Ευλογιά αιγοπροβάτων: Ο Κουρέτας ζητά αλλαγή του ευρωπαϊκού κανονισμού για την ανασύσταση των κοπαδιών (βίντεο)

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ζητά κοινό μέτωπο με το Υπουργείο και παρέμβαση στην Κομισιόν, καθώς περίπου 2.500 κτηνοτρόφοι και 165.000 χαμένα ζώα κρατούν την κτηνοτροφία της Θεσσαλίας σε αδιέξοδο

από Thessaliki Gi
  • Του Χρήστου Αθανασιάδη

Την ανάγκη άμεσης αλλαγής του ευρωπαϊκού κανονισμού που διέπει την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου μετά τα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων ανέδειξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, μιλώντας στην εκπομπή «Θεσσαλική Γη» του Astra TV και στον δημοσιογράφο – διευθυντή του Thessalikigi.gr, Χρήστο Αθανασιάδη. Όπως υποστήριξε, η ισχύουσα νομοθεσία οδηγεί σε διαρκείς καθυστερήσεις στην επανασύσταση των κοπαδιών, αφήνοντας χιλιάδες κτηνοτρόφους χωρίς δυνατότητα να επιστρέψουν στην παραγωγή.

«Κάθε νέο κρούσμα μεταθέτει την ανασύσταση κατά έξι μήνες»

Ο Δημήτρης Κουρέτας εξήγησε ότι ο ισχύων ευρωπαϊκός κανονισμός αντιμετωπίζει ολόκληρη την Ελλάδα ως μία ενιαία επιδημιολογική ζώνη. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που εντοπίζεται νέο κρούσμα ευλογιάς, η διαδικασία ανασύστασης του ζωικού κεφαλαίου μετατίθεται εκ νέου κατά έξι μήνες.

Όπως ανέφερε, μετά και το πρόσφατο κρούσμα, το χρονικό όριο μεταφέρεται πλέον έως τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς τη δυνατότητα να προμηθευτούν νέα ζώα.

Περίπου 2.500 κτηνοτρόφοι περιμένουν να ξαναφτιάξουν τα κοπάδια τους

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, περίπου 2.500 κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία έχουν χάσει τα κοπάδια τους λόγω της ευλογιάς και εξακολουθούν να μην μπορούν να προχωρήσουν στην ανασύσταση του ζωικού τους κεφαλαίου.

Όπως τόνισε, αυτή η κατάσταση αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η κτηνοτροφία και απαιτεί άμεση πολιτική και ευρωπαϊκή παρέμβαση.

«Να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο και να πάμε στην Κομισιόν»

Ο Δημήτρης Κουρέτας κάλεσε το Υπουργείο να συνεργαστεί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας ώστε να συγκροτηθεί ένα ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει επιτακτικά την τροποποίηση του σχετικού κανονισμού, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πληγέντες κτηνοτρόφους να επαναφέρουν τα κοπάδια τους χωρίς να μηδενίζεται συνεχώς η διαδικασία εξαιτίας νέων κρουσμάτων σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας.

«Η Θεσσαλία έχει χάσει περίπου 165.000 ζώα»

Ο Περιφερειάρχης αποκάλυψε ότι η Θεσσαλία έχει ήδη χάσει περίπου 165.000 ζώα, προειδοποιώντας ότι όσο καθυστερεί η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, αυξάνεται ο κίνδυνος πολλοί κτηνοτρόφοι να εγκαταλείψουν οριστικά το επάγγελμα.

«Πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να συνεχίσουν να παράγουν ή αν θα εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας βουλευτές, κυβέρνηση, φορείς και τοπικές κοινωνίες να ασκήσουν συντονισμένη πίεση για την επίλυση του προβλήματος.

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος»

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Δημήτρης Κουρέτας υποστήριξε ότι η αλλαγή του ευρωπαϊκού κανονισμού αποτελεί μονόδρομο για τη διάσωση της αιγοπροβατοτροφίας στη Θεσσαλία.

Όπως τόνισε, χωρίς δυνατότητα ανασύστασης των κοπαδιών, οι πληγέντες κτηνοτρόφοι δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην παραγωγή, γεγονός που απειλεί το μέλλον της κτηνοτροφίας και της πρωτογενούς παραγωγής στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Thessalikigi.gr στο Facebook , για να ενημερώνεστε άμεσα.
Ελάτε στο κανάλι μας στο Viber , για να ενημερώνεστε πρώτοι.
Δείτε τα τελευταία νέα μας στη Google News

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη

Ιστοσελίδα αγροτικού ενδιαφέροντος, με ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις, για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από την καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου και για όλη την Ελλάδα!

Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου Α.Μ: 252059

Παπαναστασίου 70
Λάρισα, ΤΚ 41222
3ος Όροφος

info@thessalikigi.gr

2410 539 049

690 7662544

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Εταιρεία: Αθανασιάδη-Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νομική μορφή: Ατομική επιχείρηση

Διακριτικός τίτλος: Thessalikigi.gr site-tv-radio

Τίτλος: Thessalikigi.gr

Έδρα: Παπαναστασίου 70 Λάρισα, ΤΚ 41222

ΑΦΜ: 178527998

ΔΟΥ: Λάρισας

Τηλ. 2410539049 – 6907662544

e mail: info@thessalikigi.gr

Αρ.ΓΕΜΗ: 179409640000

Δικαιούχος του Domain name Thessalikigi.gr: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Νόμιμος εκπρόσωπος: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής/Διαχειριστής: Αθανασιάδη Χαρχαντή Χαραλαμπία

Διευθυντής σύνταξης: Χρήστος Αθανασιάδης

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018,
σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).
Αγροτικά Νέα Θεσσαλική Γη
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.