Δε23052022

Τελευταία Ενημέρωση11:10:07 πμ

peroulakis.eu

Πλέον η ενημέρωση σας θα γίνεται από το νέο ιστολόγιο ενημέρωσης:

Peroulakis.eu


Πότε θα καταβληθούν στους αγρότες οι αποζημιώσεις του 2016

  • PDF

Τον Ιούνιο θα ολοκληρωθούν οι καταβολές των αποζημιώσεων από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), οι οποίες θα ξεπερνούν συνολικά τα 105 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, τη Μεγάλη Πέμπτη θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών τα πρώτα 15 εκατ. ευρώ. Αφορούν ζημιές που έγιναν το 2016 σε διάφορες καλλιέργειες –κυρίως σε δενδρώδεις, αλλά και σε κηπευτικά– εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών (παγετός, πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις κ.ά.) σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές, βασικός στόχος είναι η ολοκλήρωση της αποπληρωμής όλων των αποζημιώσεων που οφείλονται σε παραγωγούς για τις ζημιές στην παραγωγή τους, κατά το προηγούμενο έτος, με διαδικασίες εξπρές.

Ετσι, εκτός από τα 15 εκατ. ευρώ που θα καταβληθούν την επόμενη εβδομάδα, τα υπόλοιπα 90 εκατ. ευρώ προγραμματίζεται να εξοφληθούν σε δόσεις έως το τέλος Ιουνίου.

Παράταση

Ο ΕΛΓΑ, όπως ανέφερε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Εβρου Αναστάσιου Δημοσχάκη, έχει ήδη πραγματοποιήσει τέσσερις πληρωμές, δύο τον Δεκέμβριο του 2016, μία τον Ιανουάριο του 2017 και μία πληρωμή στις αρχές Μαρτίου. Το ποσό που έχει συνολικά καταβληθεί ανέρχεται στα 33 εκατ. €.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο κ. Κουρεμπές, θα είχαν καταβληθεί μεγαλύτερα ποσά, αλλά αρκετοί δικαιούχοι αγρότες δεν ήταν ασφαλιστικά ενήμεροι καθώς εμφανίζονται να έχουν οφειλές στον ΕΛΓΑ. «Οπότε δεν μπόρεσαν να πληρωθούν» λέει χαρακτηριστικά.

Για τη διευκόλυνση των αγροτών το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ έλαβε την απόφαση –εκτιμώντας ότι για αντικειμενικούς λόγους υπήρξαν παραγωγοί που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας που έληγε στις 31 Μαρτίου 2017– να δώσει παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2017.

Ετσι, δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να τακτοποιήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους χωρίς να χάσουν τη δυνατότητα να καταστούν δικαιούχοι των αποζημιώσεων που τους αναλογούν.

Πάντως, μετά τις 30 Ιουνίου 2017 δεν μπορεί να δοθεί άλλη παράταση, οπότε όσοι δεν εξοφλήσουν τις οφειλές τους δεν θα μπορέσουν να αποζημιωθούν.

Ο τρόπος υπολογισμού του τελικού κονδυλίου αποζημιώσεων για τις ζημιές στη φυτική παραγωγή καθορίζεται με τις διατάξεις του Κανονισμού Ασφάλισης, ο οποίος είναι ίδιος με τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι αδύνατη η δυνατότητα κάλυψης 100% της ζημίας, καθώς υπάρχει καθορισμένο πλαφόν κάτω από το οποίο οι παραγωγοί δεν αποζημιώνονται.

Το σκεπτικό του νομοθέτη για το μη καλυπτόμενο ποσοστό ζημίας, τη λεγόμενη «απαλλαγή», είναι να λειτουργεί ως κίνητρο ώστε ο ίδιος ο ασφαλισμένος να προστατεύει την παραγωγή του με προληπτικά μέτρα.

Τα έσοδα του ΕΛΓΑ, τα οποία προέρχονται από τις εισφορές των αγροτών, ανέρχονται κατά μέσο όρο στα 155 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο Οργανισμός παραμένει βασικός εγγυητής αποπλήρωσης του απολεσθέντος εισοδήματος των αγροτών από τις ζημιές που προξενούνται στις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Πηγή:Έθνος

Πότε θα καταβληθούν στους αγρότες οι αποζημιώσεις του 2016