Σα28052022

Τελευταία Ενημέρωση11:10:07 πμ

peroulakis.eu

Πλέον η ενημέρωση σας θα γίνεται από το νέο ιστολόγιο ενημέρωσης:

Peroulakis.eu


Σαββατοκύριακο συμφωνίας αλλά χωρίς δόση βλέπει ο Τσακαλώτος!

  • PDF


Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις δέκα και μισή το βράδυ της Τετάρτης η συνάντηση που είχαν οι υπουργοί της κυβέρνησης με το κουαρτέτο η οποία κράτησε τέσσερις ώρες.

Όπως ανέφερε αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έγινε η συζήτηση για το ποια βήματα χρειάζεται να γίνουν από αύριο μέχρι το Σάββατο για να αρχίσει το Σάββατο η μετατροπή των συμφωνηθέντων σε κείμενο απόφασης, «ένα κείμενο που θα έχουμε συναποφασίσει και που ελπίζουμε να έχουμε τελειώσει Κυριακή το απόγευμα.

Συμφωνία τώρα μετά η δόση

Ωστόσο ο Υπουργός ανέφερε ότι η συμφωνία «δεν φέρνει δόση γιατί όπως ξέρετε υπάρχει μια διαφωνία γιατί η Γερμανία και οι άλλες χώρες θέλουν το ΔΝΤ μέσα και άρα πρέπει να συμφωνήσουμε και με το ΔΝΤ και με την Κομισιόν και με το Eurogroup να πει το Eurogroup ότι προχωράμε».

Άρα συμφωνήσαμε, τόνισε ο Υπουργός, που χρειάζεται περισσότερη συζήτηση σε τεχνικά θέματα, εντοπίσαμε ποια θέματα χρειάζονται πολιτική συζήτηση και είμαστε έτοιμοι το Σάββατο, όλο το Σάββατο και όλη την Κυριακή είναι η πρόβλεψή μου, να έχουμε αυτό το τελικό κείμενο για να μπορούμε να πάμε στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη όπoυ θα έχουμε το κείμενο και μπορεί η συζήτηση να διευρυνθεί και σε άλλα θέματα σαν το χρέος.

Θα είναι ένα κείμενο που θα λέει τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση εξήγησε ο υπουργός.

«Ενα κείμενο με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς με τον ESM βασικά γιατί είναι δάνειο του ESM και ένα δεύτερο κείμενο που είναι μαζί με το ΔΝΤ -αυτά τα κείμενα μοιάζουν αλλά δεν είναι και ίδια»

Ο υπουργός Οικονομικών μετά την συνάντηση με τους θεσμούς απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

«Έγινε η συζήτηση, για το ποια βήματα χρειάζεται να γίνουν από εδώ μέχρι το Σάββατο για να αρχίσει το Σάββατο η μετατροπή των συμφωνηθέντων σε κείμενο απόφασης -ένα κείμενο που θα έχουμε συναποφασίσει- και που ελπίζουμε να τελειώσει Κυριακή απόγευμα. Άρα εντοπίσαμε σε ποια θέματα χρειάζεται περισσότερη τεχνική συζήτηση, σε ποια πολιτική συζήτηση και άρα να είμαστε έτοιμοι το Σάββατο -όλο το Σάββατο φαντάζομαι και όλη την Κυριακή είναι η πρόβλεψή μου- να έχουμε αυτό το τελικό κείμενο για να μπορούμε να πάμε στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη. Θα έχουμε το κείμενο και μπορεί η συζήτηση να διευρυνθεί και σε άλλα θέματα, όπως το χρέος».

Συμφωνία επί της αρχής την Κυριακή;

«Όχι. Θα είναι ένα κανονικό κείμενο ότι συμφωνήσαμε να κάνουμε αυτά. Τι είναι η συμφωνία για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Όταν τελειώνεις μια πρώτη αξιολόγηση λες τι πρέπει να κάνεις, τι νομοθετήματα χρειάζεσαι και μετά συζητάς ποια πράγματα θα πρέπει να γίνουν μέχρι τη δεύτερη αξιολόγηση».

Άρα staff level agreement;   

«Δεν ξέρω αν τεχνικά λέγεται staff level agreement σε αυτή τη φάση. Θα είναι ένα κείμενο με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς –με τον ESM βασικά- και θα υπάρχει και ένα άλλο κείμενο που είναι μαζί με το ΔΝΤ. Αυτά τα κείμενα μοιάζουν, αλλά δεν είναι και ίδια».

Μπορούμε να το πούμε βάση συμφωνίας αυτό;

«Όχι. Συμφωνία».

Φέρνει δόση; Μέρος δόσης;

«Δεν φέρνει δόση, γιατί όπως ξέρετε υπάρχει μια διαφωνία. Η Γερμανία και οι  άλλες χώρες θέλουν το ΔΝΤ μέσα, άρα πρέπει να συμφωνήσουμε και με το ΔΝΤ και με την Κομισιόν. Και το Eurogroup να πει ότι προχωράμε. Άρα δεν είναι ότι…».

tovima.gr

Σαββατοκύριακο συμφωνίας αλλά χωρίς δόση βλέπει ο Τσακαλώτος!