Τε25052022

Τελευταία Ενημέρωση11:10:07 πμ

peroulakis.eu

Πλέον η ενημέρωση σας θα γίνεται από το νέο ιστολόγιο ενημέρωσης:

Peroulakis.eu


Αυτά είναι τα πρώτα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης

  • PDF

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση του φόρου πολυτελείας, παρακολούθηση των ψηφιακών εμπορικών συναλλαγών, ποινικές διώξεις και φοροδιαφυγή και είσπραξη «ξεχασμένων» τελών, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Βήμα τα μέτρα που παρουσιάστηκαν στους δανειστές και συζητήθηκαν και τα οποία θα έχουν άμεση εφαρμογή είναι τα εξής:

-Αυτόματη απόδοση του ΦΠΑ μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών με την καθιέρωση αυτόματου ηλεκτρονικού συστήματος διαχωρισμού πληρωμών για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ και για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών λιανικής άνω των 1.500 ευρώ.

-Παρακολούθηση των ψηφιακών εμπορικών συναλλαγών με τις φορολογικές αρχές να δημιουργούν και ψεύτικα προφίλ στο Διαδίκτυο, με σκοπό να λαμβάνουν μέρος σε συναλλαγές με ψηφιακές επιχειρήσεις που είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή.

-Αύξηση του φόρου πολυτελείας για τα ΙΧ αυτοκίνητα και τις πισίνες από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Στόχος να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους 20 εκατ. ευρώ εντός του 2015.

-Περαίωση φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια και που υπολογίζονται σε περίπου 64.000. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν το σύνολο των καταλογισθέντων φόρων καθώς και τα επιβληθέντα ποσά προσαυξήσεων και προστίμων με εκπτώσεις από 33% ως και 50% για να κλείσουν τις υποθέσεις.

- Ηλεκτρονική παρακολούθηση κυκλωμάτων φοροδιαφυγής με τη χρησιμοποίηση ενός ειδικού «λογισμικού ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων» (social network analysis software), μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες για εξαπάτηση του Δημοσίου για την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ. Το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει τη χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού από την εταιρεία Siemens, μέσω του προγράμματος εξωδικαστικού συμβιβασμού που έχει υπογραφεί με την εταιρεία. Η εφαρμογή του εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην είσπραξη 350-420 εκατ. ευρώ.

-Βελτίωση του μηχανισμού είσπραξης δημοσίων εσόδων με την επανεξέταση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ θα δοθεί έμφαση και σε μέτρα για τα εισπράξιμα χρέη, όπως η σταδιακή επέκταση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και σε μισθούς πέραν του ακατάσχετου ορίου, αλλά και στο περιεχόμενο των τραπεζικών θυρίδων.

-Ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή με αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας για το ποινολόγιο της Εφορίας.

-Είσπραξη «ξεχασμένων» τελών, όπως το τέλος επιτηδεύματος του 2013 το οποίο δεν έχουν πληρώσει χιλιάδες εταιρείες. Επιπλέον, θα επιδιωχθεί η είσπραξη των μη καταβληθέντων τελών ΚΤΕΟ.

-Επιβολή τέλους αδειών στη λειτουργία ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών.

Πηγή: www.lifo.gr

Αυτά είναι τα πρώτα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης