Η χώρα μας συμμετείχε με Εθνικό Περίπτερο στη διεθνή εμπορική έκθεση τροφίμων και ποτών FOODEX 2025, οποία πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Tokyo Big Sight της πρωτεύουσας. Όπως και στις προηγούμενες εκθέσεις, η ελληνική συμμετοχή διοργανώθηκε επιτυχώς από την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece).
Λαμβανομένου υπόψη ότι η διεθνής έκθεση FOODEX είναι μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις τροφίμων και ποτών στην Ασία, στην διοργάνωση του 2025 συμμετείχαν με εθνικό Περίπτερο 74 χώρες/περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Περιπτέρου της ΕΕ (οποίο διοργανώνεται σε ετήσια βάση, σε αναγνώριση της βαρύτητας της έκθεσης).
Στο εθνικό Περίπτερο συμμετείχαν η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) — μέσω της NOVACERT – η οποία εκπροσωπεί 304 μέλη-επιχειρήσεις, και 17 εταιρείες:
– ΤΡΟΦΙΚΟ (ελαιόλαδο, ελιές)
– ΚΑΜΠΟΣ ΧΙΟΥ (φυσικοί χυμοί)
– INTERCOMM FOODS (ελιές, πάστα ελιάς, κομπόστα βερίκοκο και ροδάκινο)
– ΕΥΒΟΪΚΗ ΖΥΜΗ (προϊόντα ζύμης, φύλλο)
– ΚΟΥΡΙΚΟΣ (βότανα, μπαχαρικά, τσάι, ρίγανη)
– ΚΡΟΝΟΣ (ελιές, κονσερβοποιημένα ροδάκινα / βερίκοκα / κοκτέιλ φρούτων / αχλάδια, πουρές διαφόρων φρούτων)
– EURIMAC (ζυμαρικά)
– AGROPHOENIX (πουρές φρούτων και λαχανικών, κονσερβοποιημένα ροδάκινα)
– ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΠΗΝΕΙΟΥ (μπύρα)
– ΑΛΜΗ (προϊόντα delicatessen)
– GREEK NATURE ESTATE (ελαιόλαδο, ξύδι μπαλσάμικο, μέλι, αλάτι)
– ELEOLOGY (ελαιόλαδο)
– HELEXO (κρασιά, ελιές, ελαιόλαδο, μέλι, antipasti, αλείμματα)
– FARMHOUSE (antipasti, ελιές, γεμιστές ελιές, αλείμματα, σάλτσες)
– POLYHEALTH (γιαούρτι και τυρί ξηράς μορφής)
– HIPPOCRATIC ESSENTIALS (αποξηραμένη ρίγανη, έλαιο ρίγανης)
– ΛΕΚΚΑΣ (τυροκομικά/γαλακτοκομικά)
Σημειώνεται ότι η ΕΘΕΑΣ, πέραν της συμμετοχής της στο εθνικό Περίπτερο, στο πλαίσιο του τριετούς ευρωπαϊκού προωθητικού προγράμματος “Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ στη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία και το Βιετνάμ”, το οποίο υλοποιείται από τη NOVACERT, πραγματοποίησε, στις 13/3, Εκδήλωση Τύπου “Welcome to our European Table”, για προβολή 11 ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ (κυρίως ελαιόλαδο, ελιές, τυριά) σε εισαγωγείς, δημοσιογράφους, chef, και εμπόρους χονδρικής αγοράς του κλάδου εστίασης. Από πλευράς ΕΘΕΑΣ, οποία συμμετέχει στη Foodex έτους 2025 για 3η φορά, επιχειρείται ήδη (με πρόταση σε εξέλιξη) η ανανέωση του προγράμματος για την αγορά της Ιαπωνίας, προκειμένου να επιτευχθεί σχετική εδραίωση των μέχρι στιγμής θετικών αποτελεσμάτων.
Σημειώνουμε, βάσει των συνομιλιών μας με τους εκθέτες, ότι υπήρξε γενική ικανοποίησή τους από τη συμμετοχή στη Foodex, καθώς αναφέρθηκε από όλους καλό αποτέλεσμα επαφών με τοπικούς παράγοντες της εδώ αγοράς. Καθώς αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις συμμετείχαν και προηγούμενες φορές, συνάγεται ότι ακόμα και γι’ αυτές που ήδη εξάγουν στην Ιαπωνία η συμμετοχή στη συγκεκριμένη έκθεση παραμένει ειδοποιός διαφορά για αύξηση πελατολογίου.
Από πλευράς μας θεωρούμε ότι η δυναμική της ετήσιας Foodex προσφέρεται ιδιαίτερα για συνεχή προβολή της χώρας μας προς τους επαγγελματίες του εγχώριου κλάδου τροφίμων/ποτών, ενώ μάλιστα από τους εκθέτες που συμμετείχαν και άλλες προηγούμενες φορές προσλάβαμε ότι η έκθεση έτους 2025 είχε γενικά καλή και αυξημένη κίνηση, συμπεριλαμβανομένων και πολλών επαγγελματιών από παρακείμενες αγορές όπως ιδίως Ν. Κορέας και Κίνας (επιβεβαιώνοντας, δηλαδή, ότι η Foodex έχει απήχηση σε ευρύτερο περιφερειακό, ασιατικό, επίπεδο).
Την έκθεση επισκέφθηκε κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας υπό τον κ. Δ. Τσέτσιλα, Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και εκπροσώπων του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας υπό τον Πρόεδρο κ. Χ. Γιακουβή, σε υποστήριξη έξι δυναμικών επιχειρήσεων του κλάδου τροφίμων/ποτών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας (Π.Θ.) που συμμετείχαν στη Foodex 2025. Την έκθεση επισκέφθηκε και ο Πρέσβυς κ. Ν. Αργυρός, οποίος είχε συζητήσεις με τους εκθέτες και με τους εκπροσώπους της Π.Θ., οποίοι τελευταίοι επίσης επισκέφθηκαν την Πρεσβεία για αναλυτικότερη συζήτηση σχετικά με θέματα δραστηριοποίησης των θεσσαλικών επιχειρήσεων στην αγορά Ιαπωνίας.