Τε25052022

Τελευταία Ενημέρωση11:10:07 πμ

peroulakis.eu

Πλέον η ενημέρωση σας θα γίνεται από το νέο ιστολόγιο ενημέρωσης:

Peroulakis.eu


Αμεση στήριξη στην Ελληνική οικονομία από τον Πούτιν

  • PDF

 

Αμεση στήριξη στην Ελληνική οικονομία από τον Πούτιν.

Mία συνάντηση ιστορικής σημασίας ήταν η συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν χθες στο Κρεμλίνο. Το Μέγαρο Μαξίμου μιλά για μια νέα επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων. Το καλό κλίμα των επαφών αποτυπώθηκε στις συμφωνίες που υπογράφηκαν αλλά και στις  δηλώσεις τον δύο ηγετών.

Ο πρωθυπουργός  ξεκαθάρισε από το Κρεμλίνο ότι η Ελλάδα σέβεται τις δεσμεύσεις της απέναντι σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχει ωστόσο αξιοποιεί τη δυνατότητα να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Οταν ρωτήθηκε εάν συζητήθηκε η παροχή οικονομικής βοήθειας από την Ρωσία στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες για επίλυση μίας κρίσης που είναι ευρωπαϊκή. Στο ευρωπαϊκό πρόβλημα θα βρεθεί ευρωπαϊκή λύση διαφορετικά θα έχει πρόβλημα όλη η Ευρωζώνη και όχι μόνο η Ελλάδα».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου διερευνάται η δυνατότητα για μια άμεση προκαταβολή των μελλοντικών κερδών και της αποπληρωμής από την έναρξη του αγωγού και μετά κάτι που εξασφαλίζει μια άμεση στήριξη στην οικονομία της Ελλάδας και ειδικά στο θέμα της ρευστότητας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε τετ α τετ με το Ρώσο Πρόεδρο αλλά και με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ η παρουσία του οποίου εξηγεί και την ιδιαίτερη σημασία που έχει δώσει η Ελληνική πλευρά στο θέμα της προώθησης του αγωγού.

Μάλιστα όπως τόνιζε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος «εξασφαλίσαμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης ενός μεγάλου έργου πάντα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαικής νομοθεσίας.» Το έργο αυτό θα αποδώσει όφελος πάνω  από 2 δις. ευρω και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από την 1-1-2019. Υπολογίζεται μάλιστα  από την Ελληνική πλευρά πως τα κέρδη θα φτάνουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο η Ελληνική Κυβέρνηση αισιοδοξεί πως θα υπάρξει διαγραφή του προστίμου για το θέμα της χαμηλής κατανάλωσης. Επίσης αναμένεται να επιτευχθεί και μείωση της τιμής του φυσικού αερίου η οποία αναμένεται να φτάσει και στο 10%.

Ο Ρώσος Πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στο Κρεμλίνο όπως οι εμπορικές σχέσεις, οι επενδύσεις,οι αγωγοί,οι ιδιωτικοποιήσεις και το ρωσικό εμπάργκο.

– την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα

-τη δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια και αποπληρωμή από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού και έπειτα

-την κατασκευή του αγωγού ο οποίος κατά τον Β. Πούτιν «θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας»

-αλλά και τα «μεγάλα κέρδη χιλιάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, από τη διαμετακόμιση του αερίου»

-την κοινή βούληση για την διαδικασία ίδρυσης κοινών ελληνο-ρωσικών εταιρειών, στη ρώσικη επικράτεια, προκειμένου οι Έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, που εντάσσονται στα αντίμετρα της ΕΕ, να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία

-την ετοιμότητα της Ρωσίας για συμμετοχή σε ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα

-την αύξηση των επενδύσεων και η ενίσχυση του τουρισμού

Το δώρο του Πούτιν

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου ο Ρώσος πρόεδρος δώρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό την εικόνα του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνος η οποία είχε κλαπεί στα χρόνια της κατοχής από τον αξιωματικό των Ναζί, από μοναστήρι της Σπάρτης. Ο Μίλερ έμεινε γνωστός στην ιστορία ως χασάπης της Κρήτης επειδή διέταξε την σφαγή στην Βιάννο. Είχε συλληφθεί από τους Ρώσους που τον παρέδωσαν στις τοπικές αρχές και εκτελέστηκε στην Κρήτη το 1947. Η ρώσικη κυβέρνηση αγόρασε την εικόνα από τους συγγενείς τους με σκοπό να τη δωρίσει στο ελληνικό κράτος.

Πηγή: larissatimes.gr

Αμεση στήριξη στην Ελληνική οικονομία από τον Πούτιν