως με πρώτο μέλημα να υπάρχει σωστή ενημέρωση και όχι διασπορά ψευδών ειδήσεων.

-    ΕΡΩΤΗΣΗ:
Eίχα 13 στρέμματα δικαιώματα του 2013 και το 2014 έγινα νέος αγρότης τα δικαιώματα που μου έβαλαν είναι 10 ευρώ το στρ. στα 61 στρέμματα δήλωση που έκανα το 2014. Θα μπορέσουμε κάτι να κάνουμε για να πάρουμε;
-    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Το 10 ευρώ/στρέμμα με την σύγκλιση θα γίνει περίπου 23 ευρώ το 2019. Μπορείτε  να καλλιεργείτε καλλιέργειες που δικαιούται συνδεδεμένης (όσπρια, ψυχανθή, βαμβάκι, σίτο κλπ) προκειμένου να αυξήσετε τις άμεσες ενισχύσεις που λαμβάνετε.-    ΕΡΩΤΗΣΗ:
Το 2014-2015 έσπειρα πρώτη φορά 11στρεματα βαμβάκι και7 στρέμματα σιτάρι σκληρό,  θα πάρω δικαιώματα; Είναι η πρώτη φορά που έκανα δήλωση ΟΣΔΕ και είμαι 30 ετών. πιο πριν τα είχα ενοίκιο. Ευχαριστώ.
-ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Εάν δεν είχατε δήλωση το 2013 και δεν πήρατε entry ticket από κάποιον φέτος δεν μπορεί να έχετε  άμεση πρόσβαση στα δικαιώματα.
Εάν πρώτη φορά κάνατε δήλωση το 2014 λογικά σας δόθηακν  από το εθνικό απόθεμα. Μήπως όμως είχατε υποβάλλει στο παρελθόν; Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αρχείο από το 2006
- ΕΡΩΤΗΣΗ:
Θα θέλαμε να μας πείτε τι ισχύει για τους νέους αγρότες του 2014, καθώς μας κατατέθηκαν απίστευτα λίγα χρήματα.
- ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Όσοι ζήτησαν απευθείας από το απόθεμα πήραν τα δικαιώματα της περιφέρειας. Όσοι έκαναν μεταβίβαση το 2015 (entry ticket) πήραν την σύγκλιση.
- ΕΡΩΤΗΣΗ:
Δεν πληρώθηκα από την εξισωτική του 2014 λόγω προβλήματος στα βοσκοτόπια  και  ήθελα να ρωτήσω αν και πότε θα πληρωθώ.
-ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Πρέπει να δείτε την ΑΕΕ 2014 εάν πήρατε με την τεχνική λύση βοσκότοπο. Εάν πήρατε με ποσοστό επιλεξιμότητας 37,5% ή 62,5% θα πληρωθείτε με 100%.
Εάν δεν πήρατε καθόλου βοσκότοπο, δεν προβλέπεται προς το παρόν πληρωμή για εσάς.
- ΕΡΩΤΗΣΗ:
Έχω κάνει αποδοχή δικαιωμάτων λόγω θανάτου-κληρονομιάς και δε μου έχουν κατατεθεί χρήματα από τη βασική ενίσχυση. Πότε θα μου κατατεθούν χρήματα;
-ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Εξαρτάται από το πότε θα εγκριθεί η μεταβίβαση. Ελπίζω σύντομα. Προσοχή!  Θα βγουν δικαιώματα μόνο για τα ιδιόκτητα τεμάχια του θανόντος και για τα ενοικιαζόμενα τεμάχια του θανόντος που συνεχίζει να τα νοικιάζει ο κληρονόμος.
- ΕΡΩΤΗΣΗ:
Έχω 10 στρέμματα δένδρα 5 χρόνων,  έκανα το ΟΣΔΕ και δεν πήρα καθόλου δικαιώματα γιατί;; Τι πρέπει να κάνω;
- ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Εξαρτάται από το εάν έχετε άμεση πρόσβαση στην έκδοση των δικαιωμάτων ή όχι. Υποθέτω ότι σας βγήκαν δικαιώματα του βήματος της σύγκλισης, τα οποία είναι λιγότερα από 250 ευρώ και δεν θα πληρωθούν. Θα μπορείτε όμως να τα μεταβιβάσετε.
- ΕΡΩΤΗΣΗ:
Μέχρι και πέρυσι έκανα δήλωση ΟΣΔΕ για 100 πρόβατα χωρίς όμως να έχω δικαιώματα για αυτά. Δήλωνα κανονικά βοσκότοπο για τα αντίστοιχα ζώα όπως έκανα και φέτος. Κανονικά δεν έπρεπε να πάρω δικαιώματα - επιδότηση φέτος από το εθνικό απόθεμα; Στην σελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ μου βγάζει μη πρόσβαση στην βασική ενίσχυση.
-ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Υποθέτω ότι είχατε δικαιώματα από εκτάσεις μέχρι το 2014, οπότε η περσινή αξία «κούμπωσε» με τα φετινά στρέμματα στα οποία προστέθηκαν και εκτάσεις βοσκότοπου. Με τον τρόπο αυτό μειώθηκε η αρχική μοναδιαία αξία δικαιώματος (ΑΜΑΔ) και λογικά θα πάτε σε σύγκλιση προς τα πάνω. Εκεί που περιμένατε δηλαδή μια μείωση περίπου 13-25% θα παραμείνει στα ίδια μέχρι το 2019 λόγω των ζώων και του αντίστοιχου βοσκότοπου. Επιπλέον για τα ζώα μπορείτε να ζητήσετε Άρθρο 52 που θα είναι περίπου 5 ευρώ ανά ζώο.


- ΕΡΩΤΗΣΗ:
Μη δικαιούχος με πρώτη δήλωση ΟΣΔΕ  το έτος 2014;
- ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Αν πρώτη φορά έκανε το 2014 και δεν πήρε  «εισητήριο» με μεταβίβαση από κάποιον τρίτο ΔΕΝ θεωρείται νεοισερχόμενος αγρότης 2015 για να πάρει από το εθνικό απόθεμα και ως εκ τούτου κρίνεται μη δικαιούχος για τα νέα δικαιώματα.
Καλά είναι την έκταση του χρόνου να την δηλώσει άλλος ή να πάρει δικαιώματα με μεταβίβαση.

- ΕΡΩΤΗΣΗ:
Καλλιεργώ 10 στρέμματα σκληρό σιτάρι εδώ και 15 χρόνια. Μέχρι πέρυσι έπαιρνα κανονικά τις επιδοτήσεις. Την περασμένη χρονιά έλαβα 2 δόσεις από 187 ευρώ η κάθε μια. Φέτος δεν έλαβα τίποτα. Τα 374 ευρώ  τα έχασα; Μου έμεινε μόνο η πληρωμή της δήλωσης ΟΣΔΕ;
- ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από εφέτος, όσοι βρίσκονται μέχρι 250 ενίσχυση δεν την λαμβάνουν (πέρυσι ήταν 200 ευρώ). Εφόσον με την «πράσινη» ενίσχυση που θα δοθεί Φεβρουάριο με Μάρτιο, ή με τυχόν συνδεδεμένες ενισχύσεις αν έχετε, συμπληρώσετε συνολικά 250 και πάνω, θα τα πληρωθείτε κανονικά.

- ΕΡΩΤΗΣΗ:
Τι γίνεται με τις ενστάσεις για την μη καταβολή της Βασικής Ενίσχυσης; Πότε μπορούμε να κάνουμε ένσταση;


- ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Μέχρι 18 Ιανουαρίου 2016


-    ΕΡΩΤΗΣΗ:
Μπορώ να κάνω ένσταση για τις μεταβιβάσεις:
- ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως αυτοί που έχουν θέμα με τις μεταβιβάσεις και δεν πληρώθηκαν, να επισημάνουμε ότι εάν δεν έχει απορριφθεί η μεταβίβαση με συστημένη επιστολή και είναι σε φάση επεξεργασίας  (κυρίως μεταβιβάσεις με γη από κληρονομιά) θα κάνουν υπομονή.

-    ΕΡΩΤΗΣΗ:
Με απέρριψαν από την πληρωμή της επιδότησης με την αιτιολογία απόρριψης " ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΝΕΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΟΥ ΑΠΟ ΚΕΠΥΟ" Στον ΟΠΕΚΕΠΕ μου είπαν ότι το ΚΕΠΥΟ μπλόκαρε τις πληρωμές όσων δεν έχουν εκκαθαριστεί οι φορολογικές δηλώσεις τους.  Χωρίς να είναι απόλυτα σίγουροι γι αυτό. Μήπως γνωρίζετε κάτι γι αυτό;
- ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Όπως με την προηγούμενη κατηγορία, το ίδιο υπομονή θα κάνουν και όσοι δεν ταυτοποιούνται από το ΚΕΠΠΥΟ λόγω καθυστερημένης υποβολής φορολογικής δήλωσης.

-    ΕΡΩΤΗΣΗ:
Μου κόψανε χρήματα, λόγω οφειλών στον ΤΟΕΒ, γιατί;
- ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Ποινές πολλαπλής συμμόρφωσης έτους 2014 που συμψηφίζονται με πληρωμές 2015 οφείλονται σε οφειλές προς ΤΟΕΒ.
Η διαδικασία είναι η εξής:
Ο ΤΟΕΒ γνωστοποιεί τους μεγαλοοφειλέτες στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποστέλλει συστημένες επιστολές προκειμένου οι παραγωγοί να προσκομίσουν την σχετική ρύθμιση των οφειλών.
Εάν δεν προσκομιστεί η ρύθμιση επιβάλλεται ποινή πολλαπλής συμμόρφωσης που είναι 3-5% στις όλες τις ενισχύσεις που έλαβε το 2014 (πχ ενιαία, άρθρο 68, συνδεδεμένη  βαμβακιού) κατά περίπτωση.
Τα χρήματα παρακαρατούνται από το επόμενο έτος. Δηλαδή φέτος παρακρατούνται τα του 2014.

- ΕΡΩΤΗΣΗ:

Κάποιος ο οποίος κατέθεσε εκπρόθεσμα τη δήλωση ΟΣΔΕ, συγκεκριμένα τον Οκτώβριο, χάνει τελείως τα Δικαιώματα, τι γίνεται;

- ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

H εκπρόθεσμη δήλωση δεν μπορούσε να καταχωρηθεί τον Οκτώβριο καθώς το σύστημα ήταν κλειστό.
Θα καταχωρηθούν κάποια στιγμή συγκεκριμένες εκπρόθεσμες δηλώσεις για τις οποίες θα αναγνωριστεί ανωτέρα βία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει εντός δεκαημέρου από την ημέρα που μπορεί κάποιος να υποβάλει δήλωση (αν υποθέσουμε ότι ήταν στο νοσοκομείο από 15/6/2015 που ήταν καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης μέχρι και χθες) να υποβάλλει την αίτηση με τα παραστατικά τεκμηρίωσης (πχ εισητήριο - εξιτήριο δημόσιου νοσοκομείου) στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να αιτείται αναγνώριση ανωτέρας βίας.
Η περίπτωση εξετάζεται από την Κεντρική υπηρεσία από τριμελή επιτροπή και εφόσον εγκριθεί τότε επιτρέπεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ να του την καταχωρίσουν και να του κάνουν το πρωτόκολλο 15/6/2015 για να βγουν δικαιώματα....
- ΕΡΩΤΗΣΗ:
Είχα μια διαφωνία χθες και θέλω τα φώτα σας. Ένας φίλος έχει 83 στρέμματα επιλέξιμο βοσκότοπο, αλλά συνολικά 25 ζωικές μονάδες, θα πληρωθεί εξισωτική αποζημίωση, με βάσει τα 83 στρέμματα, που έχει ή με βάση της ζωικές μονάδες; ευχαριστώ.
- ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Με βάση τα 8,3 εκτάρια επί 200 ευρώ εάν είναι ορεινός ή επί 150 ευρώ εάν είναι μειονεκτικός

- ΕΡΩΤΗΣΗ:
Το 2010 έκανα ενοικίαση γης μαζί με δικαιώματα στη σύζυγο μου 60 στρ. μέχρι 30-6-2013. Με τη λήξη του ενοικιαστηρίου του 2013 επιστράφηκαν τα δικαιώματα κανονικά σε μένα. Το 2014 έκανα δήλωση ΟΣΔΕ και πήρα την ενίσχυση κανονικά σύμφωνα με τα δικαιώματα μου. Σήμερα 12-2015 με τη νέα ΚΑΠ το σύστημα δεν μου δίνει καθόλου δικαιώματα. Αλλά ούτε μεταφέρονται στη σύζυγο μου που τα είχε την περίοδο 2010-2013.Τι πρέπει να κάνω για να μου επιστραφούν τα δικαιώματα μου;
- ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Είναι από τις περιπτώσεις που δεν δικαιούται κανείς καθώς θα πρέπει κάποιος για να έχει απευθείας πρόσβαση, να είχε δήλωση 2013 και να είναι δικαιούχος ενισχύσεων 2014.
- ΕΡΩΤΗΣΗ:
Είμαι Νέος Αγρότης του 2014 και στην πρόσφατη αναθεώρηση της ΚΑΠ 2015-2020 γίνεται αναφορά και στους γεωργούς νεαρής ηλικίας και στην επιπλέον ενίσχυση που μπορούν να λάβουν.
Είναι μια πρόσθετη ενίσχυση που δίνεται σε πρόσωπα ηλικίας κάτω των 40 ετών, που δημιουργούν για πρώτη φορά γεωργική εκμετάλλευση ως επικεφαλής και οι οποίοι έχουν ήδη εγκατασταθεί κατά τη διάρκεια των 5 ετών, που προηγούνται της πρώτης υποβολής της αίτησης για το καθεστώς της βασικής ενίσχυσης. Η ενίσχυση δίνεται μέχρι 5 χρόνια  από τον χρόνο της υποβολής της αίτησης βασικής ενίσχυσης μέχρι το τέλος της 5ετίας που μετριέται από την αρχή της εγκατάστασης  τους στη γεωργία. Η ενίσχυση αυτή ανέρχεται στο 25% της μέσης αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης του γεωργού και για όχι περισσότερα από 250 στρέμματα.

Το ερώτημα είναι αν θα  ισχύσει τελικά κάτι τέτοιο ή το πήρε το ποτάμι;

- ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Θα ισχύσει. Στα δικαιώματα που πήρατε θα πληρωθείτε με την εξόφληση 25% επιπλέον στην βασική ενίσχυση με ξεχωριστή πληρωμή. Το αναφέρει και το ΥΠΑΑΤ  στην περίπτωση 3, που δημοσιεύσαμε στο προηγούμενο τεύχος.

-ΕΡΩΤΗΣΗ:
Γεια σας θα ήθελα να μου πείτε  πότε θα πληρωθούν συνδεδεμένες ρυζιού και βαμβακιού αν γνωρίζετε και ποσά και πότε το πρασίνισμα, ευχαριστώ εκ των προτέρω, διότι κάτι ακούστηκε για πληρωμή τον Σεπτέμβριο του 2016.

- ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Σχετικά με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, όπως μας ανέφερε ο κ. Αποστολάκης, μέσα στο Φεβρουάριο του 2016 θα πληρωθούν οι συνδεδεμένες στο σιτάρι και στα κτηνοτροφικά φυτά, μέσα στο Μάρτιο η συνδεδεμένη στο βαμβάκι και τα υπόλοιπα προϊόντα θα πληρώνονται μετά την παράδοση αυτών των προϊόντων.
Εάν δεν υπάρξει υπέρβαση εκτάσεων είμαστε σύμφωνα με τις ενδεικτικές τιμές περίπου στα: Ειδική Ενίσχυση για το Βαμβάκι 713,21 ευρώ/εκτάριο και Συνδεδεμένη Ενίσχυση για την καλλιέργεια Ρυζιού 263,00 ευρώ/εκτάριο.
Οι αρμόδιοι φορείς και ομάδες παραγωγών (πχ τομάτας, σπόρου σποράς, ροδάκινα χυμοποίησης κλπ) πρέπει να καταχωρίσουν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών τα απαιτούμενα στοιχεία παραδόσεων προϊόντος στην ειδική εφαρμογή που έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό θα επιταχύνουν την όλη διαδικασία.
Εξυπακούεται ότι αντίστοιχα οι υποστελεχωμένες Δ/νσεις Κτηνιατρικής σε κάθε Περιφερειακή ενότητα θα πρέπει όσο το δυνατό νωρίτερα να έχουν ολοκληρώσει τις όποιες μεταβολές του ζωικού κεφαλαίου στους αγελαδοτρόφους.
- ΕΡΩΤΗΣΗ:
Δήλωσα 130 πρόβατα 4 στρέμματα ελιές και μου έδωσαν 82 στρέμματα με πέταξαν έξω δεν παίρνω ως το 2019 φράγκο τι να κάνω είμαι στην ορεινή Αρκαδία. Έχω την μονάδα 3 χρόνια πέρσι πήρα 750 ευρώ, φέτος τίποτα, ούτε η Ένωση ξέρει γιατί, τι να κάνω;
- ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Λογικά θα συνεχίσετε να παίρνετε και μόνο από τον βοσκότοπο κάποιο ποσό...Μήπως έχετε κυρώσεις λόγω αποκλίσεων από τη δηλωθείσα έκταση;

- ΕΡΩΤΗΣΗ:

Μου δώσανε για 130 πρόβατα 76 στρέμματα βοσκότοπο από 27 ευρώ το δικαίωμα. Είμαι νέος αγρότης

Πέρα από αυτά που σας δώσανε, θα πάρετε και προσαύξηση 25%, καθώς και άρθρο 52 (Συνδεδεμένη Ενίσχυση) για τα ενήλικα ζώα.

-ΕΡΩΤΗΣΗ:
Έχω 30 στρ.  δέντρα ελιές, αμύγδαλα και με έχουν ότι έχω 3 στρ.  δέντρα και τα άλλα τα έχουν αρόσιμα αν το λέω και σωστά.

- ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Μικρό το κακό καθώς ανεξάρτητα σε ποια περιφέρεια ανήκετε (αρόσιμα, μόνιμη) θα συνεχίσετε να παίρνετε τις ενισχύσεις 2015-2019 στηριζόμενος στο περσινό ποσό της ενιαίας ενίσχυσης. Προσεχώς θα υπάρχει η δυνατότητα να μπορεί κάποιος να υπολογίσει το υποτιθέμενο ποσό, μετά από δικαίωση της πιθανής ένστασης.

- ΕΡΩΤΗΣΗ:
Είμαι από Μεγαλόπολη Αρκαδίας, κτηνοτρόφος από το 2007,  πέρσι είχα 65 ζώα και φέτος 82 μοσχάρια, και μου έδωσαν 2.560 ευρω.
- ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Προφανώς μέχρι το 2019 θα πάτε σε σύγκλιση προς τα πάνω. Επίσης θα λάβετε, και για όσα ζώα γέννησαν Άρθρο 52 (Συνδεδεμένη Ενίσχυση).
- ΕΡΩΤΗΣΗ:
Είμαι δικαιούχος αγροτικών ενισχύσεων στον τομέα της κτηνοτροφίας.
Στον λογαριασμό μου υπάρχει συνδικαιούχος ο οποίος έχει οφειλές προς το ΙΚΑ,  στο λογαριασμό  αυτό δεν υπήρχαν χρήματα. Στις 8/12/2015  μπήκαν στο λογαριασμό αυτόν  χρήματα της ενίσχυσης. Η τράπεζα Πειραιώς δέσμευσε τον λογαριασμό κατά  50% για λογαριασμό του ΚΕΑΟ.
Η προϊσταμένη του ΚΕΑΟ μου ανέφερε ότι το ΚΕΑΟ δεν  απαιτεί την δέσμευση των χρημάτων των ενισχύσεων, πως μπορώ να λύσω το πρόβλημά μου;

-ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Με έγγραφο του ΚΕΑΟ προς την τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να αποδεσμευτεί ο λογαριασμός.
Στη θέση σας είναι καλό να ζητήσετε αλλαγή τραπεζικού λογαριασμού στην αίτηση ενίσχυσης, για να μην ξαναέχετε  το ίδιο πρόβλημα με το 10% + πρασίνισμα + Άρθρο 52 που θα πάρετε.

- ΕΡΩΤΗΣΗ:
Στις περιπτώσεις που υπάρχει θέμα με ταυτοποίηση με υπ. Οικονομικών και έχει λυθεί το θέμα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να πληρώσει μεμονωμένα αυτούς τους παραγωγούς; (πχ. κάποιος έκανε εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση μετά την καταβολή της Βασικής και πήρε στα χέρια του τώρα το εκκαθαριστικό).

- ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

Για να μπορέσει να πληρωθεί κάποιος θα πρέπει μέσα από τον μηχανογραφικό διασταυρωτικό έλεγχο να έχει κριθεί δικαιούχος προκειμένου να είναι ο συγκεκριμένος εν δυνάμει και στο δείγμα του ελέγχου της παρτίδας πληρωμών. Η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν πρόκειται το υπουργείο Οικονομικών να αποστείλει αρχείο με ΑΦΜ για μεμονωμένα άτομα ώστε στο «καπάκι» ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ενσωματώσει τα ΑΦΜ στο λογισμικό του προκειμένου να τρέξει τόσο σύντομα δεύτερος διασταυρωτικός (θυμηθείτε τι γίνεται με τα πετρέλαια κάθε φορά για το πότε ξαναπληρώνονται οι αταυτοποίητοι)
Άλλωστε και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ τοποθετούνε την 2η πληρωμή (Δεν μιλάμε για εξόφληση του 10%) κοντά στον Φεβρουάριο μαζί με το πρασίνισμα. Και είναι λογικό καθώς θέλουν να βγάλουν άλλη μια φορά προσωρινά δικαιώματα και να περιλάβουν όλες τις περιπτώσεις που δεν τους βγήκαν δικαιώματα (πχ μεταβιβάσεις που δεν ολοκληρώθηκαν)
Υπομονή λοιπόν και για αυτούς που εκκαθαρίστηκαν πρόσφατα... Πάντως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία σκέψη στο ΥΠΑΑΤ, ώστε να μπορέσει να βρεθεί μία φόρμουλα για πληρωθούν οι παραγωγοί αυτής της κατηγορίας, χωρίς ωστόσο να είναι κάτι σίγουρο.

- ΕΡΩΤΗΣΗ:
Έχω 5ετια ως το 2016. Έχω 180 στρέμματα δικαιώματα. 2 καλλιέργειες και 5% ακαλλιέργητο εκτός της αγρανάπαυσης της νιτρορύπανσης. Το 2014 είχα και έχω πρόβλημα με την αγρανάπαυση με την αλλαγή των χαρτών. Έκανα αίτηση για επιλεξιμότητα, ακόμα περιμένω. Μου είπαν ότι η Αθήνα αποφασίζει. Από εδώ έχει θετική εισήγηση και ηλεκτρονικά έκανα ένσταση. Άκουσα για τη ρήτρα αναθεώρησης για το 2015 και 2016 χωρίς να ζητηθούν επιστροφές. Παίζει  να βγω εκτός προγράμματος; Mέχρι πότε πρέπει να το δηλώσω;

- ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Θα πρέπει να εκτιμηθεί με τη βοήθεια του μελετητή συμβούλου εάν αξίζει να αποχωρήσετε. Το αγροτεμάχιο εάν είναι επιλέξιμο θα διορθωθεί.
-    ΕΡΩΤΗΣΗ:
Δεν πληρώθηκα γιατί υπάρχει θέμα επικάλυψης. Όταν έκανα τα χαρτιά μου είχα δώσει τις συντεταγμένες . Τι γίνεται;


-    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Θα υποβληθεί ένσταση στον φορέα όπου υποβλήθηκε η δήλωση προσκομίζοντας τοπογραφικό διάγραμμα ή απόσπασμα χάρτη με συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ87. Εάν την επικάλυψη την προκαλεί ο άλλος θα δικαιωθεί. Εάν την προκαλεί ο ίδιος θα απορριφθεί το αγροτεμάχιο από την καταβολή των ενισχύσεων με ταυτόχρονη επιβολή κυρώσεων.

-    ΕΡΩΤΗΣΗ:
Πότε θα άνοιξη το σύστημα του Οπεκεπε μέσω πυλών εισαγωγής για διορθωςη ποινές και επιλεξιμότητα στη ενιαία 2015
-    ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θα ενημερωθεί από τον φορέα όπου υποβλήθηκε η δήλωση. Ποινές που προέκυψαν από έλεγχο με τηλεπισκόπηση ή από άλλους ελέγχους (επιτόπιους + διοικητικούς) δεν μπορούν να διαγραφούν. Θα υπάρχει η δυνατότητα να διορθωθούν μόνο τα προφανή λάθη όπως αυτά ορίζονται από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

-    ΕΡΩΤΗΣΗ:
Παρακαλούμε ρωτήστε πότε θα πληρωθεί βιολογική κτηνοτροφία 2013.
-    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Καταβάλλεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προσπάθεια για πληρωμή μέχρι τέλος του έτους.            

-    ΕΡΩΤΗΣΗ:    
Έπαιρνα εξισωτική 5000 € , τώρα μου εδωσαν μονο 7 εκτάρια και μου μειωσαν την εξισωτικη . Για ποιο λογο δεν πηρα τα λεφτά και γιατί μου έκοψαν το βοσκότοπο ;
-    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Η πληρωμή εξισωτικής 2014 έγινε με βάση τα επιλέξιμα εκτάρια που χορηγήθηκαν κυρίως για να διασφαλιστεί η πληρωμή των δικαιωμάτων. Σε δεύτερο χρόνο ίσως κατανεμηθούν κάποιες εκτάσεις προκειμένου να καλυφθούν για το 2014 το μέγιστο των 33εκταρίων.            
-    ΕΡΩΤΗΣΗ:    

Καλησπέρα απο την Χαλκιδική. Νέος αγρότης δηλώνει το 2014 και 2015 24 στρέμματα ελαιόδεντρα και δεν παίρνει δικαιώματα θα πάρει το 2018 300 ευρώ σύμφωνα με τα προσωρινά δικαιώματα.
Αγρότισσα 60 χρόνων κάνει για πρώτη φορά δήλωση το 2015 17 στρέμματα ελαιόδεντρα και παίρνει δικαιώματα αξίας 800 ευρώ!
-    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Δυστυχώς αυτό προκύπτει από την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ και δεν αλλάζει πριν την αναθεώρηση της το έτος 2017.            
-    ΕΡΩΤΗΣΗ:    


Μήπως γνωρίζεται πότε θα δοθεί η νιτρορύπανση του 2014;
-ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Μέσα στο 2016.            
ΕΡΩΤΗΣΗ:    
Ποτε θα γινει η πληρωμη των τευτλων και της ολοκληρωμενης 2013  2014
-ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Καταβάλλεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προσπάθεια για πληρωμή 2013 μέχρι τέλος του έτους. Πληρωμή 2014 θα γίνει μέσα στο 2016.            
-    ΕΡΩΤΗΣΗ:    
Επισης με τι κριτηρια μοιραστηκε ο βοσκοτοπος??
-    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
ΚΥΑ 873/55993/20-5-2015            
-    ΕΡΩΤΗΣΗ:    
Οι αυτόχθονες φυλές ειναι απλήρωτες απο το 13, ενδιαφέρει τη κυβέρνηση να πληρώσει χωρίς άδεια λειτουργίας που οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι δεν έχουμε

Να απευθυνθεί στην ΔΑΟΚ λόγω αρμοδιότητας. Στο νέο ΠΑΑ τα κριτήρια ένταξης θα είναι πιο αυστηρά.            
-    ΕΡΩΤΗΣΗ:    
Καλησπέρα! Ούτε 2013, 2014  δεν πήραμε καθόλου χρήματα 5 κτηνοτρόφοι από την ίδια περιοχή για πιο λόγο?? ενώ κάποιοι άλλοι από την ίδια περιοχή τα πήραν κανονικά ! Για πιο λόγο γίνεται αυτό? ποιος τα παίρνει αυτά τα λεφτά? θα υπάρξουν ενστάσεις? και από πότε? παρακαλώ δώστε μας μια απάντηση! ευχαριστω!
-    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Η πληρωμή εξισωτικής 2014 έγινε με βάση τα επιλέξιμα εκτάρια που χορηγήθηκαν κυρίως για να διασφαλιστεί η πληρωμή των δικαιωμάτων. Σε δεύτερο χρόνο ίσως κατανεμηθούν κάποιες εκτάσεις προκειμένου να καλυφθούν για το 2014 το μέγιστο των 33εκταρίων.            
-    ΕΡΩΤΗΣΗ:    

Είμαι νεοεισερχόμενος νέος αγρότης με πρώτη δήλωση το 2014 με μεταφορά 17 δικαιωμάτων συνολικής αξίας 1300 ευρώ, το 2015 πήρα άλλα 3 δικαιώματα και η συνολική αξία ανήλθε στα 1550 ευρώ, τελικά πληρώθηκα το 90% 300 ευρώ και με ανεβάζουν 30-40 ευρώ το χρόνο, υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει κάτι με ένσταση?
-    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:    
Για να καταβλήθηκαν μόνο 300€ υπάρχουν σίγουρα κυρώσεις λόγω μη επιλέξιμων τεμαχίων ή λόγω ευρημάτων. Να απευθυνθεί στον φορέα υποβολής της δήλωσης και να επανελέγξει την ορθότητα της ψηφιοποίησης των τεμαχίων.
-    ΕΡΩΤΗΣΗ:    

Καλησπέρα. Εγώ και η αδερφή μου δεν πληρωθήκαμε την εξισωτική 14 . Δεν είχαμε επιλέξιμα λέει ο οπεκεπε. Που μπορώ να αποταθώ? Επίσης το ίδιο πρόβλημα μου βγάζει ο οπεκεπε Λάρισας και για το 15
-    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:    
Η πληρωμή εξισωτικής 2014 έγινε με βάση τα επιλέξιμα εκτάρια που χορηγήθηκαν κυρίως για να διασφαλιστεί η πληρωμή των δικαιωμάτων. Σε δεύτερο χρόνο ίσως κατανεμηθούν κάποιες εκτάσεις προκειμένου να καλυφθούν για το 2014 το μέγιστο των 33εκταρίων.            
-    ΕΡΩΤΗΣΗ:    


Κύριε Αθανασιάδη ρωτήστε το κύριο Αποστολάκη γιατί εμείς που είχαμε ενοικίαση γης με δικαιώματα προς 3ον από το 2010-2013 με επιστροφή δικαιωμάτων το 2014 δεν έχουμε κανένα δικαίωμα το 2015. Δεν είναι άδικο να μας μείνουν κτήματα χωρίς να επιδοτούνται, είμαστε ενεργοί αγρότες εδώ και 30 χρόνια! Παρακαλώ να δείτε το θέμα μας σοβαρά και να μας δώσετε το δικαίωμα της ένστασης για να δικαιωθούμε
-    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:    
Βασικό κριτήριο για την λήψη νέων δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης ήταν η ύπαρξη αίτησης ενίσχυσης το έτος 2013 και η κατοχή δικαιωμάτων το έτος 2014. Δεν μπορεί να δικαιωθεί η ένσταση εάν δεν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο.            
-    ΕΡΩΤΗΣΗ:    Καλησπέρα σας και καλές γιορτές  το 2014 με 26 στρέμματα δικαίωμα πήραμε τσεκ 4880, φέτος με 34 στρέμματα παίρνουμε βασική ενίσχυση συν το πρασίνισμα 4100 για ποιο λόγο έχουμε μείωση; Επίσης επειδή χρωστάμε ΑΔΑ   και ενώ πληρώνουμε τον τόκο μας αύξησαν το κεφάλαιο  300 ευρώ μας κρατάνε ένα μέρος της βασικής, τι πρέπει να κάνουμε
-    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:    

Η μείωση οφείλεται σε κατά 15% περίπου μειωμένο προϋπολογισμό της ΝΕΑΣ ΚΑΠ αλλά και στην σύγκλιση καθώς τα δικαιώματα της ενιαίας ενίσχυσης ήταν πολύ πιο υψηλά από τον μέσο όρο της ΕΕ. Ως προς το ΑΔΑ θα πρέπει να απευθυνθείτε στην τράπεζα λόγω αρμοδιότητας.        

-    ΕΡΩΤΗΣΗ:    

Καλησπέρα αυτοί που είναι δενδροπαραγωγοί δεν έχουν πράσινη ενίσχυση σωστά ;;
-    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
'Εχουν. Απλά δεν έχουν υποχρεώσεις σε σχέση με αυτούς με αρώσιμα.            
-    ΕΡΩΤΗΣΗ:    

Χρήστο βάσει τον σχεδιασμό που κάναν και με αυτά που λέγαν όλα τα έντυπα μέσα μιλούσαν για 27 στους βοσκότοπους στα 42 στις αροτραιες και 52 στις δενδρώδες. Τώρα στα βοσκοτόπια τους βγήκαν. Στις υπόλοιπες έχουν φύγει 10 ευρώ,  που πήγαν αυτά.. μπορεί να μας πει??
-    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Στο πρασίνισμα που θα καταβληθεί το αργότερο μόλις βγουν τα οριστικά δικαιώματα..
-    ΕΡΩΤΗΣΗ:    

Συγχαρητήρια για την εκπομπή. Ρωτάω αν θα δοθούν και πότε οι εκκρεμότητες ενιαίας ενίσχυσης 2013 και 2014? Επίσης πότε θα γίνουν οι έλεγχοι από τον οπεκεπε σχετικά με τις ενοικιάσεις γης μαζί με τα δικαιώματα για το 2015?
-    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Για το 2013 μάλλον μέχρι τέλος του έτους, 2014 μάλλον μέχρι τον Φεβρουάριο. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία πιθανότατα να έχει ολοκληρωθεί και ο έλεγχος των μεταβολών με ενοικίαση γης με δικαιώματα.
-    ΕΡΩΤΗΣΗ:    

Νοίκιασα δικαιώματα μαζί με γη το 2011 μεχρι το 2016 στην μητέρα μου για συμμετοχή στο πρόγραμμα νιτρορύπανσης. Πήρα δικαιώματα το 2012 13 14. Με την κατανομή των νέων δικαιωμάτων αυτά δεν εμφανίζονται στην μητέρα μου ούτε σε μένα. Στις ενστάσεις που θα γίνουν μέχρι 18 Ιανουαρίου δεν προβλέπεται η δίκη μου περίπτωση τι πρέπει να κάνω;
-    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Βασικό κριτήριο για την λήψη νέων δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης ήταν η ύπαρξη αίτησης ενίσχυσης το έτος 2013 και η κατοχή δικαιωμάτων το έτος 2014. Δεν μπορεί να δικαιωθεί η ένσταση εάν δεν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο.            
-    ΕΡΩΤΗΣΗ:    


Είχα πρόβλημα με τα βοσκοτόπια και δεν πληρώθηκα την εξισωτική του 2014,  γνωρίζετε κάτι?  ευχαριστώ εκ των προτέρων.

-    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Η πληρωμή εξισωτικής 2014 έγινε με βάση τα επιλέξιμα εκτάρια που χορηγήθηκαν κυρίως για να διασφαλιστεί η πληρωμή των δικαιωμάτων. Σε δεύτερο χρόνο ίσως κατανεμηθούν κάποιες εκτάσεις προκειμένου να καλυφθούν για το 2014 το μέγιστο των 33εκταρίων.            
-    ΕΡΩΤΗΣΗ:    Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: έπαιρνα 5000 ευρώ εξισωτική μέχρι το 2012,  το 2013 πήρα 2200,  το 2014 δεν πληρώθηκα, ούτε το 2015 όπως πολλοί κτηνοτρόφοι την Τρίτη το απόγευμα ήρθε μήνυμα για 356 ευρώ,  μόνο αυτά είναι τα χρήματα που δικαιούμαι για το 2013 και2014; σας παρακαλώ πολύ αν μπορείτε να μου απαντήσετε. Ενιαία ενίσχυση πληρώθηκα 5500 κ περιμένω τα υπόλοιπα αργότερα, τα δικαιώματα μου είναι 220 φέτος . Ευχαριστώ πολύ
-    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Η πληρωμή εξισωτικής 2014 έγινε με βάση τα επιλέξιμα εκτάρια που χορηγήθηκαν κυρίως για να διασφαλιστεί η πληρωμή των δικαιωμάτων. Σε δεύτερο χρόνο ίσως κατανεμηθούν κάποιες εκτάσεις προκειμένου να καλυφθούν για το 2014 το μέγιστο των 33εκταρίων. Μέχρι στιγμής πληρώθηκε όποια έκταση ήταν επιλέξιμη για εξισωτική. Εάν τα 5500€ είναι το 90% θα καταβληθεί εξόφληση περίπου 550 και πρασίνισμα περίπου 3000€        

-    ΕΡΩΤΗΣΗ:    Για σας από Αιτολοακαρνανια έχω πρόβλημα με την πληρωμή των  δικαιωμάτων  ενώ βγήκαν σωστά τα προσωρινά στη πληρωμή τον ιδιωτικό βοσκότοπο μου τον έχει μη επιλέξιμο όπως και ένα ελαιώνα με αποτέλεσμα να μου κάνει ποινή και η ποινή μου κάνει κύρωση και μου μηδενίζει τη πληρωμή και φοβάμαι  μήπως δεν πληρώνω και Εξισωτική 2015
-    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Να απευθυνθεί στον φορέα υποβολής για να υποβάλλει ένσταση ώστε ο μη επιλέξιμος βοσκότοπος να μη συμμετέχει στην πληρωμή της βασικής ενίσχυσης. Η πληρωμή της εξισωτικής εξαρτάται και από άλλους παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση εάν υπάρξουν αποκλίσεις μεγαλύτερες από 20% δεν θα καταβληθεί η ενίσχυση.            
-    ΕΡΩΤΗΣΗ:    
Καλησπέρα σας, Είμαι κτηνοτρόφος από Αλμυρό και έπαιρνα 5000 εξισωτική. Για το 2014 πήρα πέρσι προκαταβολή 810 ευρώ και χθες πιστώθηκαν στο λογαριασμό μου άλλα 782 ευρώ. Υπάρχει περίπτωση να πάρω τα υπόλοιπα; Το τσεκ το παίρνω κανονικά.
-    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Η πληρωμή εξισωτικής 2014 έγινε με βάση τα επιλέξιμα εκτάρια που χορηγήθηκαν κυρίως για να διασφαλιστεί η πληρωμή των δικαιωμάτων. Σε δεύτερο χρόνο ίσως κατανεμηθούν κάποιες εκτάσεις προκειμένου να καλυφθούν για το 2014 το μέγιστο των 33εκταρίων.        
-    ΕΡΩΤΗΣΗ:
Ο λόγος για τον οποίο δεν εκδόθηκαν δικαιώματα βασικής ενίσχυσης είναι γιατί το έτος 2013 ο κ. Χ  δεν υπέβαλλε δήλωση ΟΣΔΕ αφού τα δικαιώματα του ήταν μισθωμένα στην σύζυγο από το 2010-2013 και συνεπώς δεν είναι δικαιούχος ΔΒΕ με βάση την νέα ΚΑΠ. Η λύση για τον κ. Χ θα ήταν το entry ticketτο 2015 από άλλο ενεργό γεωργό ώστε να έχει πρόσβαση στα ΔΒΕ και να διατηρήσει την αξία των δικαιωμάτων του από το έτος 2014(αφού έκανε δήλωση ΟΣΔΕ το 2014). Τον Μάιο του 2015 λάβαμε από την κεντρική υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ αρχείο με παραγωγούς που θα έπρεπε να ενημερωθούν για να υποβάλλουν entry λόγω μεταβίβασης κληρονομιάς ή μίσθωσης δικαιωμάτων, αλλά προφανώς δεν συμπεριέλαβαν κανένα ΑΦΜ παραγωγού με ενοικίαση δικαιωμάτων πριν από το έτος 2014 αφού ούτε το ΑΦΜ του κ. Χ  είναι σε αυτά τα αρχεία. Συνεπώς και δεν θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε ούτε το ιστορικό του παραγωγού από το 2010 για να τον ενημερώσουμε κατάλληλα ούτε ότι υπάγετε σε αυτή την κατηγορία.

Σε ακόμη χειρότερη θέση είναι όσοι παραγωγοί έτυχε να μισθώνουν το σύνολο της εκμετάλλευσης τους με τα δικαιώματα το 2014 αφού σε αυτή την περίπτωση και βάση της νέας ΚΑΠ έχει χαθεί τελείως η αξία των δικαιωμάτων τους.
-    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Δυστυχώς αυτή είναι μία από της συνέπειες εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ. Σε κάθε περίπτωση άγνοια νόμου δεν δικαιολογείται.
-    ΕΡΩΤΗΣΗ:
Επίσης έχουμε ενημερωθεί από την κεντρική υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι δεν θα γίνουν καθόλου δεκτά αιτήματα ενστάσεων για μεταβιβάσεις αλλά ούτε και νέα αιτήματα μεταβολών ΔΒΕ. Να σημειωθεί εδώ ότι υπάρχουν και αρκετοί παραγωγοί οι οποίοι έπρεπε να υποβάλλουν entry ticket για να διατηρήσουν την αξία των δικαιωμάτων τους αλλά είτε δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως ή δεν ενημερώθηκαν καθόλου ή προσήλθαν μετά τις 15 Ιουνίου και δεν μπόρεσαν να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες αφού δεν δόθηκε καμία παράταση μετά τις 15 Ιουνίου, με αποτέλεσμα να χάνουν οριστικά τα δικαιώματα που τους μεταβιβάστηκαν το 2014.
-    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Δυστυχώς αυτή είναι μία από της συνέπειες εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ. Σε κάθε περίπτωση άγνοια νόμου δεν δικαιολογείται.
-    ΕΡΩΤΗΣΗ:
Κύριο πρόβλημα στην έκδοση δικαιωμάτων παραμένει η επιλεξιμότητα αγροτεμαχίων για τα οποία έχει γίνει αίτηση επιλεξιμότητας μέσα στο 2014 αλλά και στο 2015 και τα οποία δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί, ούτε γνωρίζουμε αν κάποια έχουν απορριφθεί. Όπως επίσης και τα αγροτεμάχια σε μικτές ενότητες τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν προσμετρήθηκαν στην έκδοση δικαιωμάτων.
-    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Σωστά. Υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ένστασης στον φορέα

-    ΕΡΩΤΗΣΗ:
Τα δικαιώματα δεν εκδόθηκαν με βάση την καλλιέργεια ενός παραγωγού αλλά με βάση τον χαρακτηρισμό της ενότητας (έτους 2013) στην οποία είναι ψηφιοποιημένα τα αγροτεμάχια του με αποτέλεσμα να έχουν υπολογιστεί και ως αξία σε λάθος περιφέρεια.
-    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Σωστά. Υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων στον φορέα
-    ΕΡΩΤΗΣΗ:
Οι περισσότερες από τις μεταβιβάσεις δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί από την κεντρική υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ ενώ οι αιτήσεις ολοκληρώθηκαν τέλη Ιουνίου με αποτέλεσμα να μην έχουν πληρωθεί την προκαταβολή οι συγκεκριμένοι παραγωγοί.
-    ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Το 30% των μεταβιβάσεων που δεν είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος τους θα ολοκληρωθεί μέχρι την έκδοση των οριστικών δικαιωμάτων. Οι υποθέσεις που εκκρεμούν είναι κυρίως μεταβιβάσεις από κληρονομιά με διαθήκες που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Όσοι αναγνώστες επιθυμούν να ρωτήσουν επιπλέον θέματα που τους απασχολούν μπορούν να στείλουν στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.  

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ: Απαντήσεις για τα προβλήματα στα δικαιώματα!