Τε25052022

Τελευταία Ενημέρωση11:10:07 πμ

peroulakis.eu

Πλέον η ενημέρωση σας θα γίνεται από το νέο ιστολόγιο ενημέρωσης:

Peroulakis.eu


Υπάρχει νομική βάση για Grexit;

  • PDF

Επισήμως καμία χώρα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ. Ωστόσο, νομικοί της ΕΕ και think tank μελετούν ενδελεχώς το τελευταίο διάστημα τις ευρωπαϊκές συνήθηκες ώστε να βρουν κάποιες διατάξεις, βάσει των οποίων θα μπορούσε να υλοποιηθεί το Grexit εφόσον κάτι τέτοιο αποφασιστεί. Ενδεχόμενη έξοδος από την ευρωζώνη προϋποθέτει έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, αφετηρία κάθε νομικής ανάλυση είναι η φράση της Συνθήκης της ΕΕ ότι κάθε απόφαση υιοθέτησης του ευρώ είναι τελεσίδικη (Αρθρο 140 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ).

Βάσει αυτού, οι νομικοί καλούνται να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα: Μπορεί ένα κράτος-μέλος της ΕΕ να αποχωρήσει από την ευρωζώνη μόνο αν εγκαταλείψει συνολικά την ΕΕ; Μπορεί η ΕΕ να αποπέμψει ένα κράτος-μέλος είτε από την Ενωση είτε από την ευρωζώνη;

Η απάντηση στα ερωτήματα εντοπίζεται στα άρθρα 7 και 352. Το άρθρο 7 προβλέπει αναστολή συγκεκριμένων δικαιωμάτων που απορρέουν από τις Συνθήκες για χώρα - μέλος της ΕΕ που παραβιάζει τις ευρωπαικές αξίες. Η απόφαση βάσει του άρθρου 7 θα μπορούσε να ληφθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας.

Παράλληλα, το άρθρο 352 δίνει ευχέρεια να αποφασιστεί κάτι που βοηθά την πορεία της ΕΕ, αλλά δεν περιλαμβάνεται στη Συνθήκη. Η απόφαση σε αυτήν την περίπτωση θα ληφθεί με ομοφωνία των «28».

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500010895

Υπάρχει νομική βάση για Grexit;