Τε25052022

Τελευταία Ενημέρωση11:10:07 πμ

peroulakis.eu

Πλέον η ενημέρωση σας θα γίνεται από το νέο ιστολόγιο ενημέρωσης:

Peroulakis.eu


Κρίσιμο το Σαββατοκύριακο για συμφωνία ή ναυάγιο

  • PDF

Ομολογουμένως το Σαββατοκύριακο θα είναι για την κυβέρνηση ημέρες σκληρών διαβουλεύσεων καθώς αρχίζει  μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους δανειστές ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας ώστε να υπάρξει μια συμφωνία.

Η κυβέρνηση παρουσιάζεται αισιόδοξη ωστόσο υπάρχουν τέσσερα βασικά σημεία στα οποία οι διαφορές παραμένουν.

Το δημοσιονομικό κενό

Οι εταίροι ζητούν πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2 – 2,5% ενώ η Αθήνα βάζει ως στόχο πλεόνασμα 1,2%. Η διαφορά μεταφράζεται σε μια «διαφορά» που υπολογίζεται στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και η οποία θα πρέπει να κλείσει με την υιοθέτηση ισόποσων μέτρων, ωστόσο Κυβέρνηση και δανειστές δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στο δημοσιονομικό κενό.

ΦΠΑ

Η κυβέρνηση επιδιώκει στο ζήτημα του ΦΠΑ, έναν υψηλό συντελεστή στο 16% και έναν χαμηλό για τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία, και οι λογαριασμοί ΔΕΗ και φυσικού αερίου. Οι δανειστές επιμένουν ο υψηλός δείκτης να είναι στο 19% και διαφωνούν με την κυβέρνηση στον κατάλογο των προϊόντων και των υπηρεσιών που θα πρέπει να ενταχθούν στον χαμηλό συντελεστή.

Εργασιακά

Οι εταίροι συνεχίζουν να κρατούν σκληρή στάση και στα εργασιακά, επιμένοντας στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας κυρίως σε ό,τι αφορά στις απολύσεις, ενώ η Αθήνα επιμένει ότι αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Ασφαλιστικό

Φαίνεται  πως η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί για το ασφαλιστικό τα πιεστικά αιτήματα των εταίρων και τον τερματισμό του καθεστώτος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Ωστόσο διαφωνίες εντοπίζονται στο ζήτημα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων κατ” εφαρμογή της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος.

Ωστόσο ο επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ θεωρεί ότι δεν είναι έτοιμη μια ολοκληρωμένη και λεπτομερής συμφωνία και ότι το πιο πιθανό είναι να υπάρξει συμφωνία τον Ιούνιο. Βέβαια μιλά για βελτίωση στις συζητήσεις  όχι μόνο ως προς τη διαδικασία αλλά και στην ουσία και ξεκαθαρίζει ότι «ενώ η Αθήνα δεν “πνίγεται” στη ρευστότητα, αναμένεται όμως ότι θα καλύψει εύκολα τις επικείμενες υποχρεώσεις της».Μάλιστα σχολιάζει ότι να τη Δευτέρα υπάρξει κάποιο ανακοινωθέν «δεν θα είναι και πολύ ενδιαφέρον» απλά θα χαιρετίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

 

Οι Γερμανοί από την άλλη είναι όπως πάντα επιφυλακτικοί ωστόσο αναγνωρίζουν μια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και και εκφράζουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη,μάλιστα Γερμανός Αξιωματούχος δήλωσε η διαπραγματευτική ομάδα κάνει πραγματικές προτάσεις και η ατμόσφαιρα έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο.Θα το δούμε τη Δευτέρα.

 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας μιλώντας στο BBC, αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος για μια συμφωνία με τους δανειστές, δήλωσε ότι η κυβέρνηση διατηρεί τις «κόκκινες γραμμές» της στα εργασιακά. «Εξ αρχής είχαμε τις κόκκινες γραμμές μας και ότι οι εταίροι πρέπει να μας διαθέσουν την ευελιξία (την οποία, σημειωτέον, και οι ίδιοι είχαν υποσχεθεί) για θέματα στα οποία πρέπει να υπάρχει μία άλλη λογική, όπως τα εργασιακά που προαναφέρατε. Οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αγορά εργασίας, η μεταρρύθμιση που προτείνουμε για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις πηγάζει από μία διαφορετική λογική, η οποία, σημειωτέον,δεν είναι καθόλου άγνωστη στην ευρωπαϊκή οικογένεια των θεσμών» είπε και επισήμανε πως είναι ευνόητο, μέρος της συμφωνίας να αποτελούν τα διαφορετικά πράγματα, τα οποία υποστηρίζει η κυβέρνηση και την διαφοροποιούν ως προς τη λογική της από την προηγούμενη. «Ειδάλλως τι νόημα θα είχε να μην υποστηρίζουμε το παλαιότερο καθεστώς;» διερωτήθηκε.

 

 

Πηγή: larissatimes.gr

Κρίσιμο το Σαββατοκύριακο για συμφωνία ή ναυάγιο